Kültür Sanat

Niğde Türküleri Belgesel Film Galası Yapıldı

Abone Ol

Yapımcı Yönetmen Ahmet Gülümser tarafından uzun çabalardan sonra hazırlanan Niğde Türküleri belgeseli yayınlandı. Geçtiğimiz aylarda Niğde Üniversitesi konferans salonunda galası yapılan Niğde Türküleri Belgesini kendisi de bir saz sanatçısı olan Bor - Kızılca kasabalı Yapımcı Yönetmen Ahmet Gülümser tarafından hazırlandı.

Niğdeli ve çevresindeki yerel sanatçıların, halk ozanlarının ve akademisyenlerin görüşlerinin de alınarak geçmişten günümüze kadar Niğde Türküleri ‘nin ele alındığı belgeselde ilginç tespitler yer alıyor.

Belgeselde Niğde’nin Mahalli sanatçıları, diğer illerin müzik üzerine eğitim veren akademisyenleri ve THM sanatçıları ile yapılan röportajlar ve Niğde türküleri anlatıldı. Niğde’nin bir ‘Kültür Evi’ olmayışının Niğde’nin değeri türkülerin geleceğe aktarılmasında büyük sıkıntılar oluşturacağı vurgusu yapılırken, komşu illerden Kırşehir’in kendine ait sadece 3 türküsünün olduğu fakat kayıtlara 300 türküsü varmış gibi geçtiği, bunun sebebinin de merhum sanatçı Neşet Ertaş’ın repertuarında bulunan şarkı adedi olduğu da belgeselde belirtildi.

Niğde için önemli bir belgesel olarak belirtilen Niğde Türküleri Belgesel Filminin yapımcısı Ahmet Gülümser; “Kültürel miraslarımızın kaybolmasından dolayı bir kaygı duydum. Ben bir Niğdeliyim, çocukluğumda gençliğimde hayranlıkla dinlediğim sanatçı abilerim ve büyüklerimin çaldıkları söyledikleri hala kulağımda, gelecek kuşaklara bu değerleri aktarmak adına küçükte olsa kendi çabamla bir katkı sağlamak adına bu belgeseli hazırladım. “ dedi.

İzmir ilinde Gülümser Müzik adı ile yapımcılık yapan hemşerimiz Ahmet Gülümser’in bu çabası ile güzel eser ortaya çıktı. Ancak belgeselin galası Niğdelilerden her alanda olduğu gibi yeterli ilgiyi görmedi. Niğde Üniversitesi’nde yapılan sanatçı ve ozanlar ile bir grup Niğde sevdalısının katıldığı Galaya Niğde Niğde Valisi, bu konu ile birinci derece de sorumlu Niğde Kültür ve Turizm İl Müdürü bile katılmamıştı.

Bir telefoncu dükkanını bile açmaya eksiksiz giden Niğde Protokolünün bu tavrını aşağıdaki gala haberimizde aşağıdaki manşetle vermiştik. Belgeselin sonunda da zaten Niğde’nin yöneticilerine ozanlar tarafından gereken mesaj verilmiş…

Niğde Türküleri Belgesel Film Galası Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Niğde Türküleri Belgesel Film Galası’na; Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür, Niğde Askerlik Şube Başkanı Personel Yarbay Kadir Okyay, Defterdar Yardımcısı Savaş Yılmaz, CHP Bor İlçe Başkanı Hacı Mustafa Çopur, ADD Niğde Şube Başkanı Sevgi Özbek, Niğde Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu ve davetliler katıldı.

Belgeselin yapımcısı Ahmet Gülümser, İzmir’de yaşayan Niğde sevdalısı film yapımcısı, Niğde kültürüne büyük katkı sağlayacak bir belgesel hazırlamış, Niğde Üniversitesi kapılarını açmış. Gala gecesi için Niğde protokolüne 400 kadar davetiye dağıtılmış, ama salonda olması gereken bir çok protokolün yanında İl Kültür Müdürü bile yok. Niğde kültürüne, sanatına sahip çıkmayan bir çok kimse, bu konuda bir şeyler yapanlara da ilgisiz.

