Bor Haber

Bor Biberine Rağbet Büyük

Abone Ol

Bor ilçesi ve bölgesinde yetiştirilen, sağlığımızın dostu yeşil biber, sofraların olmazsa olmazlarından, beğenilerek tüketilen kendine has tadı ve kokulu olan organik Bor biberi pazar tezgahlarında yok satmaya devam ediyor.

Meşhur Bor Salı Pazarı ve Niğde Pazarlarında tüketicilerin beğenisine sunulan Yeşil Bor Biberi kısa sürede pazara gelen vatandaşların, il dışındaki vatandaşların, özellikle ev hanımı bayanların tercihi olmaya devam ediyor. Pazar alışverişine gelen vatandaşlar, üretici ve pazarcı esnafına daha önceden kaparolarını ödeyip, siparişlerini vererek organik ürünü elde etmeye çalışıyor. Niğde ilimize yakın sıcak vilayet ve Çukurova dan getirilen turfanda sebzelerle üretim kalitesi ve tatları yönünden yarışır hale gelen yerli üretimler artan talebi karşılayamıyor.

Bor İlçesinde uzun yıllardan beri tarımsal üretim yapan Yavuz ÜREKLİ, konuyla ilgili yaptığı açıklamasın da; Bor ilçemizde çok eski yıllardan beri tarımsal üretim uğraşılarının yapıldığı, bahçe ve bostan ve yerleri maalesef günümüz de genel ve özel bazı nedenlerle terk edilmiş durumda kaderine küsüyor denecek duruma gelmiş bulunmaktadır. Halen ekim-dikim yapanlar ise maalesef orta yaşı çoktan geçmiş, yaşlı diyebileceğimiz büyük abilerimiz.

Güçleri yettiğince geçimlerini sağlamak üzere zorlu uğraşılarını yapmaya çalışıyor. Görüldüğü gibi hem kolay değil, hem de özel uğraşı ve sermaye istiyor. Maalesef gelenekselleşerek ekim-dikimi devam ederek süregelen kentimize özgü, üretilen sofralarımızın vazgeçilmezi, tamamen organik Yeşil Bor Biberi, çiçeği burnunda taze Bor kabağı, yeşil, alaca, olgun ekşimsi tırak özel koku ve tadında organik domatesi, patlıcan, pırasa, ıspanak, fasulye gibi sebzeler ve kırmızı turp, siyah havuç, yer alması, salatalık, maydanoz, tere, kuzu kulağı, gibi doğrudan yenen ve salatası yapılan sağlık dostu, organik yeşillik besin gıdaları tüketiciler tarafından özellikle günümüzde tercih edilerek aranmaya devam ediyor. Bazı vatandaşlarımız bizlerden temin ve sipariş ettikleri tarımsal ürünleri günlük taze tüketmekle birlikte derin dondurucularda muhafaza ederek uzun süreli saklayıp, uygun ileri ki zamanlarda yine taze taze tüketimini gerçekleştirmektedirler.

ŞU AKKAYA BARAJI VAR YA ŞU AKKAYA…. ! Bor ilçemizin asıl geçim kaynağı bilindiği üzere eskiden beri çiftçilik ve hayvancılık. Bor bu anlamda günümüze kadar kendisine ve bölgeye cevap veren, zirai ve tarımsal ürünlerle yaşamına güzellikler katmış, günümüzde maalesef yaşanan bazı olumsuzluklarla bir anlamda su kirliliğinden dolayı bu tat ve güzelliklerimize gölge düşürülmeye devam ediliyor. Eski günleri ve özellikle Bor’da üretilen tarımsal ürünlerin güvenlikle tüketilebilir olduğunu yeniden kanıtlamanın mücadelesini verir olduk.

Bor Ovasını sulama amaçlı 1960’lı yıllarda büyüklerimizin Niğde ile Bor arasına yapılan Akkaya Barajı sulama amaçlı kullanımında asıl sorumlu değil sorunlu gibi sorgulanır durumuna getirildik. Sağlıklı doğal ortamda tarımsal üretim yapan biz üreticiler ürettiğimiz ürünleri, özel sondaj kuyularından temin ettiğimiz tarımsal sulama ile suluyor, mahsulleri pazara sunarken bu temiz kuyu suyumuzla yıkayıp, temizleyip pazara sunuyoruz. Asla Akkaya Barajı sulama suyunu üretim yeri olan bostan yeri ve tarlalarımızda kullanmamak tayız. Vatandaşlar rahatça ürünleri sofralarında aileleriyle birlikte gönül rahatlığı içerisinde tüketebilirler.

Akkaya Barajı Çevre Kirliliği sorunu özellikle Bor ve Bölgesinde yaşayanlar ve Borlu tarımsal üreticilere zarar veriyor. Bu Akkaya Barajı çevresel kirliliğinin kesin çözümü kavuşturulması yönünde çalışmaların bir an önce başlanıp, sorunun giderilmesini yetkililerden bekliyoruz. Akkaya Barajı Çevre Kirliliğini Borlular yapmadı, mağdur olan Borlular cezalandırılmasın. Cezasını da Bor da yaşayanlara yüklememek gerekir düşüncesindeyiz. Borda yaşayanları kimse şamar oğlanı yerine koymaya çalışmasın, çalışmamalıdır,hakları da olmadığını düşünmekteyiz.Bor son yıllarda yerli tarımsal üretimlerde hak ettiğimiz noktaya gelmek üzere mücadelelerimiz devam etmektedir.

Yaptığımız güzel işlerin reklamını yapamıyoruz. Sağlıklı kaliteli ürün güvenilirliğine büyük gölge düşürülerek zarar verilmeye çalışılıyor. Pazarda ki haklı yerli organik tarımsal üretim rekabetimiz kırılmaya çalışılıyor. Şimdi ki günümüzde tekrar Akkaya Barajı Çevre Kirliliğini sorunsuz o güzel günlere tekrar kavuşmuş olarak dönüştürülmesini sabırla bekliyoruz. Ah şu Akkaya Barajı var ya Akkaya…, suyunun kanallarından taşarak deterjan gibi köpürdüğünü çok gördük, kokusuna iyice alışır olduk, fakat aslı çıkmayan çözüm dedikoduları belimizi büküyor! Bizler hem yaşadığımız kente ve yaşayan insanlara karşı sorumluluğumuzu her zaman yerine getirmeye özen gösteriyoruz.

Özen göstermeye de devam edeceğiz. İdrakini yaşadığımız on iki ayın sultanı Mübarek Ramazan Ayının herkese hayırlara vesile olmasını dilerken Yapılan ibadetlerin yüce makamda kabulünü dileriz. Herkese hayırlı işler ve Ramazan bereketi diliyoruz. Toprağın tarıma hazır hale getirilmesi ile başlayan güzel uğraşımız, toprağın tohumla buluşturulması ve zaman içerisinde birçok farklı uğraşılar, emekler, zorluklar ve sabırla pazar ve sofralarımıza getirilen yiyecek besin kaynaklarının değerini iyi bilmek gerekiyor. Bizleri tercih eden hemşirelerimize olan güvenimiz tamdır. Onlarla birlikte büyümeye, gelişmeye, daha iyi üretimler yapmaya güçler sağlamaya devam ediyoruz.