Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karataş, Niğde’nin Akkaya Barajında 213 çeşit kuş türünün bulunduğunu, Türkiye genelindeki kuş türlerinin yarısından fazlasının Niğde’de yaşadığını söyledi.

KUŞ CENNETİ

Prof. Dr. Karataş, uluslararası sulak alan olan Akkaya Baraj Gölü’nün, Kırşehir Seyfe Gölü, Kayseri Sultan Sazlığı, Ereğli Sazlıkları gibi Türkiye’nin önemli kuş cennetlerinin küresel ısınma sonucu büyük ölçüde kurumasıyla birçok kuş türünün akınına uğradığını belirtti.

460 ÇEŞİT KUŞ

Mesleği gereği kuşlarla omurgalı hayvanlarla ilgilendiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ahmet Karataş; “Ülkemiz genelinde 460 kadar kuş türü bulunurken son zamanlarda Akkaya’da tespit ettiğimiz 213 kuş türümüz var” dedi.

YARISI AKKAYA’DA

Ülke genelindeki kuş türlerinin yarısını Akkaya barajında görmenin mümkün olduğuna değinen Prof. Dr. Karataş; “Hatta Türkiye’de nesilleri tükenmiş, son 40-50 yılda görülmemişleri çıktığımız zaman yaklaşık 400-410 kuş türü var” diye konuştu.

NADİR KUŞ TÜRLERİ

Akkaya barajındaki kuş sayısının 213 olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karataş; “Yani Türkiye’deki kuş türlerinin yarısından fazlasını burada görmek mümkündür. Bunların içerisinde çok nadir kuş türleri vardır” dedi.

DİK KUYRUK ÖRDEK

Prof. Dr. Karataş; “Özellikle dik kuyruk ördek dediğimiz dünya genelinde son derece azalmış ve yabancı turistlerin ve kuş gözlemcilerinin ilgi odağı haline gelmiş bir ördek türüdür” şeklinde konuştu.

AKKAYA’NIN ZENGİNLİĞİ

Bu ördek türünün Niğde Akkaya göletinde bulunuşunu bizim için bir zenginlik olarak nitelendiren Prof. Dr. Ahmet Karataş; “Bunun yanı sırada pek çok yırtıcı kuşlar ve ötücü kuşlar Niğde kampus alanına yakınında bulunan Akkaya da görmek mümkündür” dedi.

AKKAYA’DA GELİŞ NEDENİ

Flamingo başta olmak üzere diğer kuş türlerinin uğrak yeri olan barajdaki kuş türlerinde son birkaç yılda artış gözlendiğine işaret eden Prof. Dr. Karataş, uluslararası sulak alan olan Akkaya Baraj Gölünün, Kırşehir Seyfe Gölü, Kayseri Sultan Sazlığı, Ereğli Sazlıkları gibi Türkiye’nin önemli kuş cennetlerinin küresel ısınma sonucu büyük ölçüde kurumasıyla birçok kuş türünün akınına uğradığını belirtti.

ULUSLARARASI SULAK ALAN

Niğde Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, konuşmasına devamla şunları söyledi:

“Akkaya Barajı, diğer sulak alanlara göre kuşların yaşam alanı açısından çok uygun. Yapılan sayıma göre, Türkiye’de görülen 470 kuş türünden 213’ü Akkaya’da bulunuyor.

KUŞ TÜRLERİ

Akkaya Barajı, Flamingolar, Yeşilbaş Ördek, Boz Ördek, Karabatak, Uzun bacak, Sakarmeke, Kızkuşu, Çulluk gibi su kuşları olmak üzere sayısız endemik kuş türlerinin konaklama yeridir.

ULUSLARARASI SULAK ALAN

Akkaya Barajı, Çevre ve Orman Bakanlığı uzmanlarının baraj ve çevresinde yaptıkları incelemelerin ardından, hazırlanan raporların da onayıyla Ramsar Sözleşmesi’ne göre endemik kuş türü ve popülâsyonu barındırma maddesi gereği daha önce Uluslararası Sulak Alan ilan edildi.

KUŞLARIN YAŞAM ALANLARI

Bu kararın ardından geçen yıl toplanan Valilikçe oluşturulan komisyonun aldığı kararla, barajın ve kuşların korunması, kuşların yaşam alanlarının bozulmaması için çeşitli önlemler alınması kararlaştırılmıştı.”

TÜRKİYE’DE 420 TÜR

Ülke genelindeki kuşlardan 460 ile 470 civarında Türkiye’deki kuş türü listemiz. Bunların yanın nesli tükenmişler 40 ile 50 yıldır görülmemiş ve bir kere görülmüş bir daha görülmemişleri dâhil ederek bu sayıyı söylüyorum. Bir yıl içerisinde Türkiye’de göreceğiniz kuş türü 410-420 aralığındadır.

KUŞ TÜRÜMÜZ 250

Niğde’de ise 213’e çıkmış bir kuş listemiz bulunmaktadır. Daha çok gözlem yaparak bu sayıyı 250’ye çıkartmamız mümkündür. Niğde’nin yanlarında bulunan Melendiz dağı ve İt Ulumaz denen dağlıklardaki kuşları bile daha bu listemize dahil etmeden 213 kuş türünü söyledim. Bu dağlarda bulunan kuş türleriyle birlikte Niğde’de bulunan kuş türümüz 250’yi buluyor.

KUŞ ZENGİNİYİZ

Niğde’nin alanını küçük olmasına rağmen  kuş türü bakımdan zengin bir İl olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İzmir’de bulunan kuş cennetinde kuş türü sayısı  260-270 civarındadır.

NİĞDE’DEKİ ALAN 3 KM2

Sultan sazlığında ise 220 kuş türü olduğunu biliyoruz. Bu iki önemli kuş cennetleri 50-60 hektar devasal alanları bulunuyor. Niğde’nin 3 Kilometre karelik küçük bir alana sahip olmasına rağmen zengin bir bölgedir.”

Editör: TE Bilişim