Bor Haber

BOR'a Kardeş Şehir Makedonya'dan

Abone Ol

Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Niğde Milletvekilleri Alparslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi tarafından gerçekleştirilen bir hamle ile Balkanlarda bir ilke imza atılmak üzere.

Makedonya Cumhuriyeti’nin, Arnavut ve Türk Nüfusun yoğun olduğu ve meşhur Vardar Nehri’nin de kıyı kenti olan Gostivar Şehri ile Bor İlçemiz Kardeş şehir olmak için kolları sıvadı.Kardeş şehir görüşmeleri sonunda memnuniyetle mutabakat sağlanılması üzerine Gostivar protokolünü gerçekleştirilmesi için Bor Belediyesinin talebi,Niğde Valiliğinin oluru ve Dış İşleri Bakanlığı onayı ile Hemşehrimiz Ali İlker Atabay görevlendirilerek Gostivar’a gitti

23 Kasım ve 2 Aralık 2011 tarihleri arasında görevini tamamlayarak yurda ve ilçeye dönen Ali İlker Atabay yapılan görüşme ve temaslar hakkında Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ı bilgilendirdi.

; İlçe adına Temsil görevi ile giden Ali İlker Atabay 23 Kasım’da Gostivar şehrine ulaşarak ilk olarak Gostivar Belediye Başkanı Prof.Dr Rufi Osmani ile makamında resmi bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Atabay, Başkan Osmani’ye, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın ve Niğde Milletvekilleri Alparslan Kavaklıoğlu ile Ömer Selvi’nin içten selam ve dostluk mesajlarını iletmiş, buna mukabil Gostivar Belediye Başkanı Osmani’nin selamları da makamlara ve Bor ilçe halkına getirilmiştir.

Görüşmede Bor ve Gostivar şehirleri arasında sosyal, kültürel,eğitim ve ticari iletişim köprüleri kurulması ve geliştirilmesine dair olumlu düşünceler ve niyetler dile getirildi. Coğrafi konumları itibariyle olarak birbirine uzak olmasına karşın,kültürel yakınlığına da ayrıca vurgu yapıldı. Mümkün olan her alanda işbirliğinin kurulması, her iki şehir içinde somut kazanımlar elde edilmesi ve süreklilik arz etmesi gerektiği ifade edildi.

Karşılıklı hediyelerin takdiminin ardından makamdan ayrılan Hemşerimiz Atabay, Gostivar Belediye Başkanı Rufi Osmani’nin Türkiye İlişkilerinden sorumlu Danışmanı Gızim Hacı Eyüp ile birlikte Üsküp şehrinde bulunan ve kısa adı T.İ.K.A olan Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı’na da bir ziyarette bulundu. Üsküp TİKA Koordinatörü Ebu Bekir Çelik’e de selam ve hediye takdiminin ardından, kurulması planlanan kardeşlik ve işbirliği protokolü hakkında bilgi verildi. TİKA Koordinatörü Çelik ise, bu faaliyeti çok olumlu bulduğunu ifade ederek, mümkün olan her desteğe ve girişime hazır olduklarını beyan ederek bu tür örnek faaliyetlerin aratarak devam etmesi temennisinde bulundu.

Üsküp TİKA Koordinatörü Ebu Bekir Çelik’e de selam ve hediye takdiminin ardından, kurulması planlanan kardeşlik ve işbirliği protokolü hakkında bilgi verildi. TİKA Koordinatörü Çelik ise, bu faaliyeti çok olumlu bulduğunu ifade ederek, mümkün olan her desteğe ve girişime hazır olduklarını beyan ederek bu tür örnek faaliyetlerin aratarak devam etmesi temennisinde bulundu. Temsilci Atabay’ın ziyaretlerinde son durağı ise Gostivar şehrinin ADEKSAM Kültür ve Sanat Merkezi oldu. Bu ziyarette ise ADEKSAM Başkanı Tahsin İbrahim, Atabay’a kuruluşun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Tüm ziyeret ve görüşmelerin sıcak ve samimi olduğu ve Bor ve Gostivar şehirleri arasında kardeşlik ve işbirliği protokolünün imzalanmasının ardından ,tesis edilecek kardeşlik köprüsünün her iki şehir içinde olumlu kazanımlar sağlanması bekleniyor.

Ziyaretler ve görüşmelerle ilgili ,Makedon Basınında ve Balkanlarda tüm Türk’lere ulaşan ve okunan tek gazete olan Yeni Balkan Gazetesi haberi , Gostivar ve Bor kardeş oldu başlığı ile okuyucularına ulaştırdı.

Makedonya Cumhuriyeti şehri olan Gostivar’ın Bor ile kardeş şehir olması , başta Makedonya olmak üzere tüm Balkanlarda bir ilk olacak.

Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın ilçemiz adına gerçekleştirdiği ve Niğde Milletvekilleri Alparslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi’nin gerçekleştirdikleri bu atak, Bor’un ve Niğde’nin yurt içinde olduğu kadar yurtdışında da meşhur olacağı ve adını duyurması, tanıtımı adına da çok önemli ve büyük bir adım.

Gostivar, Makedonya’nın kuzeybatı kesiminde, Polog idari bölgesinde, Kosova’ya yakın bir konumda yer alır. Çevresinde iyi durumdaki karayolu ve demiryolu ağı ile Kalkandelen,Üsküp, Ohri ve Debre şehirlerini birbirlerine bağlantı güzergâhın üzerindedir. Ege Denizi'ne dökülen Vardar Nehri'nin doğduğu Şar Dağları Gostivar sınırları içerisindedir. Gostivar yakınlarındaki Vrutok köyü, 683 metre yükseklikte Vardar’ın kaynadığı alandır.

14. yüzyılda Gostivar ve civarı, Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. Şehrin simgesi olan saat kulesi 1566 yılında Osmanlıyönetimi tarafından yapılmıştır. 19. yüzyılda şehir ticaret merkezi iken bugün daha çok Avrupa'nın diğer şehirleri dâhil başka şehirlerde çalışan işçilerin bıraktıkları dövizler önem taşımaktadır. Bulgar etnolojist Vasil Kançov, 19. yüzyılda şehirde 3,735 kişi yaşadığını belirtir ve bunlar 3.100 Türk, 310 Bulgar, 100 Arnavut, 25 Ulah ve 200 Rumendir.

1943 yılı ile beraber Yugoslavya Krallığı ortadan kalkmış, yerine Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti kurulmuştur. Bu dönemde de Gostivar, devam eden idari yapı içinde yer almıştır.