İlçe - Köyler

Yeşilburç Helva Şenliği Renkli Geçti

Abone Ol

Niğde merkez bağlı Yeşilburç Köyündeki vatandaşlar geleneksel olarak düzenledikleri helva şenliğinde yine bir araya geldiler.

Niğde’nin merkeze bağlı Yeşilburç köyünde geleneksel olarak Yeşilburç Köyü Helva Şenlikleri yapılıyor. Okul bahçesinde yapılan şenliklere İl dışında yaşayan birçok Yeşilburçlu, yakınlarıyla hasret giderme fırsatı buldu.

Köy Muhtarlığı ve Yeşilburç Dayanışma Derneği tarafından bütün köylülerin katkıları ile yapılan helva şenliğinde bir konuşma yapan dernek yöneticisi Zihni Güçer, Yeşilburçluların dayanışma vurgu yaptı ve şenlik hakkında bilgiler verdi.

Yapılan konuşmaların ardından üç büyük kazanda pişirilen helvanın dağıtımından önce köyün imamı tarafından “ helva duası” yapıldı. Duanın ardından büyükçe kazanlarda pişirilen nefis helva konuklara dağıtıldı. 1890 Yılından beri Selanik’te yapılan şenliğin benzeri göç edilmesinin ardından Niğde’nin Yeşilburç köyünde de aynı gelenek devam ettiriliyor. Şenlikte helva dağıtımının ardından yerel sanatçıların müziği eşliğinde oyun oynadılar, eğlendiler.

Yeşilburç Helva Şenliğine, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, MHP İl Başkanı Hakan Er, parti yönetimi ve kadın kolları ile kalabalık bir heyetle katıldı, yine İşçi Partisi İl Başkanı Z.Cem Yıldırım, bazı daire amirleri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile Yeşilburç köyü halkı katıldı.

Şenliklerle ilgili bir açıklama yapan, Yeşilburç Köyü Muhtarı Aydın Koyuncu ; “Yeşilburç köyü sakinlerinin geleneksel helva şenliğinde uzaktan yakından herkes az çok herkesin katkı sağladığı, katıldığı bir etkinliktir. Burada dayanışma, tanışma kaynaşmayı amaç ediniyoruz. Türkiye’ye göçmeden önce de Selanik’in Krifç köyünde yaşarken de buna benzer bir şenlik yapılıyordu. Aynı gelenek burada köyümüzde de sürdürülüyor” dedi.

Her yıl köylülerin katılımı ile yapılan fidan dikiminin ise bu yıl yapılmaması dikkat çekti.