Niğde Haber

Patates Üreticileri İsyanda!...

Abone Ol

Önceki gün Nevşehir, Aksaray ve Niğde’ye bağlı köy ve kasabaları gezen TBMM CHP Grubu’nun oluşturduğu Patates Araştırma Komisyonu çarpıcı veriler elde etti. Bölgede 100 bin tonun üstünde patatesin çürümeye başladığını ifade eden çiftçiler, hükümetin çiftçiye destek olma yerine köstek olduğunu ifade ettiler.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet TOPTAŞ, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim ÖZKAN ve CHP Niğde Milletvekili Doğan ŞAFAK’tan oluşan Patates Araştırma Komisyonu saha çalışmaları yaparak, patateste yaşanan sorunlarını yerinde bir bir inceleyerek tespit etti.

Aksaray, Bolu, Burdur, Nevşehir ve Niğde’de yapılan saha çalışmalarında çarpıcı bilgilere ulaşan CHP heyeti, sadece Niğde, Nevşehir ve Aksaray bölgesinde 100 bin tonun üstünde patatesin çürümeye başladığını ifade etti.

Derinkuyu meydanında yapılan toplantıya CHP Milletvekilleri Doğan Şafak ve Ramazan Kerim Özkan ile birlikte CHP Niğde Merkez İlçe Başkanı Abdullah Türkmen ile Derinkuyu ve Niğde CHP üyeleriyle birlikte 500’ü aşkın vatandaş katıldı.

İlk sözü alan CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak; “biz sadece Niğde ya da Burdur Milletvekilleri değiliz, biz Türkiye’nin Milletvekilleriyiz diyerek, “nerede bir haksızlık varsa, nerede bir dert varsa haksızlığın karşısında, derdin dermanı olarak halkımızın yanında her zaman görevdeyiz” dedi.

Şafak, Bugün de burada çiftçilerimizin yanındayız. Çünkü bizim için Çiftlik, Çamardı, Ulukışla, Bor neyse Derinkuyu aynıdır. Niğde neyse Nevşehir aynıdır. Bu ülke bizimdir. Bizler bugün çözüm için buradayız” dedi.

Şafak sözlerine devamla, “Görüyoruz ki; Maalesef bölgede acı ve vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Yüz binlerce ton patates depolarda çürümekte, hükümet ise bu vahim tabloyu keyfi yerinde, çiftçiden bir haber çürüyen patatesleri utanmadan seyirci kalarak izlemektedir. Hükümetin görevi çiftçiye destek olmaktır. Eğer bunu gerçekten yapmak istiyorsa; yapacağı tek şey olanaklarını kullanıp, ambar ambar gezip elde kalan ve çürüyen patateslerin tonajlarını tespit edip çiftçinin zararını karşılayacak bir tarım politikası izlemektir” dedi.

Hükümet, Don olayından dolayı, Dekar başına ÇKS’ye kayıtlı çiftçiler için 200 TL ödeneceğini söylüyorlar.

Acı tabloyu iktidar gelsin, Derinkuyu’da tespit etsin! Acı tablo ise maalesef Derinkuyu’da 136 kayıtlı çiftçinin sadece 16’sının ÇKS kayıtlı olduğu bir tablodur. Yani bu destekten yararlanacak çiftçi sayısının 16 olduğu bir tablodur. Geriye kalan ÇKS’ye kayıtlı olmayan 120 çiftçinin zararının umursanmadığı, havada kaldığı bir tablodur! dedi.

Daha sonra sözü alan Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan ise; “Niğde, Nevşehir, Aksaray dahası bütün iller benim memleketim! Ben köylü çocuğuyum. Birilerinin beğenmediği Cumhuriyet beni aldı, yetiştirdi, veteriner hekim yaptı! Sizlerin desteğiyle milletvekili oldum!” dedi. Hükümetin tarım ve hayvancılık politikasını yerden yere vuran CHP’li Özkan açıklamalarıyla dikkat çekti!

CHP Milletvekillerinin kısa konuşmasının ardından açık hava toplantısına dönüşen ziyarette söz alan vatandaşlar iktidarın Derinkuyu’da izlediği yanlış politikaları anlattılar.

Söz alan 15 vatandaş, iktidar partisinin Nevşehir’de 3 milletvekili çıkardığına vurgu yaparak, daha bir gün olsun birisinin Derinkuyu’ya gelmediğini ifade ettiler. Patateste görülen hastalıkta Tarım İl Müdürlüğünün kendilerini yalnız bıraktığına vurgu yapan Derinkuyulular, hastalıklı tarlalarda 30 yıl sürecek olan ekim yasağına rağmen, vatandaşın çaresizlikten ekim yapmaya başladığını ifade ettiler.

ÇKS kayıt sistemindeki tarlalarının, toprak reformunun tam uygulanmamasından dolayı yararlanamadığını ifade eden çiftçiler, çoğu tarlanın miras sistemine göre paylaşılmadığından uygun ÇKS kaydının yapılmadığına vurgu yaptılar.

Derinkuyu ziyareti sonrası konvoy halinde Yeşilgölcük kasabasına hareket eden CHP heyetini 200’ü aşkın Gölcüklü vatandaş karşıladı. Vekillerden Şafak ve Özkan’ın kısa konuşması sonrasında vatandaşların şikâyetlerini dinleyen Parti Heyeti hayvancılık kredisi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu!

CHP’li Şafak, bir vatandaşın bizler üreten ama olanaksızlıklar yüzünden hayvancılık kredisi alamayan vatandaşlar için ne yapıyorsunuz sorusu üzerine; “Hayvancılık kredisini sizler, dahası hiçbir çiftçi kardeşimiz alamaz! Bunun için 2 şart var. Birincisi zengin olacaksınız ki ipotek gösterebilesiniz. İkincisi AKP üyesi olacaksınız ki sizlere arka çıkan olsun! dedi.

CHP’li Şafak Gölcüklülerin patates sorunları karşısında bakanlığın bir çalışması olup olmadığını sorması üzerine “Genel Başkanımız don olayını duyar duymaz, Mecliste Grup toplantısında konuyu gündeme getirdi. Yetmedi Gölcük’e bizzat kendisi parti otobüsüyle geldi.

6 saat yolculuktan sonra 4-5 saat Niğde’de sorunları yerinde inceledi. Bizler Milletvekili arkadaşlarımız Sayın Özkan, Bolu Milletvekilimiz Tanju Özcan ve Afyon Milletvekilimiz Ahmet Toptaş ile konuyu defalarca kamuoyuna TBMM kürsülerinden taşıdık! Ama Bakan değil, sorunlara çözüm bulmayı, atlayıp ta helikopterine 40 dakika sürecek yolculuğa tahammül edip çiftçimizin derdini dinlemeye bile gelmedi. Gelemez! Çünkü iktidar için yolun sonu Gölcük’te göründü!” dedi.

Gölcük’ten sonra Bağlama Kasabasına giden CHP’li Milletvekilleri ve örgütü burada vatandaşlarla buluşarak sorunları tespit etmeye devam etti. Derinkuyu ve Gölcük’te yaşanan sorunların birebir aynısının yaşandığı gözlemlenirken, ilk defa bölgede Çiftçi yürüyüşü söylemleri dikkat çekti.

CHP’li Şafak’ın bu konu ile ilgili olarak “ eğer hükümet kısa sürede bir çözüm bulmazsa, bizlerde isyan hakkımızı kullanacağız. Çiftçi kardeşlerimizi hükümet meydanına kadar yürüteceğiz. Artık Bıçak kemiğe dayandı!” dedi.