Kültür Sanat

Kemerhisar'da Tyanalı Apollon Paneli

Abone Ol

Bor İlçesi Kemerhisar Beldesinde milattan sonra birinci yüzyılda yaşamış olan ilk çağ filozofu Tyanalı Apollon tüm yönleriyle anlatıldı.

Niğde'de Tyana Kültür ve Turizm Vakfı tarafından

Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer'in sunduğu panelde yoksul Tanrı Tyanallı Apollon Kitabı Yazarı Aytunç Altındal ile Tyanalı Apollon araştırmaları ve yazıları ile bilinen İtalyan'da Üniversite öğretim üyeliği yapan ve kitapları bulunan Prof. Dr. Asım Tanış konuşmacı olarak katıldı.

Kemerhisar Belediye Düğün Salonunda gerçekleştirilen Panele CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Bor Kaymakamı Muammer Balcı, Kemerhisar Belediye Başkanı İbrahim Ünal, Eski Milletvekili ve Tekstil Sendikası Genel Başkanı Rıdvan Budak, CHP Bor İlçe Başkanı Hacı Mustafa Çopur, Belediye İş Sendikası Başkanı Şaban Özkaymak, Şeker-İş Bor Şube Başkanı Atalay Demirörs, ÇYD Niğde Şube Başkanı Suna Özmen, bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri, öğretim üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Dünya'da tanınan ve tartışılan bilgi kişi için düzenlenen etkinliğin ev sahipliğini Tyana Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Beytullah Kirazcı yaptı.

Vakıf Başkanı Beytullah Kirazcı konuşmasında derneklerinin faaliyetinden bahsetti. Kabul gören projeleri kapsamında Ahiler Kalkınma Ajansı’nın desteği ile “ Tyanalı Apollonus” başlıklı projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. Kirazcı Proje kapsamında ; Kemerkapı’nın ışıklandırılmasını, kitapçıklar bastılırması yöresel ürün satış büfelerinin kurulması, çeşitli hediyelik eşya hazırlanması gibi faaliyetlerinin olduğunu ve bu proje kapsamında bu paneli düzenlediklerini belirttikten bundan sonrası için yapacaklarını sıraladı.

Kirazcı ; “ Turizm gelirlerinden hiç pay almayan Kemerhisar’lı büyük büyük zenginliğin üzerinde yoksul yaşamaktadır. Yetkililerimiz Kemerhisar’ın hemen hemen tamamı sit alanı içerisine aldılar. İyi güzel de, Kazı yapın, “Yapmıyoruz”, istimlak edin “ Etmiyoruz” Bırakın evlerimize bari badana yapalım, “Olmaz” , Bize destek olun Tyanamızı tanıtalım ik fazla turist gelsin, “ Yapacak bir şey yok” , Müzeyi yapalım, ivedilikle arkeo park yapalım, “ yapamayız” dercesine hareket etmektedirler” diyerek. Kazı çalışmalarının hızla devam etmesini, Kemerlerin düzenlemesinin ve korunmasının sağlanmasını istedi.

Araştırmacı Yazar Aytun Altındal, panelde yaptığı konuşma da “ Bundan birkaç yıl önce Kemerhisar’da güzel bir toplantı düzenledik. Bu toplantı vesilesi ile Tyanalı Apollonius yurtta ve yurt dışında tanındı. Apollonius Kemerhisar’da doğmuş, büyümüş birisi, Kemerhisar olarak çok şanslısınız. Dünyadaki birkaç merkez den biri olabilecek bir bölge de yaşıyorsunuz. Bunun tanımasını sağlarsanız, sağlayabilirsek bu bölge için çok önemli bir şey yapmış oluruz. Bunu Unesco’ya tanıtabilirsek ki bunun için bende çalışacağım, yardımcı olacağım. Yeter ki siz çabalayın, bir araya gelin ve bu Kemerhisar’ı dünya ya tanıtabilelim” diyerek, Apollon hakkında bilgiler verdi.

İtalya'nın Venedik Ca Foscari Üniversitesi'den emekli olan Dilbilimci Prof. Dr. Asım Tanış, Apollon'un M.Ö. 5 ve M.S. 95 yılları arasında yaşadığını, öğrenimini Tyana, Tarsus ve Aygay'da (Taşucu) yaptığını ve tapınağını bir akademiye dönüştürdüğünü söyledi.

Panelde konuşan Prof. Dr Asım Tanış

Tanış,

Daha sonra Kilise Babaları, Hıristiyanlığı Konstantin'e kabul ettirmek için böyle bir olay yaratıyorlar. İşte bu hikayeyi, Apollonius'un hayatını alıp İncil'de İsa'ya atfediyorlar. Resmen intihal. Bu intihal sonucunda tartışma o kadar büyüyor ki Tapınak Şövalyeleri'ne, Gül ve Haç Kardeşliği teşkilatına, Masonlara kadar geliyor.

Neyi savunuyorlar? Diyorlar ki aslında İsa diye birisi yoktu. Apollonius'un hayatı 1501'de yayımlanıyor, Kilise bunu hemen yasaklatıyor. Hollanda'da yüz yıl sonra Gül ve Haç Kardeşliği teşkilatı kitap çıkarıyor, o da engelleniyor. Onlar Vatikan'ı, 'Apollonius'un hayatını alıp İsa Mesih diye bir Tanrı yaratmakla' suçluyorlar