Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ve bu yılda devam edecek olan Ebubekir Hazım Tepeyran Roman ödülü sahibini bekliyor.


Ankara ve Niğde Valiliği yapan Niğde Milletvekili olmuş, roman yazarı Ebubekir Hazım Tepeyran, 20. Yüzyılın ilk Türk Köy Romanı “Küçük Paşa”nın yazarıdır. Bu yıl ikincisi düzenlenen Tepeyran Roman Ödülü’ne başvurular 15 Eylül itibariyle sona erdi. Yarışma için başvurular Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Niğde Kültür ve Sanat Platformu’nun oluşturduğu seçici kurul tarafından seçilecek kişiye ödülü verilecek. Seçici Kurulda Tahsin Yücel, Osman Şahin, Güray Öz, Hikmet Altınkaynak, Metin Celal ve Ahmet Yıldız görev alıyor. Ödülü kazanan kişinin belirlenmesinin ardından 18 Kasım’da TÜYAP’ta düzenlenecek bir etkinlik ile birinci olan esere ödülü verilecek.

 

Roman Ödülü Sonuç Bildirgesi yayınlandı

Ebubekir Hazım Tepeyran adına düzenlenen Çankaya Belediyesi ile Niğde Kültür ve Sanat Platformu ile Cumhuriyet Gazetesi’nin de katkıları ile düzenlenen çalışmada Ebubekir Hazım Tepeyran kişiliği eserleri ve yapılması gerekenler belirlendi.

Yazar Hikmet Altınkaynak’ın başkanlık ettiği toplantıda katkıda bulunanlara teşekkür ile başlandı. Açış konuşmasını Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık yaptı. Tanık, Tepeyran’ın ve Niğde’nin önemini vurgulayarak, bir parka Tepeyran adını vermek istediğini söyledi. Doç. Dr. Selin Sayek Böke’nin yönettiği birinci oturumda, Dr. Alev Coşkun, Prof. Dr. Ayhan Alkış, Ömer Fethi Gürer ve Prof. Dr. Cengiz Çekil katıldı. Prof. Dr. Talat Halman’ın yönettiği ikinci oturumda Orhan Erinç, Adnan Binyazar, Lokman Zor ve Osman Şahin katıldı.

Ebubekir Hazım Tepeyran ve Roman Ödülü’nün yanı sıra, Niğde’de bilim, kültür ve sanatla ilgili görüşlerini dile getiren katılımcılar coşkulu ve yararlı bir etkinlik yapıldı. Toplantı sonunda açıklanan sonuç bildirgesi;

- Niğde ili Anadolu’da insan yerleşmesinden beri yaşamın olduğu, Torosların geçiş kapısı olarak tarihi, doğal özellikleri yanında folklor ve kültürü ile de önemli bir merkez olmasına karşın gereği gibi tanıtılamamıştır.

- Niğde ili için farklı özellikleri yanında yetiştirdiği çok önemli bilim ve kültür adamları vardır. Gazeteci, yazar, şairleri ile zengin bir dokuya sahip Niğde ili için ilk köy romancısı da sayılan Ebubekir Hazım Tepeyran kimliğinde unutulan Niğdeli değerlerin anımsanması ve çalışmaları ile başarılı yapıtlarının süreç içinde gündeme taşınması gerekir. Bu yönde çalışmalar yapılmalıdır.

- Tepeyran çok önemli bir devlet adamı olarak Milli Mücadeleye katkıda bulunmuş, TBMM’de iki dönem Niğde Milletvekili olarak görev yapmıştır. Edebiyatımızdaki ilk köy romanı olan Küçük Paşa’yı yazmıştır. Adına konan roman ödülü sürdürülmeli, bunun yanı sıra, Niğde’de bir cadde ve okulda yaşatılan adı Niğde Üniversite’ne de taşınmalıdır. Bu doğrultuda en büyük sorumluluk Tepeyran'ın hemşerilerine, Niğde halkına düşmektedir.

- Niğde'deki tüm sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları Tepeyran'ın ismini, fikirlerini ve eserlerini yaşatmak için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. İsminin bir okula ya da mahalleye verilmiş olması, Tepeyran'ın adının yaşatılması onun anılmış olması anlamına gelmemektedir. Öncelikli olarak Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülü’ne Niğde Üniversitesi, Niğde Belediyesi ve Niğde Valiliği de destek vermeli, organizasyonda sorumluluk üstlenmelidir.

- Tepeyran'ın eserleri yayımlanarak Niğde'deki okullarda gerekirse ücretsiz olarak dağıtılmalıdır. Niğde Üniversitesi tarafından Ebubekir Hazım Tepeyran Sempozyumu düzenlenmeli, Ebubekir Hazım Tepeyran Ulusal Araştırma ve Tez Ödülü verilerek isminin bu şekilde de yaşatılması sağlanmalıdır.

- Çankaya Belediyesi bir parka Ebubekir Hazım Tepeyran adını vereceğini açıklaması önemli ve değerli bir adımdır.

- Öte yandan Niğde’de bilim ihmal edilmiştir. Niğde Üniversitesi öncülüğünde kentin gelişimi için çalıştaylar artırılmalıdır, Niğde Gelişim Projesi adıyla kent dışında yaşayan Niğdeli bilim insanlarını Niğde’de toplayacak bir etkinlik de gündeme alınmalıdır.

- Niğde ilinde tarihi konak ve yapıların geleceğe taşınması ve Niğde Ebubekir Hazım Tepeyran Müzesi kurulması girişimi başlatılmalıdır.

Editör: TE Bilişim