Niğde Üniversitesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen “ Atatürk ve Kadın Eğitimi” konulu konferans dün saat 14.00’de gerçekleştirildi.
 
Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tayyip Duman’ın konuşmacı olanak katıldığı konferansa Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu ev sahipliği yaptı. 
 
MHP Niğde Milletvekili Mümin İnan, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, öğretim üyeleri ile davetlilerin katıldığı programda Prof. Dr. Tayyip Duman, “ “Dünyada hiçbir milletin kadını ‘Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek gösterdim’ diyemez” dedi.
 
Erkeklerin teşkil ettiği ordunun hayat kaynaklarını kadınların işlettiğini dile getiren Prof. Dr. Duman, “ Memleketin yaşama vasıtalarını hazırlayan kadınlarımız olmuştur. Kimse inkâr edemez kurtuluş harplerinde milletin yaşama kabiliyetini tutan kadınlarımızdır. Çift süren, tarlayı eken, ormandan odunu getiren, mahsulü pazara götürerek paraya çeviren aile ocaklarının dumanını tüttüren kadınlarımızdır. Bütün bunlarla beraber sırtıyla, kağnısıyla, kucağındaki yavrusuyla yağmur demeden, kış demeden cephenin harp malzemesini taşıyan yüce ilahi Anadolu kadını olmuştur” dedi.
 
   DÜNYADAKİ HER ŞEY KADININ ESERİDİR
 
     Atatürk’ün Türk kadınını şiirlerden romanlardan değil cephede, gerçek hayatta, yaşayarak tanıdığını belirten Prof. Dr. Duman, “ Atatürk kadının toplumdaki yeri hakkında evrensel nitelikte görüşlere sahiptir. O’nun daha 1920’li yıllarda söylediği günümüz aydınlarının da birleştiği görüşler BM tarafından yayılmaya çalışılmaktadır. Atatürk’e göre dünyadaki her şey kadının eseridir. O bu görüşünü 1923’te yaptığı bir konuşmasında ‘ Şuna inanmak lazımdır ki dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir’ demiştir” diye konuştu.
 
Atatürk’ün toplumun başarısızlığının asıl nedeninin kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri geldiğini yine 1923’te yaptığı bir konuşmasında ifade etmiş olduğunu dile getiren Prof. Dr. Duman, “Bir toplumun bir organı faaliyette iken bir başka organı işlemez ise o toplum felç olur. Bizim toplumumuzun başarılı olamamasının nedeni kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ve kusurdan kaynaklanmaktadır” diye konuştu.
 
Haber Kaynak: Yeni Yıldız Gazetesi
Editör: TE Bilişim