Niğde Belediye Başkanlığı tarafından İlhanlı Mahallesinde yapımı geçekleştirilen Kazakistan Abılay Han Parkı Kazak ve Türk Kardeşliğini tazeledi.
 

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’a Kazakistan Cumhuriyeti adına Büyükelçi Canseyit Tüymebayev  tarafından ‘Dostluk ve İşbirliği Madalyası’ verildi.


Abılay Han Parkı açılış töreninden önce Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ı ziyaret eden Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit  Tüymebayev Niğde hakkında bilgi aldı. Belediye Başkanı Faruk Akdoğan günün anısına plaket ve deri halı sunarken, Büyükelçi Tüymebayev’de Belediye Başkanı Akdoğan’a Kazakistan’ı anlatan çeşitli hediyeler sundu.


Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev’nin katılımıyla gerçekleştirilen açılışa Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, AK Parti İl Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Altay köylüleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Düzenlenen programla açılışı gerçekleştirilen Kazakistan Abılay Han Parkı İlhanlı Mahallesinde tüm Niğdelilerin hizmetine sunuldu. Park alanının bulunduğu alanın şehir girişi eski hali nedeniyle kötü ve virane bir görüntü oluşturuyordu. Niğde Belediye Başkanlığının alanı kamulaştırmasıyla başlayan yeşil alan çalışması sonunda 5 bin metre karelik park ve dinlenme alanı oluşturularak şehrin girişi de kentin imajına yakışır hale getirildi.

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın titizlikle takip ettiği çalışmalar sonunda parkın adına Kazak Türklerinin önderi olan Abılay Han’ın adı verilerek heykeli yerleştirildi. Düzenlenen parkın açılışına Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev katıldı. Park alanı içerisinde Kazakistan Cumhuriyetini tanıtıcı fotoğraf sergisi de açıldı.

Çok sayıda vatandaşın katıldı Abılay Han Parkı açılış töreninde konuşan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Dost ve kardeş ülke Kazakistan'ın kurucularından olan Abılay Han'ın da adını verdiğimiz parkımız Niğde'mize hayırlı olsun. Buranın 3 yıl önceki halini düşünürsek metruk yapıların bulunduğu yerdi. Bu alanı hiç kimsenin hayal etmediği bir park haline getirdik. 4 yıl önce şehrimizin bu girişinde utanç verici bir görüntü vardı. Bu alan içerisinde yıkık virane metruk yapılar vardı. Madde bağımlısı çocukların sık uğradığı bir mekândı burası. Niğde Belediyesi olarak bu alanı kamulaştırarak araziyi Niğde Belediyesi bünyesine aldık. Alanın 500 bin liraya kamulaştırılmasını sağladık. Diğer yandan parkımızın da bu hale getirilmesi için 300 bin Türk Lirası bedel ödeyerek toplamda 800 bin Türk Lirası maliyetle parkımızın yapımı gerçekleşmiş olduk. Parkımızın Niğde'mize ve Niğde'de yaşayan insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Abılay Han parkımızın bulunduğu nokta Nevşehir ve Kayseri'den Niğde'mize giriş bölgesi. Şehrimizin güzelleştirilmesi ve imajının yükseltilmesi bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. Abılay Han parkımızın yapımında şelaleden, kamelyaya ve yürüyüş yollarına kadar bir çok farklı dizaynı gerçekleştirdik. İlhanlı Mahallemize de bu park gibi 5 tane park daha yaptık” dedi.

