Eğitim

Üniversite Tübitak işbirliği ile Arge Toplantısı

Abone Ol

Niğde Üniversitesinde TÜBİTAK-Akademik Ar-Ge Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı Yapıldı

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme ve eğitim toplantısına Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Şener, Prof. Dr. Murat Alp, Prof. Dr. Mustafa Bayrak, çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Ar-Ge’nin önemine ve iyi bir Ar-Ge için neler yapılması gerektiğine değindi. Rektör Görür konuşmasında; “TÜBİTAK tarafından böyle bir faaliyetin yürütülüyor olması gerçekten sevindirici, ama ne yazık ki Türkiye’de bu işler neredeyse sadece TÜBİTAK’ın üzerine kalmış durumda. Hâlbuki Ar-Ge deyince toplumun her kesiminin, tüm kamu kurumlarının, tüm endüstrinin bu işin içinde olmasını bekliyoruz. Maalesef Ar-Ge harcamalarında halen Türkiye de özel sektör üniversitelerin önüne geçebilmiş değildir” dedi.

Ar-Ge’nin herkes tarafından çok önemli olduğu bilinen sistematik çalışmalar bütünü olduğunu belirten Rektör Görür; “Ar-Ge yeni bir bilgi üretmek ve bu bilgiyi ürüne dönüştürmek, mevcut bilgileri kullanarak yeni bir ürün ortaya çıkarmak, yeni bir sistem ortaya koymak ve yeni bir hizmet sunmak anlamında yapılan çalışmaları ifade ediyor. Dolayısıyla insanın yaşamındaki her noktada Ar-Ge var” diyerek konuşmasına devam etti.

TÜBİTAK adına açılış konuşması yapan Prof. Dr. M. Cahit Güran gerçekleştirilen toplantıda amaçlarının Ar-Ge kavramı ile ilgili farkındalığı artırmak, TÜBİTAK’ta ki süreçler ve imkânlar hakkında bilgiler vererek, süreçlere katılımı çoğaltmak olduğunu söyledi. Güran; “TÜBİTAK olarak, Türkiye genelinde yaklaşık 81 il ve bu illerdeki üniversitelerin hemen hemen tamamını kapsayacak şekilde bilgilendirme ve eğitim toplantıları adı altında bir faaliyet başlattık. İlk tur diyebiliriz bu turumuza. Niğde’yle başlayıp Erzincan’la bitecek bir tur ” dedi.

Program, TÜBİTAK ARDEB Uzmanı Fatih Sinan Esen’in konuşmasıyla devam etti. Esen konuşmasında, ulusal araştırma destek programlarının tanıtımı hakkında bilgi vererek, başarılı proje hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.

Fatih Sinan Esen’in konuşmasının ardından kürsüye çıkan Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Dursun Mat ise nasıl başardım konu başlığı altında kendi projele ilgili bilgiler verdi.

Toplantının devamında konuşma yapan BİDEB Uzmanı Elif Özkaragöz ise uluslararası bilimsel araştırma destek programları konusunda bilgi vererek, başarılı olmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.