Niğde Haber

Ömer Fethi Gürer; Niğde Tarihi Dönüşüm Bahanesi ile Yok Ediliyor

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Efendibey Mahallesinde kentsel dönüşüm alanında inceleme yaptı.

CHP Merkez İlçe Başkanı Kamil Davarcı, İl Genel Meclis Üyesi Rasim Yılmaz, Belediye Meclis Üyesi Fatih Doğan İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Yıldırım , Faruk Ata ile Mustafa Hacı Çopur ve CHP’ li yöneticilerle Efendi Bey Mahallesine Gelen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer , önce, tarihi yapıların dönüşüm ile nasıl yok edildiğini basın mensuplarına gösterdi. Gürer bölgede, Niğde’nin ilk kuruluşundan günümüze eren ve yıkımlarla açığa çıkan alanları basın mensuplarına gezdirdi.

Daha sonra, bölge halkının kendisine gönderdiği bir mektuptan bölümler okudu. Dönüşüm alanında bulunan Çınarlı, Fesleğen, Sürmeli, Dutlu Camilerinin de yıkılacağı yönünde duyumlar aldıklarını ifade etti. Vatandaşların Vakıflar Genel Müdürlüğü, Nevşehir Koruma Kurulu, Niğde Müftülüğü, Başbakanlık Bimer’e başvuruları bulunduğunu ifade eden Gürer, camilerin yıkımlar nedeni ile halen zarar gördüklerini ifade etti.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi: “ Niğde’de kentsel dönüşüm, tarihi yok ederek yapılmamalıdır. Atalarımızından kalan tarihi eserlerimizi korumamız gerekir. Camiler gibi bölgenin dününü bugüne taşıyan yapıların ise yıkılması kabul edilemez. Yol geçecekse iki metre öteden geçsin. Fesleğen Camii ,Dutlu Camii koruma kapsamında camiler, minarelerinde işlemeler olan camiler. Dünün tanıkları. Babasının elinden tutup bayram namazına gittiği, ibadetini yaptığı camilerin vatandaş yok edilmemesini istiyor.

. Bunlar ata yadigarıdır, hatıradan adrestir. Fesleğen’in sıcak suyu, Dutlu’nun dut ağacı, Sürmeli’nin minaresi, Çınarlının çınar ağacını anımsatan minaresi bölgenin dün izleridir. Yeni cami yapmak bu camilerin ruhunu yaşatamaz. Niğde belediyesi ve TOKİ işbirliği ile bu alanda yapılan yıkım çalışmalarında camiler zarar görmüştür. Fesleğen Camii kıble duvarı çatlamıştır. Bahçesi harap olmuştur. Fesleğen Camii yol güzergahına, Dutlu Camii ise yapılacak yeni binaya kurban edilemez. Efendibey sakinleri camilerinin korunmasını istemektedirler. Kentler tarihleri ile değer bulur. Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm olarak düşünülemez.”dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bölgede Niğde’nin ilk kuruluşuna değin uzanan mağara yerleşmelerinin de acımasızca yok edilmesini kabul edilemez gördüklerini ifade etti. CHP Merkez İlçe Başkanı Kamil Davarcı ve İl Genel Meclis Üyesi Rasim Yılmaz’da Milletvekili Gürer’in sözlerine destek vererek tarihin yok edilmeden dönüşüm yapılmasını istediler.