Eğitim

Niğde ve Bor Öğretmenler Günü Kutlamaları

Abone Ol

Bor İlçesinde 24 Kasım Öğretmenler günü Bor Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bor Atatürk Anadolu Lisesinin hazırladığı güzel bir etkinlikle kutlandı. 24 Kasım 1928’da Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmen unvanı aldığı gün Öğretmenler Günü Bor İlçesinde kutlandı.

Bor ilçesinde yapılan etkinliğe Atatürk büstüne Bor Milli Eğitim Müdürlüğü çelenginin sunumu yapıldı. Etkinliğe Bor Halil Nuri Yurdakul Kültür Merkezi’nde devam edildi.

Kültür Merkezindeki programa Bor Kaymakamı Abdullah Küçük, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Bor Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Fatih Dağlı, Askeri Fabrika Komutanı Albay Erol Çetin, Bor İlçe Müftüsü Sebahattin Kesti, Bor Şeker Fabrikası Müdürü Niyazi Develi, Bor Milli Eğitim Müdürü Adnan Solak, Milli Eğitim Şube Müdürleri, emekli ve halen görev yapan öğretmenler, idareciler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Bor Halil Nuri Yurdakul Kültür Merkezinde yapılan tören öncesi saygı duruşu ve istiklal marşımızın söylendi. Bor Milli Eğitim Müdürü Adnan Solak günün önemi ve öğretmenlik mesleği hakkında bir konuşma yaptı.

Bor İlçe Kaymakamı Abdullah Küçük Niğde Üniversitesi öğretim üyelerinin de katkısı ile hazırlanan kısa adı “ Bor Projesi” olan Başarıda Olumlu Rekabet” isimli eğitim projesi hakkında bilgi verdi.

Bor Atatürk Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Gönül Sayım bir konuşma yaptı. Yine okulun Edebiyat öğretmeni Tuba Yeşil”Dünyanın Bütün Çiçekleri” isimli şiiri okudu. Atatürk Anadolu Lisesi Almanca Öğretmeni Taner Daşdelen’in “ Çocuklarım” isimli şiiri slayt eşliğinde okurken, Bilgiyasar Öğretmeni İsmail Kiraz’ın hazırlığı Şehit Öğretmenler anısına sunulan video gösterisi salonda bulunanları duygulandırdı.

Bor Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerinin oynadığı “ Veli Toplantısı” konulu skeç konuklar tarafından ilgi ile izlendi. Adaylığı sona eren öğretmenler yemin etti ve Öğretmenler Günü için yaş pasta kesilerek konuklara dağıtıldı.

Emekli Öğretmenlerden İsmail İlk ise öğretmenlik konusunda anılarını anlattı. Emekli öğretmenlerden Mürvet Salgın ile Mevlüt Göçbeyli’ye hizmet şeref belgesi Bor İlçe Kaymakamı Abdullah Küçük tarafından takdim edildi. Müzik öğretmenleri nezaretinde okulun öğrencilerinden oluşan koro bir birinden güzel müzik parçalarını seslendirdi.

Törenin sonunda Resim Müzik ve Kompozisyon yarışmalarında dereceye giren, Habibe Alan, Fatma Arıkan, Nurbanu Önal, Sıla Yoldaş, Esra Yetkin, Enes Çelebi, Erdil Eriç, Ceren Durgun, Elçin Çopur ve programın düzenlenmesinde katkıları bulunan Töre Kırtasiye adına plaket verildi.

Niğde'de öğretmenler gününde yemin ederek göreve başlayan öğretmenler iki mutluluğu bir arada yaşadı. Emekli olan öğretmenler ise çiçeklerle uğurlandı. Niğde’de Öğretmenler Günü kutlamaları, Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, anıta çelenk koyuldu, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı okundu.

