Niğde Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünal, Arıcılıkta Kış kayıplarını azaltmanın tamamen sonbahar bakımı ile ilgili olduğunu söyledi.

Niğde Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünal,  Niğde’de arıların kışlatma döneminin başladığını, kışlatma dönemindeki yapılması gerekenlerle ilgili olarak üyelerin bilgilendirildiğini ifade etti.

Ünal;  kışlatma dönemiyle ilgili yapılması gerekenleri şöyle anlattı, ’’Son baharda kovanlarımızı kışa hazırladığımız zaman şu çalışmalar yapılmalı. 9’uncu ay sonunda üstlükler alındığı zaman öncelikle hastalıklara karşı ilaçlama yapılır. İlaçlama sonunda kovanda yeterli besin olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Eğer besin yoksa ve hava sıcaklığı da düşmemiş ise şurupla beslenme sistemi uygulanmalı. Yeterli beslenme yapıldıktan sonra kovanlarımızı kışa hazırlamak için yanında bulunan boş çerçeveler alınıp sadece arı sayısı kadar çerçeve bırakmalıyız. Bu da Arı’nın derli toplu olmasını ve bir arada olmasını sağlayıp ana Arı’yı da yumurtaya sevk ediyor. Kovanların yanlarında bulunan boş çerçeveler alınmadığında hava sıcaklığı eksi derecelere çıkmakta ve kovan içerisinde dolaşan arı birden eksi derecelere düştüğü zaman arılar kuru peteklerin üzerinde olduğu gibi kalıp donarak ölmekte. Bu nedenle kovan daraltmak ve bölme tahtalarını kullanmak çok önemlidir. Bunlar yapıldıktan sonra uçuş deliklerini yağmacılığa karşı daraltmak ve daha sonra kar yağışı yaklaşık olarak ilimizde on birinci ayın 20’sinde başlıyor. Kar yağdığı günden itibaren kışa hazırlamış olduğumuz kovanlarımızı kapalı alanlara alıyoruz. Kapalı alanlara aldıktan sonra da, kapalı alandaki kovan uygulama yerleri de zeminden 80 santimetre yükseklikte, duvara da 80 santimetre uzaklıkta olması gerekiyor. Kapalı alanlarda pencerelerimizi karartmak suretiyle Arı’ların kış uykusuna yatmaları sağlanıyor. Bunlar yapıldıktan sonra kapalı alanda bir de hava sirkülasyonu sağlanması lazım.’’ dedi.

Ünal; “Bu anlatılanları üreticilerimiz uyguladıktan sonra gerçekten Kafkas arısının kışlatmada 4 ay boyunca muhakkak dinlenmesi gerekiyor. Kafkas arısının dinlenmeye ihtiyacı vardır. 4 ay içerisinde dinlendikten sonra ilkbahara çıkıldığı zaman ve ilkbaharda da yine kovanların ilaçlama, beslenme gibi bakımları yapıldıktan sonra Kafkas arısı Nisan ayında Kardelen poleninin kovana girdiği zaman gerçekten birden patlama yapıyor” diye konuştu.
Ünal;  Kışlatma sayesinde ana arının ömrünün uzadığını söyleyerek şunları kaydetti, Niğde’de kışlatma için giden arıcımız ile kapalı alanlarda kışlatma yapan arıcılarımız hemen hemen aynı seviyeye geliyor. Ama içeride kışlatılan kovanda bir ana arının ömrü 3 yıl iken, dışarıda kışlatılan ana arının ömrü 1,5 yıl - 2 yıldan fazla olmuyor. Bu nedenle Kafkas ana arılarının içeri de kışlatılması gerekiyor. Bu doğanın bir kanunudur, ana arı illa içeride 4 ay dinlenecek ve ondan sonra en iyi verimi alabiliriz.’’ Şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilişim