İlginç Görüntüler

Ay'ın etrafından ilginç halka

Abone Ol

Niğde ve Bor İlçesinde bugün havanın kararmasının ardından Ay'ın etrafını saran çemberin görüntüsü, vatandaşların ilgisini çekti.

Bu gece 21; 00 ile 22:00 araında ayın etrafında halka oluştu. Niğde ve Bor ilçesinde çıplak gözle görülen halka vatandaşlar tarafından ilgi ile izlendi.

Saturn gezegeni gibi Ay'ın etrafı bir çember ile sarıldı. Muhteşem bir görüntüye bürünen Ay'a, Niğdeliler bakmaktan kendilerini alamadı. Geçen 1 saatlik sürenin ardından Ay'ın çevresindeki çember de yok oldu.

'Taç' takan ay görüntüsünün atmosferik bir olay olduğunu belirten meteoroloji yetkilileri, Ay'dan gelen ışık kümesinin atmosferde kırılması sonucu çemberin oluştuğunu ve her mevsimde gerçekleşebileceğini belirtti.

Güneş veya ayın etrafında görülen dairesel ışıklar hale olarak adlandırılır. Bu görüntü, güneş ya da ay ışıklarının buz kristalleri içinden geçerken kırılması nedeniyle oluşur. Bundan dolayı halenin görülmesi sirüs türünden bulutların varlığına işaret eder.

Yay, büyük hegzagonal buz kristallerinin uzun eksenlerinin yeryüzüne paralel olacak şekilde düşmeleri halinde meydana gelir. Parlak ışık yayı, güneş ışınlarının buz kristalleri tarafından kırılması sonucu meydana gelir. En yaygın görülen hale, 22o yarıçaplı haledir, buna küçük hale denir. Bu haleler, kolon tipindeki çok küçük buz kristallerinin (çapı 20 μm'den küçük) varlığında meydana gelirler. 46o yarıçaplı hale (büyük hale) durumunda da kolon tipindeki buz kristalleri sözkonusudur. Ancak bu durumda buz kristallerinin çapı 15-25 μm arasında değişir.