Niğde Belediyesi, geleceğe yönelik mega projeleri hayata geçirmeye devam ederken, ecdat yadigarı tarihi eserleri de unutmuyor. Atıl vaziyetteki Akmedrese’yi 2 yıl önce Kültür Evi’ne dönüştüren Niğde Belediyesi, 600 yıllık tarihi eseri, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra, toplum yararına faaliyet gösteren kuruluşlara tahsis etti.
Anadolu Beylikleri’nden Karamanoğulları Döneminde Karamanoğlu Mehmet Bey’in kardeşi ve Osmanlı Padişahı Çelebi Mehmet’in damadı Alaeddin Bey tarafından 1409 yılında yaptırılan ve günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan Akmedrese, 2013 yılında Niğde Belediyesi tarafından işletilmeye başlandı.

Niğde Belediyesi Kültür Müdürlüğü, kent merkezindeki 600 yıllık tarihi eser olan Akmedrese ' nin kapılarını il genelinde faaliyetini sürdüren 12 farklı derneğe açtı.

Burada Sanatseverler Derneği, Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Derneği, NİFAD, Niğde Kültür ve Sanat Derneği, Türkiye Beyazay Derneği, Yazarlar ve Sanatçılar Birliği, Türk Müziği Korosu Derneği, Adalet ve Hürriyet Harekete Derneği, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Yetiştirme Yurdundan Ayrılan Yurt Çocukları Derneği ve Niğde Anadolu Öğretmen Lisesi Mezunları Derneği gibi toplum yararına kuruluş ve dernekler üyelerine yönelik faaliyetlerde bulunuyor. Klasik Selçuklu medrese mimarisinin geleneğine bağlı olarak oluşturulan Akmedrese’deki dernekler, sosyal ve kültürel aktivitelerini 6 asırlık tarihi eserde yapma imkanı buluyor. Giriş artı bir kattan oluşan ve cephesindeki beyaz mermerler nedeniyle halk arasında Akmedrese adıyla bilinen ve kesme taştan inşa edilen ecdat yadigarı tarihi eser, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı oluyor.

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, tarım ve sanayi kenti olan Niğde’nin aynı zamanda bir turizm kenti olduğunu belirterek, “Niğde’mizin barındırdığı tarihi ve doğal güzellikleri ile turizme de hizmet etmesi noktasında Niğde Belediyesi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarihi eserlerimiz ve doğal güzelliklerimizin tanıtımına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Akmedrese’de 600 yıllık geçmişi ile şehrimizin ortasında çok önemli bir tarihi eserimizdir. Akmedrese’yi belediyemizin Kültür Müdürlüğü’ne bağlı olarak turizme, sanata ve kültür hizmetlerine kazandırmak için 2 yıl önce başlattığımız çalışmalarda önemli bir noktaya geldik. Burada 12 dernek faaliyet sürdürüyor. Ayrıca ebru sanatı gibi, sanatçıların el işi ürünleri ve eserleri de burada sergilenme imkanı buluyor” dedi.
Editör: TE Bilişim