Bor Haber

Sağlık Çalışanları Sürgünlerden Rahatsız

Abone Ol

Niğde Sağlık Hizmetleri Emekçileri Sendikası –SES sendika binasında üyelerinin katılımı ile bir basın açıklaması yaptı. KESK’e bağlı SES sendika Niğde İl Temsilcisi Yılmaz Yıldız, Sağlıkta yapılan sürgünler için sert bir açıklama yaptı. Sendika binasında üyelerin de katılımı ile yapılan basın açıklaması şöyle ;

Bu yıkım süreci, birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının Niğde de olduğu gibi Türkiye genelinde Sağlık Müdürlükleri ve Halk Sağlığı Müdürlüklerinde görev yapan 7 bin Ebe, Hemşire, Sağlık Memuru, Tıbbi Sekreter gibi görevlerde çalışan sağlık personelinin apar topar kamu hastane birliklerine atanmasıyla devam ediyor. İlimizde; Çamardı, Altunhisar, Kemerhisar, Bor İlçeleri, Merkez dâhil tüm Yataklı Tedavi Kurumları, 112 Birimleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Bağlı Birimlerinde SES Yönetimi olarak bizzat yüz yüze yaptığımız görüşmelerde ayrımsız bütün sağlık çalışanlarının mevcut uygulamalardan Sağlıkta Dönüşüm Programından huzursuz, mutsuz olduğunu gördük. Her sabah iş yerlerine giderken acaba bugün başımıza ne gelecek diye kaygıyla, geleceklerinden endişeli mesaiye başladıklarını söylediler.

Toplum Sağlığı Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanı ile İl sağlık Müdürlükleri, Sağlık Bakanlığı’na bağlı 112 Acil Sağlık Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanları kendi istekleri olmadan kanuna aykırı ve keyfice hastanelere atandılar. 663 sayılı KHK’ya göre Sağlık Bakanlığı yeniden yapılandırılırken bütün kadro işlemlerini 2 Kasım 2012’ye kadar yapması gerekirdi. Bunu yaparken de tüm çalışanlara gerekli duyuruların yapılması, çalışmak istedikleri yerleri sorması gerekirken Bakanlık yayınlamış olduğu genelgelere uymamıştır. Niğde de sağlık emekçileri ve sağlık idarecileriyle yaptığımız görüşmelerden edindiğimiz bilgilere göre, 50 kişinin naklen tayinin yapıldığı ve yaklaşık olarak Sağlık Bakanlığına 100 kişilik bir isim listesinin teklif edildiğini tespit ettik. Buradan da anlaşılacağı üzerine bu sürgünlerin ‘’atamaların’’ devam edeceğidir. İlimizin sağlık yöneticileri bu tayinleri bakanlığın ‘’ÇKYS’’ yaptığını, kendilerinin sorumlu olmadığını her ne kadar ifade etseler de Sağlık Bakanlığı konu hakkında tam tersini söylemiştir. Hiç yorumsuz Sağlık Bakanlığının açıklaması ise şöyledir.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun da yaptığı yazılı açıklamada; yapılan bu atamaların illerde Sağlık Müdürlükleri, Halk Sağlığı Müdürlükleri ve Kamu Hastane Birlikleri tarafından oluşturulan devir komisyonlarınca hazırlanan teklif yazıları gereği yapıldığını belirtmiştir.

Dolayısıyla, KHK’ya aykırı olarak 2 Kasım’dan sonra binlerce insanı mağdur etme pahasına keyfi bir uygulama başlatılmış, tavşana kaç, tazıya tut denmiştir. Ama bizler Sağlık Emekçileri olarak bu oyunun figüranı olamayacağız. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bu keyfi işlemi sonucunda koruyucu sağlık hizmetlerini veren Toplum Sağlığı Merkezleri ve Acil Sağlık Merkezlerinde personel sorunu yaşanacaktır. Bu durum Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu sağlık hizmetlerine değer vermediğini de ortaya koymaktadır. Yalnızca bir örnek verecek olursak; İlimiz 112 İl Ambulans Komuta Kontrol Merkezi Başhekimliğinde daha düne kadar 12 Sağlık Memuru (Toplum Sağlığı Teknisyeni) çalışırken, 8 Sağlık Memuru istekleri dışında tamamen keyfi bir uygulamayla buradan ayrılmak zorunda bırakılmışlardır.

Bu atamalarla çalışan sayısı 4’e düşürülmüştür. Şimdi soruyoruz; Madem bu 12 kişi fazla çalışandı peki bu atamaları buraya bugüne kadar kim yaptı? Sizler bu atamaları buralara ihtiyaç var diye bu arkadaşları yine kendi istekleri dışında zorla yapmadınız mı? veya sadakatli yandaşlarınızı ilçelerden buralara çekerek kadroları şişirmediniz mi? 112’ye günde sadece binlerce çağrı düşmektedir. Diğer işlerse cabası. Peki, eskiden 12 arkadaşımızın bütün imkânlarını zorlayarak vermeye çalıştığı bu sağlık hizmetini yetiştiremezken bile şimdi bu 4 arkadaşımız bunca işleri nasıl yapacak? Çalışanlar mağdur olurken, halk acaba nitelikli bir sağlık hizmeti alabilecek mi? Bu ve benzeri mevcut uygulamalar İlimizde ki hemen hemen tüm sağlık kuruluşlarında geçerlidir. TSM ve bağlı birimlerini, Sağlık Müdürlüğü çalışanlarını bu kapsamın dışında tutmak mümkün değildir.