Niğde Haber

AHİKA Niğde'de Destek Projelerini İmzaladı

Abone Ol

Ahiler Kalkınma Ajansı 2013 yılı Teknik destek projesi imza töreni Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın da katılımlarıyla gerçekleşti.

Niğde Grand Otel’de düzenlenen imza törenine Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Vali Yardımcıları Hacı İbrahim Türkoğlu, Abdullah Uçgun, Ahika Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, Ulukışla Kaymakamı Mustafa Dinç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen ve kurum amirleri katıldı.

İmza töreninde Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız yaptığı konuşmada; “Sözleşme yapmaya hak kazanan proje sahipleriyle sözleşmelerini imzalayacağız. Ahika olarak Mali ve teknik destek veriyoruz. 2012 yılında projeleri onaylanıp başarılı olan proje sayısı 25’e yükseldi önceki yıllarda bu sayı 9 idi. Proje ne kadar fazla olursa destek almada o kadar artıyor. Mali destekte Niğde 3. sırada yer alırken teknik destekte 1. sırada yer alıyor. Bunun sebebi proje sayısının fazla olmasıdır. Biz beş ilden 303 başvuru aldık bunun 79’unu Niğde yaptı. 79 projenin içinde 41’i destek aldı. Desteklerin yüzde 30’u Niğde’ye verilmiş oldu” dedi.

Doğrudan faaliyet desteğine bakıldığında Niğde’nin başvurusu 7 kabul edilen 3 olarak gerçekleşti. Bu başvuruda her il üç destek aldı diyen Yılmaz; “Genel olarak mali desteklerimiz önümüzdeki dönemde de kobilere yönelik mali desteğe çıkacağız” dedi.

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Bu ilde yapılacak işlerin öncelikle envanterlerinin yapılması gerektiğini belirterek; “Envanteri yapılan işlerin sonrada projesinin yapılması gerekir. Sonrada icra aşaması gelir. İllerde proje yapacak bu projeleri takip edebilecek gerekli kaynakları derleyecek bir birim olmadığından merkezi birim bu boşluğu doldurabilmek için bölgesel kalkınma ajanslarını kurdu. Teknik destek programında beş il arasında en çok desteği Niğde almış görünüyor.

Teknik destek projesinde; önümüzdeki dönemde beş ve otuz yıllık bir planlama yapmamız gerekiyor. Biz hem stratejik hem de gelişme planı yapmalıyız. Stratejik plan dâhilinde AHİKA iki projeyi destekliyor. Her zaman olduğu gibi iyilikte ve hayırda ilimize yardım etmede bir fonksiyon icra eden AHİKA temsilcilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Vali Yardımcıları Hacı İbrahim Türkoğlu, Abdullah Uçgun, Ahika Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, Ulukışla Kaymakamı Mustafa Dinç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, Nesob Demirciler ve Tamirciler Odası Genel Sekreteri Eylem Ünal onaylanan projeler için imza attılar.