Niğde son günlerde çevre ile ilgili sorunlar peşi sıra geldi. Akkaya barajı kirlenmesi, Balcı’da Siyanürle Altın çıkarılması derken BOR Bahçeli Köşk Roma Havuzu suları çekildi.  Kaynarca, Halaç ve Bahçeli’de atılan sondajlarla suların çekildiği belirtiliyor.
 
          Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer Bahçeli Köşk Roma Havuzunda kaynak suyunun çekilmesi ile oluşan duruma değinerek ”Köşk yetkililere mektup yazdı.İyi okusunlar.  Sorunun çözüm yolu Ecemiş Suyu bir an önce Niğde ve Bor sulama ile içme suyu olarak kullanılır kılınmasıdır “dedi.
 
 Niğde Tarihini anlatan Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabında BOR Bahçeli Köşk Roma Havuzu ve yakınında Köşk kazılarını tüm detayları ile anlatan Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer şunları söyledi.” Kayseri-Adana karayoluna bir kilometre uzakta olan Köşk havuzun antik dokusu ile bütünleşen kaynak suyu yaklaşık ikibin yıldır akmaktadır. M.S. 2. yy Roma İmparatoru Hadrian ve Trojan dönemlerin eserlerinin arasına gösterilen Bahçeli Köşk, havuzu tarihi kadar doğal güzelliği ile de erdiği ünle çekim alanıdır. Neollitik Çağ'ın yerleşim yerlerinin bulunduğu M.Ö 7-6 bin yıllarında yaşamın olduğu Köşk Höyük yanındaki Roma Havuzu Cleopatra’nın dahi yüzdüğü söylenir. Havuzun dokusu yıllardır insanlarımızı bölgeye çeker. Son günlerde ise havuzun hali görenleri şaşkına çevirmektedir.  Köşk işletmecisi Uğur Kemer durumun ciddiliğini koruduğunu belirtmektedir. Yaklaşık iki bin yıldır akan ve çevresine güzellik veren Bahçeli Köşk Roma havuzu suları çekilmesi ile ortaya çıkan durum yetkililerin müdahalesi ile bugün için eski haline dönmüştür. Bu çekilme ile açığa çıkan manzara işaret feneridir. Sorunun oluşmasında Kaynarca yakınında açılan sondajların etkili olduğu söylenmektedir. Bu durum gösteriyor ki bölgede geleceği ve mevcudu düşünmeden plansızca işler yapılmaktadır. Niğde tarım bölgesidir. Ve su gereklidir. Bu su için kolay yol yer altı suları olarak görülmektedir. Ayrıca damlama yerine yayma su ile sulama yapılarak kullanılan su miktarı daha artmaktadır. Doğru çözüm ise yer üstü su kaynakları kullanılmamaktadır. Ecemiş Çayı göz göre göre Akdenize akmaya devam ederken Niğde yer altı su kaynakları tüketiliyor olması akıl almaz bir durumdur. Bu durum geleceğimizi yok etmektir.”dedi
 
ECEMİŞ SUYU BİR AN ÖNCE BÖLGEYE GETİRİLMELİDİR
 
Araştırmacı gazeteciliğinin yansıra uzun yıllar özel sektörde yöneticilik yapan ve Niksar Ayvaz Suyu Genel Müdürlüğü görevinde bulunan Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer su konusunu yakınen bildiğine vurgu yaparak   2000’li yıllarda ulusal basında da yer alan yazı ve haberlerinde sürekli konuya dikkat çektiğine değindi. Ömer Fethi Gürer  çözüm yolunun yer üstü denizlere akan sulardan yararlanmak olduğunu söyledi. Niğde için Ecemiş Çayının bir an önce Niğde ve Bor sulamasına verilmesi gereğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer şöyle dedi.” Ecemiş suyu Niğde için sulamada hatta içme suyu olarak çok önemli bir şanstır. Bu su Akdenize akmaktadır.Su için 20 yıldır değerlendirilmesi konuşulmakta ne varki uygulama proje aşamasından öteye geçememiş durumdadır. Seçimlerden seçimlere konuşulan bir konu olmaktan çıkıp Ecemiş suyu bir an önce Niğde ve Bor’a akmalıdır. Ecemiş suyu ile ilgili 2007 yılında Nevşehir ili bir proje yapmıştı. Bu suyu Nevşehir’e alıyorlardı. Niğde Haber gazetesinde manşette yer alan demecim sonrası Niğde harekete geçip bu projeden faydalanma yoluna gidileceği açıklandı. Nevşehir yaptığı projeden Niğde’nin yararlanması bu bağlamda ne kadar konuya bir haber kalındığının da göstergesidir. Yetkililer Bahçeli Köşk Havuzunda çekilen su ile gereken mesajı almış olmalarını diliyorum. Yoksa bölge geleceği çölleşmeye doğru gidecektir. Çünkü yer altı suları çok düzensiz tüketilmektedir.”dedi. Bahçeli Köşk Roma Havuzu çok önemli bir mesajın adresi olmuştur. Giderek bölgede yer altı sularının tükenmesi önü alınamaz sorunlara neden olur. Bir an önce Ecemiş suyu ile ilgili çalışmalar sonuçlandırılmalıdır. Yoksa geleceğimizi bugünden tükettiğimiz bilinmelidir.


ÖMER FETHİ GÜRER'in konu ile ilgili köşe yazısı için TIKLAYIN...











 
 

 
 
Editör: TE Bilişim