Kültür Merkezinde devam eden programa Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ufuk Nayır, Vali Yardımcısı Mustafa Karaca, Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci,daire amirleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Törende aday öğretmenler adına Ayşe Durmaz konuşma yaptı. Aday öğretmenler adına konuşan Ayşe Durmaz, “Şu anki heyecanımı sizlere anlatamam. Lisedeki edebiyat öğretmenim ‘Tebeşir tozunu bir kere yuttunuz mu öğretebilmenin zevkine bir kez vardınız mı bu mesleği bir daha asla bırakamıyorsunuz’’ demişti o gün anlamsız gelen o sözler şuan anlamına kavuştu. Başka yüreklerde yaşamanın, küçük yüreklerde atmanın sevinci hiçbir yerde, hiçbir şeyde yok. Hayattaki hiçbir mutluluk bir şeyler öğretebilmekten, minicik yüreklerde bir mum yakabilmekten, o minicik yüreklerin tutunabilecekleri bir dal sımsıcak bir el olabilmekten daha büyük değil” diye söyledi.

Programda bir konuşma yapan Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci de, İnsanoğlunu, beşikten alarak mezara kadar götürüp teslim eden, dünyanın en büyük mesleğine sahip insan öğretmenler olduğunu belirtti. Öğretmenliğin bir emek ve sevgi işi olduğunu vurgulayan Ekinci, şunları söyledi: “Devletleri, medeniyetleri yapan da öğretmenlerdir. Öğretmenini iyi yetiştiren, değer veren ülke mutludur, refahtadır. Büyük İskender’in “Babam beni gökten yere indirdi, Hocam beni yerden göğe yükseltti” diyerek öğretmenliği söylemiştir. Atalarımız, dedelerimiz medreselerin çatısı altında üç kıtaya hükmetmiştir. Peygamberler ve peygamberimiz öğretmendir. Nizamülmülkle Oğuzlar Anadolu’nun kilidini açmış, Akşemseddin ile Fatih İstanbul’u fethetmiştir. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Mustafa Kemal Atatürk, “ Eğitim Bakanı olarak milli irfanı yükseltmeye çalışmak en büyük emelimdir” diyerek eğitim ve öğretime verdiği önemi göstermiştir. İnsanlık mutlu olacaksa sizlerle mutlu olacaktır. Milli Eğitimde bütün bürokrasideki makamlar geçicidir. Asıl olan öğretmenliktir. Bu ailenin bir parçası olmaktan onur duyuyorum. Herşeyi beraber başardık ve şimdi daha da güçlüyüz. Kesinlikle inanıyorum ki el ele gönül gönüle veren bu camianın başaramayacağı bir şey yoktur. Bu duygularla 24 Kasım Öğretmenler gününüzü kutluyorum.” diyerek konuştu.

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ise öğretmenlere hitaben yaptığı konuşmasında, “Öğretmenlik mesleği dünyanın en eski mesleğidir. İnsanlıkla beraber vardır. İnsanlıkla birlikte yaşayacak ve insanlar olduğu sürece de var olacak bir meslektir. Öğretmenlik bir meslek midir sanat mıdır bu çok tartışılmıştır. Ama hâkim olan görüş öğretmenlik bir sanattır. Çünkü diğer mesleklerin tamamı öğretmenlerin elinde yetişir. Diğer meslekleri yöneten öğretmenlerdir. Onlara şekil veren öretmenlerdir. Eğitimden hariç hiçbir şey kendi yönünü bulamaz. Akla gelebilen her türlü eksiklik eğitimle açıklanmaktadır. Dünyanın en eski, en kutsal mesleği ve bu mesleğin eli öpülesi mensupları milletleri ayakta tutar, yarınları planlar ve yönlendirir. Bilgi birikimini alır, şimdiki nesillere ve gelecekteki nesillere verir. Bir devletin ve milletin şu anki hali ve yarınları kesin olarak öğretmenlerin gayreti ile yakından alakalıdır. Değerli öğretmenlerim, Cumhuriyeti kuran irade sizden öncekilerde, sizde ve sizi takip edeceklerden çok şey beklemektedir.

Programın son bölümünde Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğretmenleri tarafından hazırlanan mini konser izleyiciler tarafından büyük beğeni kazandı. Adaylık sürelerini tamamlayan öğretmenlerin yemin töreninin ardından emekli olanların hizmet şeref belgeleri, Niğde Valisi Necmeddin Kılıç tarafından verildi.