İlhanlı Mahallesine Çok Sayıda Yatırım

İlhanlı Mahallesine çok sayıda yatırım yaptıklarını dile getiren Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan;             “Bizim dönemimizde İlhanlı Mahallesine hizmet verdik ve yatırım yaptık. Bizim dönemimizde İlhanlı Mahallesine bir adet Sosyal Tesisin, Modern İtfaiye Binasının, Birinci Sınıf Mezbahanenin, Zahire Pazarı'nı ve Birinci Sınıf Hayvan Pazarını İlhanlı Mahallesi bölgemize yapılmasını sağladık. Bu tesis ve yatırımları Niğde'mize bizim dönemimizde kazandırdık. Diğer yandan Arsenik Arıtma Tesisini ve Katı Atık Bertaraf Tesisinin de İlhanlı Mahallesi sınırları içerisine yapımını gerçekleştirerek bütün bu yatırımları Niğde'mize kazandırdık. 2012 ve 2013 yıllarında İlhanlı Mahallesine toplamda 12 Milyon Türk Lirası değerinde sıcak asfalt serimi gerçekleştirdik. Diğer yandan bizim dönemimizde İlhanlı Mahallemize 7 bin metre kanalizasyon ve 5 bin metre içme suyu hattı yapımını gerçekleştirdik. Bu çalışmalar dışında İlhanlı Mahallesinde kilitli taş, bordür, park bahçe, çevre düzenlemesinin ve okul bahçelerinin düzenlenmesi gibi bir çok alanda İlhanlı Mahallesine hizmet verdik” şeklinde konuştu.

Nar ve İlhanlı Mahallesinin İmarına Düzenleme

İlhanlı Mahallesinin imarı konusunda da önemli bir çalışmaya imza attıklarını dile getiren Belediye Başkanı Akdoğan; “Ekim ayı meclis toplantımızda meclis üyelerimizle yaptığımız görüşmeler sonucu imar düzenlemesiyle ilgili İlhanlı Mahallemize bir yenilik getirdik.  İnşallah önümüzdeki süreç içerisinde İlhanlı Mahallemizi daha cazip hale getirerek burada yeni yapılanmanın sağlanmasıyla ilgili olarak İlhanlı Mahallesi içerisinde bulunan tüm arsaların imar iyileştirilmesini de meclis toplantımızda onaylayarak kararını almış olduk. Bu imar planının başta İlhanlı Mahallemize ve Nar mahallemize hayırlı olmasını diliyorum. Abılay Han Kazakistan'ın kurucularından. Kazakistan'ın Niğde ile bağlantısına bakacak olursak. Niğde ile Kazakistan Çimkent kardeş şehir. Bunu belirtmek istiyorum. Kazakistan bizim hem dost ülkemiz, hem kardeş, hem de soydaş ülkemiz. Her şekilde kan bağımız olan Kazakistan’ı önemsiyoruz” dedi.

Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’a teşekkür eden Kazakistan Cumhuriyeti Ankara  Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev; “Sizlerle bir arada olmaktan kıvanç duyuyorum. Bizim atalarımızın, tarihimizin ve dilimizin ortaklığını gösteren büyük bir zenginlik var. Manevi zenginliğimiz dilimiz, örf adet ve geleneklerimiz. Niğde’de böyle bir etkinlik yapılmış olmasından dolayı Niğde Belediye Başkanı Sayın Faruk Akdoğan’a, Niğde Valisi Sayın Necmeddin Kılıç Bey ve dostlarımıza çok teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Kazakistan Türkiye ilişkilerinin geçen sene 20. yılını kutladık.  900 yüzyıldan sonra birbirimizi anlama konusunda örf, adet, gelenek ve her şey konusunda birliğimizi gördük. Uzun yüzyıllar geçmesine rağmen hiç bir şey bozulmamış, değişmemiş. Bağımsızlıktan sonra yurt dışı devletleri arasında ilk diplomatik ilişkimizi kurduğumuz ülkenin kardeş ülke Türkiye olmasından çok memnunuz. Böyle bir görkemli parkın Kazakistan Abilay Han olarak açılışı Kazakistan Türkiye dostluğunun, iş birliğinin, kardeşliğinin net bir göstergesidir. Abılay Han 18. yüzyılda yaşayan, o zamanlarda Kazakistan ve Çin sınırında bulunan Congar milletiyle savaşta Kazak milletini birleştiren büyük devlet adamımızdır. Bu gün ki sınırların çizilmesini o zamanlarda sağlayan kişidir. Kazakistan toprakları bilindiği üzere dünyada büyüklük olarak 9. sırada yer almaktadır. Türklerle artık beraber yaşamamız, sık sık görüşmemiz ticari ekonomik alanda, kültürel alanda eğitim alanında paylaşımlarda bulunmamız ve birlik olmamız çok önemlidir. Kazakistan da Türkiye'yi çok seviyor. Türk dizileri seyrediliyor. 28 Kazak-Türk Lisesi, 3 tane de Kazak-Türk üniversitesi faaliyette bulunmaktadır. Kazak vatandaşları Türkçeyi çok iyi biliyorlar ve yazabiliyorlar. Türkiye’ye hiç yabancı değiliz ve bunların yanı sıra bu şekilde güzel etkinliklerle güzel ilişkilerimizin de var olması bizim için çok önemli bir olay. Kazakistan’da Astana başkentimiz de yurt dışı ülkelerindeki en büyük Atatürk heykeli Astana başkentimizde bulunmaktadır. Böyle bir etkinlikleri, gerçek ve net ilişkilerimizi daha da arttırmamız gerekli. Kaynaşmamız ve sık sık görüşmemiz lazım. Yunus Emre'nin söylediği gibi ‘Gezelim Görelim, Sevelim Sevilelim’. Böyle bir etkinlikten İl Valisi Sayın Necmeddin Kılıç ve Belediye Başkanı Sayın Faruk Akdoğan'a çok teşekkür ediyorum. 1950 senelerinde Niğde'nin Altay köyüne Doğu Türkistan'dan buraya taşınan Kazak kardeşlerimize sahip çıktıkları için tüm Niğdeli kardeşlerime de çok teşekkür ediyorum. Onlar burada hiç yabancılık çekmeden çok rahat bir şekilde yaşıyorlar” şeklinde konuştu.

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç; “Kazakistan diyince benim aklıma Anadolu’nun fethi gelir. Anadolu’nun fethinin planlandığı coğrafya şu an Kazakistan’ın Türkistan eyaletinin ‘Yesi’ şehridir. Ahmet Yesevi’nin 40 yıl ilmek ilmek gece gündüz demeden yaptığı gayretlerle Anadolu’ya yapılan akınlar peşinden gelen çok büyük kitlelerle Anadolu’nun bu gün bizlere hediye edilmiş hali gelir. Anadolu’dan bu duygularla Kazakistan’a selam ve saygılarımı gönderiyorum. Diğer taraftan yeni bin yıla girdiğimiz, milenyum asrı dediğimiz dünyanın koca bir köy olmaya doğru gittiği, ekonomik ve ticari ilişkilerin yüksek düzeylerde seyrettiği bu çağda ülkeler arasındaki köprüler yaşayabilmek için çok önemlidir. Türkiye bir taraftan Avrupa Birliği ile bir taraftan Birleşmiş Milletlerle, NATO ile bir taraftan Karadeniz Ekonomik İş birliği ile zamana ayak uydurmaya çalışırken diğer taraftan da akraba topluluklarıyla Türkiye Cumhuriyetlerle yakın ekonomik ve ticari bağlar kurmaya mecburdur. Son yirmi yılda aramızdaki dostluk köprülerinin ticari ve ekonomik bağlarının artması da yakın geleceğimize umutla bakmamızı sağlayacak. Önemli parametrelerden birisi olmaktadır. Kazakistan ile aramızdaki ticaret hacmi 4 Milyar Dolar civarında seyretmektedir. Önümüzdeki yıllarda özellikle doğalgaz ve petrol alanındaki çalışmaların daha da artacağı da Dış İşleri Bakanımız tarafından zaman zaman aktarılmaktadır. Bu günün kardeş ülkelerimiz ve Kazakistan kardeşliğimizle aramızda bulunan köprü bağlarının kuvvetlenmesini temenni ediyor. Bu güzel alanı da park olarak insanımızın hizmetine sunan Niğde Belediye Başkanımız Sayın Faruk Akdoğan’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.


Editör: TE Bilişim