Eşek denince bazılarımızın yüzünü hemen bir gülümseme alır. Bazıları da bu kelimeyi söylemeden evvel affedersiniz diye söze başlar. Eşek kelimesi bir başkasına söylendiğinde hakaret olarak algılanır.  Aslan veya kaplansın desek yüzü gülecek adamlar eşeksin desek hemen surat ekşitmeye başlarlar.
 
Peki, eşek olmak bu kadar kötü bu kadar onursuz bir durum mudur? Bu zamana kadar hangi eşeğin bir kulun hakkını yediği görülmüştür. Bu zamana kadar hangi eşek başka bir hemcinsini öldürmüştür. Bu durumda eşeklerin bazı insanlardan daha masum ve günahsız oldukları ortadadır. Buna rağmen insan kelimesini kimse hakaret olarak anlamazken eşek kelimesi hakaret olabilmektedir.
 
Bu zamana kadar kendi yaşadığı ahırı yakan ve beraber yaşadığı diğer hayvanları öldüren bir tane eşek görülmemiştir. Hele hele pusu kurarak kalleşçe saldıran eşek hiç görülmemiştir.
Bizdeki teröristler ise ekmek yedikleri kaba pisleme konusunda bindikleri gemiyi delme konusunda bir numara olmuş durumdadırlar. Peki, burada ve bu durumda kim eşek kim insandır. Ömür boyu insanlara hizmet eden masum eşekler mi yoksa vatanın sırtına binip kahpelik yapan insan kılıklı teröristler mi?
 
Ne yazık ki yaşadığımız çağın hızlı dönüşümü ile birlikte bizleri yıllarca sırtında taşıyan yükümüzü götüren vefakâr ve cefakâr eşekler artık günlük hayatımızdan yavaş yavaş sıyrıldılar. Fakat modern çağ eşeklerin sırtından aldığı yükü farklı biçimlerde bizim sırtımıza yükledi. Yüz yirmi ay vadelerle alınan evlerin ve taksitlere boğulmuş hayatların yükü bizi kendi kendimizin kölesi haline getirdi. Eşya çoğaldı fakat keder arttı. Sahip olduklarımız bize sahip olmaya başladı.
 
Bu meseleye başka bir cepheden bakarsak eşeklerin yaptığı işi bugün motorlu araçlar yapıyor. Bu durum insanların hızını iyice artırdı. Fakat kayıplarda çoğalmaya başladı. Trafik kazalarında vefat eden insanların sayısı çoğu meydan savaşında ölen insanların sayısından daha fazladır. Çoğu zaman motorlu taşıtlar birbirine çarpmaktayken iki eşeğin çarpışması görülmemiştir. Modern zamanların motorlu eşekleri hızlı, fakat bir o kadarda tehlikelidirler.
 
Birde eskiden her evde eşeklerin bağlandığı bir ahır varken bugün neden şehirlerde evlerin yanına bir araba garajı konmuyor. Bu durum gösteriyor ki eski insanlar sorumluluk sahibi olma konusunda bizden daha ileri konuma sahipmişler. Araçlarını sokak ortasına ve kaldırıma park eden sürücülerin yaptığını bu zamana kadar hangi eşek yapmıştır. Hangi eşek ambulans yolunu kapatmış hangi eşek şehir içinde hız limitini aşarak çocukları ezmiştir.
 
Eşeklerin azaldığı ve bitmeye yüz tuttuğu dünyada ne yazık ki maddi ve manevi yükler artarak çoğalmaktadır. her şeyin hızla tükendiği şu zamanda ne mutlu o insana ki kimsenin sırtına yük olmamıştır. Başkalarının sırtına binerek yükselen menfaat için kılıktan kılığa girenlerin olduğu bir dünyada kendi kulluk yükünü taşımaktan başka bir derdi olmayanlara selam olsun.