İlçe - Köyler

Gül Baba Şenlikleri mi? Mezarlıkta Piknik mi?

Abone Ol

Mezarda Piknik mi? Gül Baba Şenlikleri mi?

Niğde'nin Güllüce Köyü'nde her yıl geleneksel olarak yapılan, "Gül Baba'yı Anma, Yağmur Duası ve Pilav Şenliği", yapıldı. Ancak yine her sene olduğu gibi mezarlıklar çiğnendi… mezarlar üzerinde çocuklar koşturdu…

Niğde’nin Güllüce Köyü’nde her yıl geleneksel olarak yapılan, Gül Babayı Anma Yağmur Duası ve Pilav Şenliği, bu yıl da yüzlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

Anma programı Güllüce köyünde Gül Baba Türbesi’nin bulunduğu alanda gerçekleşti. Niğde dışından gelenler ve Niğde protokolü de anma programına katıldı.

Konuşmalar yapıldı… Dualar edildi… Kur’an-ı Kerim okundu… Etli Pilavlar dağıtıldı…

Her yıl olduğu gibi bu yıl da kalabalık vatandaş topluğu anma şenliklerine katıldı.

Gülbaba’nın Türbesinin etrafı da mezar, anma şenliklerine katılan vatandaşlar mezar içerisinde adeta piknik yaptı. Mezar taşlarının ve mezarların üzerinde oturanlardan tutun da, mezarda koşuşturanlara kadar toplumumuza yakışmayan bir çok görüntü vardı.

Daha önceki yıllarda da aynı türden görüntüler yaşanmıştı. Defterk.com sitesi geçtiğimiz yıl yapılan anma şenliklerinde yaşananları Emine Genç’in kaleminden aktarmış ve birde video yayınlayarak. Bu görüntülerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulunulmuştu. O gün den bu güne hiçbir değişiklik olmamış. Şenliklerin yeri köy meydanı yada okul bahçesi yerine yine Türbe’de yapıldı ve bu yıl da Gül Baba’nın kemikleri sızlatıldı.

Gül Baba 1600’lü yıllarda yaşamış bir evliya dır. “Osmanlı Sultanı 4. Murat Bağdat seferine çıktığında yiyecek ihtiyaçlarını gidermek üzere köyümüze gelerek Gül Baba’yı bulur. Gül baba bir tas bulgur, bir tas yağ ve salça gibi bir tedarik yaparak orduya bir pilav yapar ve tüm orduyu doyurur

Ayrıca bir torba samanla da bütün hayvanları doyurur. Sultan 4. Murat bunda bir keramet olduğunu anlayarak Gül Baba ile görüşür. Padişah 4. Murat’a Gül Baba, koynundan yeni açmakta olan bir gül hediye eder. 4. Murat da çiçeği burnunda bir salatalığı kendisine ikram eder.

Gül Baba’dan hayır duasını ister ve Gül Baba’nın hayır duasını alan 4. Murat tarihte görülmemiş bir zaferle Bağdat seferinden döner.”