Niğde Haber

100 Bin Ton Patates Dondu

Abone Ol

Niğde’nin ova köylerinde üretilen patatesler mevsim normallerinin altında süren sıcaklıklardan dolayı tarladan sökülmeden dondu

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, don olayı yerinde incelemek üzere ova köylerine gitti. Burada tarlalarda üreticilerle buluşan Milletvekili Şafak, çiftçilerin sorununu dinledi.

Yaklaşık 15 bin hektarda 100 bin tonun üzerinde patates kullanılamaz hale gelirken, yaklaşık çiftçilerin 15 milyon dolar zararı oldu.

Konaklı, Edikli, Gölcük, Alay kasabaları ile Ağaçaşar köyünde toplam 15 bin hektara yakın sökülmemiş patates don yüzünden tarlada kaldı. En ağır bilanço Orhanlı Kasabası’nda yaşandı. Yaklaşık 10 bin dekar patates arazisinde söküm yapılamadı!

Çiftçiler; “MEDAŞ’a olan borçlar yüzünden köylümüz büyük bir sıkıntı çekiyordu. Mayıs ve Haziran aylarında elektriklerimiz kesik olduğundan patates ekimimizi Haziran ayı sonrası, Temmuz başı yapmak zorunda kaldık. Doğal olarak, patateslerimiz geç yetişti. 30 kuruşun üstüne maliyeti olan patatesimiz 25 kuruştan satarak zarar ederken, geç hasattan kaynaklanan sıkıntıdan dolayı, patateslerimizi tarlada dona maruz kaldı!” dedi.

Konu ile ilgili CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, tarlalarda incelemelerde bulunup, acil yol haritası çıkardı!

Türkiye’nin en büyük patates üreticisi olan Niğde’de don şoku yaşandı. Mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklığı, patates üreticilerine beklenmedik şok yarattı.

. Çiftçiler; “MEDAŞ’a olan borçlar yüzünden köylümüz büyük bir sıkıntı çekiyordu. Mayıs ve Haziran aylarında elektriklerimiz kesik olduğundan patates ekimimizi Haziran ayı sonrası, Temmuz başı yapmak zorunda kaldık. Doğal olarak, patateslerimiz geç yetişti.

30 kuruşun üstüne maliyeti olan patatesimiz 25 kuruştan satarak zarar ederken, geç hasattan kaynaklanan sıkıntıdan dolayı, patateslerimizi tarlada dona maruz kaldı!” dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun TBMM’de gündeme getirdiği elektrik sorunu sonrası elektriklerinin açıldığını ifade eden çiftçiler, şimdi don yüzünden tanımsız bir mağduriyetin altına girdiklerini ifade ettiler.

Orhanlı’da yaklaşık 60 bin ton patatesin dona maruz kaldığını tespit eden CHP’li Şafak, bu olayın üstüne gideceğini ve devletin yardım elini uzatması gerektiğini vurguladı.

Şafak; “İktidar Patateste Dondu!”

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, patateste yaşanan don olayı sonrası var gücüyle olaya çözüm üretmeye çalıştığını ama iktidar partisi mensuplarının bu olayı görmezden geldiğini ifade ederek, olayın ciddileştiğini görünce bir şeyler yapma gayretinde olduğunu ifade ederek; “İktidar bir kez daha Niğdelinin sorunları karşısında donmuştur!” dedi.

12 Haziran seçimlerinden sonra sakinleşen siyasi atmosferi CHP tam kadro olarak ısındırmaya devam ediyor. 1 Ekim’de CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun yerel seçim startını vermesiyle çalışmalarına ara vermeden devam eden CHP’liler adeta gidilmedik ev, kasaba, köy bırakmıyorlar.

CHP’li Şafak, CHP Lideri Kılçdaroğlu’nun bu olayı Temmuz’da dile getirdiğini ifade ederek, “Niğde için yaptığımız acı tespitler şimdi gerçekleşiyor. Görünen köye kılavuz istemez. Eğer MEDAŞ elektiriği o köylere Mayıs’tan itibaren vermeye başlasaydı, hasat geç olmayacak, tarlada patatesler donmayacaktı. Böylece çiftçi hasat ettiği patatesle kamuya ve MEDAŞ’a ait borçlarını ödeyecekti.

Kemal Kılıçdaroğlu bizzat bunu TBMM Grup Toplantısında bütün canlı yayınların önünde dile getirdi. Ama hükümet dediklerimize kulak asmadığı gibi bilgi ve verileri çarpıttılar. MEDAŞ ancak o konuşmadan sonra elektriği çiftçilerimize verdiler. MEDAŞ’tan sonra çiftçimizi soğuk hava çarpttı ve sonuçta Niğde kaybetti. Halkımızdan ve çiftçimizden talebimiz iktidara bu konuda daha yoğun baskı uygulayın. Bizler TBMM’de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” Dedi.