Niğde Haber

Niğde’de Ahilik Haftası kutlandı

Abone Ol

Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (NESOB) ile bağlı odaların üyeleri, 12. Ahilik Kültürü Haftası kapsamında Niğde Belediyesi Mehteran Takımı eşlinde, İmam Hatip Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü ve Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Niğde’de 12. Ahilik Kültürü Haftası dün Hükümet meydanında düzenlenen törenlerle kutlandı. Kutlama törenleri saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek 12. Ahilik Kültürü Haftası kutlama törenlerinde yaptığı konuşmasına; “Anadolu’nun manevi mimarı Ahi Evren’in kurduğu Ahilik teşkilatı, Anadolu da birlik-beraberliğin, dayanışma ve hoşgörü düsturuyla toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük etmiştir.

Kendi bünyesindeki yamak- çırak- kalfa- usta hiyerarşisi içerisinde, kişilerin kendi yetenekleri doğrultusunda liyakat sahibi oluncaya kadar eğitilmesi, esnaflığın yanı sıra iyi ahlaklı ve iyi bir insan olma yolunda gösterilen çaba günümüz esnaf ve sanatkârlarına da rehberlik etmiştir. Bu doğrultuda Ahi Evran’ın “Ahinin eli, kapısı, sofrası açık olmalı; gözü, beli ve dili kapalı olmalı” sözü de ahiliğin ve ticari ahlakın ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Ahilik kültürü, medeniyetimizin önemli yapı taşlarından bir tanesidir” dedi.

Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında Ahilik önemli bir boyut oluşturmakta olduğunu ifade eden Vali Şimşek; “ Ahilik; kısaca dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde bu kültürü Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliğimiz devam ettiriyor.

. Bugün de esnaf ve sanatkârlarımızın oluşturduğu oda ve birlikler; bir taraftan esnafımızın sorunlarını yakından takip ederken, bir taraftan da Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren dürüstlüğü, hakkaniyeti ve adaleti amaçlayan temel ilkelerini yaşatmak için gayret sarf etmektedir. Memnuniyetle görüyoruz ki; esnaf ve sanatkârlarımız, ahilik kültüründen taviz vermeden gelişim ve değişime ayak uydurmak için çaba gösteriyor, kendilerini yeni süreçlere ve gelişmelere hazırlıyorlar.

Ümit ediyorum ki; yüzyıllar öncesinden hiç bozulmadan günümüze kadar gelen ahilik kültürü aynı şekilde esnaflarımıza ışık olacak, esnaflarımıza yol gösteren bir pusula gibi nesiller boyu devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm esnaflarımızın tüm Niğdeli Hemşerilerimin Ahilik Haftasını bir kez daha tebrik ediyorum” diye konuştu.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; “Ahi Evran esnafımızı eğiten bir üniversite olmuştur. Hem madden hem de manen esnafımızı eğiten bir kültür ve altın değerinde bir rehber olmuştur. Din, dil ve ırk ayrımı yapmadan bütün esnafımızı eğitiminde olan ve bunu karşılayan çok önemli bir kültür. Değil Türkiye’de Dünya da örnek olan bir kültürdür. Bizlerinde bu kültüre sahip çıkmamız gerekmektedir.

Bizlerde bu kültürümüze sahip çıkmak için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz. Bu tür kutlamaları ileriki yıllarda daha da geliştirmeyi düşünüyoruz. Biz Niğde Belediyesi olarak niyetimiz Esnaf ve Sanatkârlar Odasıyla birlikte önümüzdeki yıl bu kutlamaları Niğde’nin adını Türkiye’de duyuracak şekilde gerçekleştirmektir.

. Niğde’mizi yaptığı her işte, her adımda Türkiye’ye gerekirse dünyaya duyurmaya çalışacağız. Bundan sonraki çalışmalarımız bu şekilde olacak. Bu kapsamda tüm Esnafımızın bu bayramını kutlarım” dedi.

Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, Ahiliğin, sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüz olduğunu söyledi.

Yeşil; “ Ahilik başkalarının esiri olmamak için doğruluğu, aç kalmamak için sanat öğrenmeyi, her işte aklını kullanmayı , başarılı olabilmek için bilgi sahibi olmayı ve iyiliği devamlı iyilikle karşılamayı teşvik eden tuzu, ekmeği bol, sofrası açık iyi insanlar topluluğudur. Bütün toplumların hedefi meslek sahibi olmuş, toplumuna ve insanına hizmet edecek görüşe sahip insanlar yetiştirmektir.

Ahilik teşkilatı haklıyı kayıran haksız rekabeti ortadan kaldıran kalite üretimi teşvik eden teşkilat mensupları arasında sosyal yardımlaşmayı sağlayan mükemmel bir çırak, kalfa ve usta ilişkisi kuran sürekli insana sevgiyi saygıyı işleyen bir yapıya sahiptir. Bütün bu özellikleriyle Ahilik 21’inci yüzyılın sivil toplum örgütlerine örnek olacak bir teşkilattır. Ülkemizde ekonomik sıkıntıların olduğu bu günlerde esnaf ve sanatkarların özlerinde bulunan ahilik kültürüne bağlı kalarak alnı açık başı dik bir şekilde her türlü zorluğun üstesinden geleceğine inanıyorum” dedi.

“Ahi’nin ‘Eli, Kapısı, Sofrası açık, Gözü, Dili, Beli kapalı olmalı” diyen NESOB Başkanı Yeşil, “Bilim, ahlak ve akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı, yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkarlar yetiştirmiştir. Bu bağlamda bizlere düşen görev, Ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkılması ve yaşatılmasıdır” dedi.

Açılış, günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasının ardından Şed kuşatma töreni ile devam eden programda Yılın Ahisine kaftan giydirme ve plaket törenin ardından yılın kalfasına ve çırağına plaket verildi. Niğde Ahilik Haftası Kutlama Komitesi tarafından “Yılın Ahisi” olarak dikiş makinesi ustası Abdullah Öztürk seçildi.

Yılın Ahisi seçilen Abdullah Öztürk’e kaftanı Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ve Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil tarafından giydirildi. Yılın Kalfasına ise plaketini Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir takdim etti. Plaket töreni sonrası kortej geçişi yapıldı. Kortej geçişi sonrası Niğde Belediye Mehteran takımı gösterisi yaptı. Törenlerin sona ermesinin ardından Ahi Çarşısı açılışı yapıldı. Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ve Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir Ahi çarşısı açılışı öncesi çekiçle örs üzerinde demir dövdüler. Ömer Halisdemir meydanında konuklara pilav, tatlı ve sıkmadan oluşan Ahilik ikramları dağıtıldı.