Niğde Haber

KOP Sempozyumu Niğde’de Törenle Başladı

Abone Ol

Niğde’de düzenlenen 2. Kop Bölgesel Kalkınma Sempozyumu ve KOP Koordinasyon toplantısına katılmak üzere, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan Niğde’ye geldi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, önceki gün gece Niğde’ye gelerek, Çiftehan Köyünde termal tesislerde kaldı. Ulukışla Belediyesi’ni de ziyaret eden Cevdet Yılmaz’a ilçe ve belediyenin çalışmaları hakkında Belediye Başkanı Ali Uğurlu tarafından bilgi verildi. Başkan Ali Uğurlu Cevdet Yılmaz’a bir de plaket verdi.

Bakan Cevdet Yılmaz, Ulukışla Belediyesi ziyaretinin ardından, Almula Tarım işletmelerini ziyaret etti. Elma bahçelerini gezen Cevdet Yılmaz daha sonra Kop Bölgesel Kalkınma Sempozyumuna katılmak üzere, Niğde Üniversitesine geldi.

Niğde Üniversitesi’nde yapılan 2. Kop Bölgesel Kalkınma Sempozyumuna Bakan Cevdet Yılmaz ile birlikte Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Lütfi Yılmaz 2. Kop Bölgesel Kalkınma Sempozyumuna katıldılar.

Her iki bakanın yanı sıra, sempozyum törene Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, KOP İdaresi Başkanı Prof.Dr. Mehmet Babaoğlu, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Adnan Görür, Kop Bölgesi Üniversitesi rektörleri, bir çok kamu kurum amirleri, parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

İlk konuşmayı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu yaptı. Babaoğlu sempozyumun açılış konuşmasında: 21. Yüzyılın Dünyanın gelişmiş ülkeleri içinde rekabet etmek adına zorunlu kıldığı, birlikte çalışmak üzere çıktığımız bu yolda, bölgenin 7 Üniversitesi ile işbirliği içerisinde kurduğumuz ÜNİKOP yani Kop Bölgesi Üniversiteleri Birliği ilkini 14 Kasım 2013 tarihinde yaptığımız KOP Bölge Kalkınma Sempozyumunun 2. sindeyiz bugün.

. Kamu kuruluşlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, öğrencilerimiz ile hep beraber buradayız. Bugün bu birlikteliği yaşıyoruz. ÜNİKOP bir marka olma yolunda hızla ilerliyor. Aynı zamanda bir Türkiye modeli olma yolunda da hızla ilerliyor. Ben inanıyorum ki burada gerçekten, Üniversiteler bir bölgenin kalkınmasını nasıl sağlar biz bunun başarı hikayesini biz buradan çıkaracağız. İki yıllık çalışmalarımız bunu bize gösteriyor. Çok başarılı olacağız, Türkiye’ye ciddi bir bölgesel kalkınmada üniversitelerin rolü nasıl olmalıdır modeli ortaya koyacağız” dedi.

Babaoğlu, Sempozyumun sonunda Kalkınma Bakanımızın Başkanlığında bir değerlendirme toplantısı yapılacağını da belirtti.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Adnan Görür ise yaptığı konuşmada; 2012 yılında Sayın Başbakanımızın Dışişleri Bakanı olduğu dönemde, Konya’da yapılan KOP Koordinasyon Kurulu toplantısında Üniversiteler ne yapacak sorusu karşısında bu 7 üniversite ilk adımı attılar ve ÜNİKOP kurulmuş oldu. 2012 yılında kuruldu ve şuan dönem başkanlığı Niğde Üniversitesinde. 7 Üniversitesinin oluşturduğu bu birlik, bir envanter çalışması yapıldı, bu çalışmalar elektronik ortama geçirildi ve bu veriler 7 üniversiteden ulaşılabilir hale getirildi.

Bu yapılan sempozyumların bölgeye ve ülkeye katkı sağlayacağı düşüncesi ile ilk yıl karar altına alındı. 4 Şehrin 7 üniversitesinin öğrencilerini de bir araya getirmek, onlar arasında iletişimi sağlıklı bir zemine oturtmak amacıyla spor faaliyetleri de başlatıldı. Bu yıl ÜNİKOP spor şenlikleri 4 ile de yayılarak yapıldı. Asıl amaç, üniversitelerin enerjilerini, güçlerini birleştirerek bölgenin kalkınmasına akabinde de ülkenin kalkınmasına karınca kararınca destek olabilmektir. Bu güne kadar son derece sağlam adımlarla ilerleyerek, diğer bölgelerde de örnek gösterilecek faaliyetlerini sürdürmektedir. Başbakanımız ve Kalkınma Bakanımız bu konuda büyük destek vermektedirler” dedi.

2. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesel Kalkınma Sempozyumunun açılışı sırasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan yaptığı konuşmada, medeniyetlerin beşiği Niğde'de KOP projesinde bulunmaktan memnun olduğunu, Niğde'nin adını bolluk ve bereketten alan bir kent olduğunu belirtip şunları söyledi: "KOP bölgesinde Aksaray, Niğde, Konya, Karaman gibi iller bizden önceki hükumetlerin hizmetlerini beklemişlerdir. Birçok siyasi parti buralara gelip nutuklar, temeller atıp gittiler, ihtiyaçlara cevap veremediler. Ak Parti hükumeti olarak bu ülkenin her bir bölgesin yatırım yaparak vefa borcumuzu ödemeye çalışıyoruz." dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise KOP bölgesinin tüm Türkiye için örnek olacak bir projeye imza attıklarını vurgulayıp, "Niğde, Karaman, Konya, Aksaray illerindeki 7 üniversitemiz öncülüğünde bu projeleri gerçekleştiriyoruz. İnşallah diğer illerimizde bu projeler gerçekleştirilecek. Ulaştırma sektörü bütün sektörleri etkileyen bir sektördür. Gerek yerel gerekse milli kalkınmamızda ulaştırma olmazsa olmazımızdır. Türkiye son on yılda bu kadar büyüdüyse temel altyapı büyümesinde önemli yer tutmuştur. Haberleşme iletişim ve yollar olmadan bu büyüme olamaz." ifadelerini kullandı.