Niğde Haber

Niğde 2023’e ne kadar hazır?

Abone Ol

Türkiye’nin yakın gelecekteki en önemli tarihi olan 2023 yılı için Niğde’nin ne gibi planlarının olduğu merak ediliyor. Bu durum şimdilik pek fazla gündeme getirilmese de Niğde’de yayımlanan Genç Bakış dergisi şehrin 10 yıl sonrasını ele aldı.

Uğur Arıbaş’ın kaleme aldığı “2023’ün Niğde’si” başlıklı yazıda geleceğin tasarımdan ibaret olduğu, neyi ne kadar tasarlarsanız ortaya çıkan sonucun da o kadar olduğu vurgulandı. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılının önemine işaret edilen yazıda, Niğde’nin geleceğini planlayanlara ufuk olması açısından bazı projelere yer verilirken, makamların gelip geçici olduğu gerçeğinden hareketle kişiler üzerinde hiç durulmuyor. 10 yıldır yayınlanan ve 20. sayıya ulaşan Genç Bakış’ın penceresinden 2023’ün Niğde’si şöyle tasarlanıyor:

-2023 yılında doğacak 23 çocuğun bütün eğitim masrafları Başkent Niğde Vakfı tarafından karşılanıp özel bir şekilde yetişmeleri ve ilerde şehre hizmet etmeleri sağlanacak. -Niğde’de yetiştirilen ilk milli patates ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak. -Niğde Valiliği, çevre düzenlemesi yapılan merkez Anadolu Lisesi binasına taşınacak. -Niğde’de üretilen salebin fiyatı altınla yarışacak. Çamardı Burç kasabasının uygun rakımında yetiştirilen salep hem ihraç edilecek hem de bölge halkı tarafından dondurma imalinde kullanılacak. -Niğde Belediyesi, estetik binalarda estetik insanlar yetişeceği düşüncesinden hareketle binaların ön yüzünün yapımını kendi onayına tabi tutarak şehrin görselliği koruyacak. -“Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Kapadokya, Niğde’de aslına kavuşacak. Ketençimen Yaylası’na Türkiye’nin en büyük at çiftliklerinden biri kurulacak.

-Türkiye’nin ilk dağcılık kongresi yüzlerce dağcının katılımı ile Demirkazık Dağ Evi’nde yapılacak. Burada alınan kararla Türkiye’nin ilk Dağcılık Akademisi Niğde’de kurulacak. -Niğde ile Bor arasına raylı sistem kurulacak. Günlük 50 bin yolcu taşınacak. -Konya Ovası Projesi (KOP)’nin en büyük yatırımlarından biri olarak Bor ilçesine havaalanı kurulacak. -Niğde’nin ilk özel üniversitesi kurulacak. Başkent Niğde Vakfı tarafından açılan üniversiteye “Özel Kapadokya Üniversitesi” adı verilecek. -Niğde nüfusu 400 bini aşacak. -Akkaya Botanik Parkı açılacak. -Bor’da çıkarılan kaya gazı Türkiye’nin yeni umudu olacak.

-Niğde’de kışın en çok kaza yaşanan yokuş ve virajlı bazı yollara alttan ısıtma sistemi kurulacak. -Niğde’deki büyük siteler, güneş enerjisi sistemleri ile kendi enerjilerini kendileri üretecek. -Niğde’nin ilk kültür sokağı açılacak. Cullaz Sokak içerisindeki mekan turistlerin uğrak yeri olacak. -İtulumaz dağına kurulan rüzgar panelleri Niğde’deki tüm kamu kuruluşlarının enerji ihtiyacını karşılayacak. -Niğdeli ev hanımlarının kendi evlerinde yaptıkları el sanatları ve hediyelik eşyalar, kurulan birlik bünyesinde yurt dışına ihraç edilecek. -Akdeniz’e dökülen Zamantı ırmağı üzerine Niğde’nin faydalanacağı yeni bir hidroelektrik santrali kurulacak. -Kapadokya Krallığı’nın merkezi Tyana (bugünkü Kemerhisar)’da yapılan kazılarda Hititler’in yaşadığı şehre ulaşılacak. Tarihçiler ikinci bir Efes’in ortaya çıkacağı görüşünde birleşecekler. -Niğde’deki eski elma ağaçlarının tamamı devlet teşviki ile yenilenerek üretimin artırılması sağlanacak. -Dünyanın en kaliteli kalsitinin çıkarıldığı Niğde’de madeni işleyecek dev entegre tesisleri kurulacak. Kalsit artık işlenmek için Niğde dışına ihraç edilmeyecek.

-Niğde’nin bir dünya markası olacak. -Niğde’nin iki endemiği Rana Holtzi Kurbağası ve Bolkar Lalesi koruma altına alınarak üretimleri arttırılacak. -Dünyaca ünlü “Kapadokya Bisiklet Yarışı”na Niğde parkuru da eklenecek. Merhum Ayhan Şahenk anısına yarışmanın bitiş çizgisi Niğde’ye alınacak. -Niğde’ye açılan eğitim kampusu binlerce öğrenciye sunduğu imkanlarla diğer şehirlere örnek olacak. -Dünya Felsefe Sempozyumu, büyük filozof Apollon’un doğum yeri olan Kemerhisar (Tyana)’da yapılacak. Her yıl Niğde’de buluşan tanınmış yerli ve yabancı felsefeciler Apollon’un öğretileri ışığında dünyaya ortak barış mesajları yayınlayacak.

-Niğde’de kurulu dernek sayısı 1000’e ulaşacak. Kuruluşlara üye sayısı toplamda 50 bini aşacak. -“Niğde Hafıza Merkezi” isimli özel çalışması ile Niğde’nin dününü ve bu günü tüm detaylarıyla birleştirecek olan Niğdeli Profesör Başaran Öztürk tüm dünyada model alınan büyük bir projeye imza atacak. -Misli Ovası’nda artık karpuz, soya fasulyesi ve çilek de yetiştirilecek. -Deyişler de değişecek: “Geçti Bor’un pazarı sür hibritini Niğde’ye.” -Bolkar Dağları’na kurulan kayak tesisi ve yörenin doğal güzellikleri yeni bir turizm merkezi meydana getirecek. -Niğde’nin ilk yeraltı çarşısı açılacak.

-Niğde’deki tüm kamu kuruluşları logosunu değiştirecek. -Çamardı’da imal edilen dondurma ve tatlı tescillenecek. -Niğde’den geçen Ankara-Adana otobanı İpek Yolu’nun yeni yüzü olacak. -Demirkazık ve civarı yapılan yatırımlarla dünyanın en gözde mekanlarından biri olacak. -Niğde’ye açılacak modern fuar alanı, birçok sektörde organizasyon yapılmasını sağlayarak şehre yeni ufuklar kazandıracak.