Törende konuşan daha önce Bor İlçesi Kızılca Kasabası’nda çekmiş olduğu Hükümet Boğası adlı Filmi ile tanıdığımız Niğde Türküleri Belgesel Filminin yapımcısı Ahmet Gülümser; “Kültürel miraslarımızın kaybolmasından dolayı bir kaygı duydum. Ben bir Niğdeliyim, çocukluğumda gençliğimde hayranlıkla dinlediğim sanatçı abilerim ve büyüklerimin çaldıkları söyledikleri hala kulağımda, gelecek kuşaklara bu değerleri aktarmak adına küçükte olsa kendi çabamla bir katkı sağlamak adına bu belgeseli hazırladım. Burada siz güzel insanlarla olmaktan mutluluk duydum. Niğde Üniversitesi rektörüne ve çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Galada konuşan Dr. Halil Atılgan bir anekdot ile sözlerine alçak kelimesinin olumsuzluğundan bahsetti ve bu sözün tek bir sözcüğün önüne geçtiğinde en güzel anlamını kazandığını belirterek ‘Alçak Gönül’lük haşmettir diyerek başladı. Atılgan; “Niğde Kültürüne, Niğde Türkülerine ve Niğde elmasına sevda demektir. Bu sevdaya ortak olmak için burada sizlerleyim. Bu belgeselde emeği geçen tüm Gönüldaşlara, şahsi gayretleri ile bu konuyu buraya getirenlere teşekkür ederim.

Gönlüm isterdim ki bugün bu gönüldaşların yaptığı bu belgeseli herkes duysun herkes bilsin Türkülerde sevdamızı birleştirelim demesi gerekir. Gerçekten bu konuda hassasiyet gösteren yöneticilerinde bizlerle birlikte olması sevdamıza sevda katar birimizi beş yapar. Niğdeli siz sanatçı dostlarımız siz Niğde Türkülerini koruyamazsanız başkaları bunu kullanır. Taklitten sakınınız. Niğde Bağları Türküsünü sizden daha iyi okuyan var mı? Geçmişten bu güne varlığınızın müdafaasını yapmalıyız.

Niğde’nin türküsünü Niğdeli gibi çaldığınız sürece hedefinize gidersiniz. Sözlerime “Türk’ü anlamak için Türkü dinlemek lazım, sanatla musikiyi sevmeyen kişiden medet beklemeyin diyor Konfiçyüs” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Niğde Türküleri Belgesel Film’i gösterime girdi. Belgeselde Niğde’nin Mahalli sanatçıları, diğer illerin müzik üzerine eğitim veren akademisyenleri ve THM sanatçıları ile yapılan röportajlar ve Niğde türküleri anlatıldı. Niğde’nin bir ‘Kültür Evi’ olmayışının Niğde’nin değeri türkülerin geleceğe aktarılmasında büyük sıkıntılar oluşturacağı vurgusu yapılırken, komşu illerden Kırşehir’in kendine ait sadece 3 türküsünün olduğu fakat kayıtlara 300 türküsü varmış gibi geçtiği, bunun sebebinin de merhum sanatçı Neşet Ertaş’ın repertuarında bulunan şarkı adedi olduğu belirtildi.

Belgeselin ardından emeği geçen, Dr. Halil Atılgan, Ali Ercan, Sabri Özdağ, Ergun Akcan, Hüseyin Koçak, İbrahim Kaya gibi isimlere ve mahalli sanatçılara plaket verildi ve toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.

Sanat insanları birbirine bağlayan bir unsurdur. Türkü insan hayatında önemli bir unsurdur. Bu unsura sahip çıktığınız sürece kendinizdesiniz benliğinizdesiniz demektir” diye konuştu.