Niğde İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube ekiplerince gerçekleştirilen Nükleer madde operasyonunda yabancı uyruklu iki kişinin üzerinde yapılan aramalarda maddi değeri yaklaşık 56 milyon dolar değerinde 14, 22 gram kaliforniyum maddesi ele geçirildi.

Niğde İl Emniyet Müdürlüğü Kom Şube ekiplerince Yabancı uyruklu E. N.ve F. V. isimli şahısların ellerinde bulunan kaliforniyum maddesi olarak adlandırılan bir maddeyi pazarlamaya çalıştıkları bilgisi alınması üzerine yapılan operasyonda iki yabancı uyruklu vatandaş yakalandı. Yakalanan yabancı uyruklu vatandaşların üzerinde yapılan aramalarda Dünyanın En Pahalı 2. Maddesi olarak bilinen kaliforniyum maddesinden 14, 22 gram ele geçirildi. Yabancı uyruklu E. N.ve F. V. isimli şahısların emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

KALİFORNİYUM NEDİR?
Kaliforniyum maddesi, 98 atom numarasına ve Cf sembolüne sahip radyoaktif metalik bir kimyasal elementtir. 1950 yılının Şubat ayında ilk kez Kaliforniya Üniversitesi'ndeki laboratuvarda küriyumun alfa parçacıkları (helyum iyonları) ile bombardıman edilmesiyle üretilmiştir. Normal basınç altında biri 900 °C'nin üstünde ve diğeri 900 °C'nin altında olmak üzere iki farklı kristal yapıda bulunan Kaliforniyum maddesi, oda sıcaklığında hava ile temas ettiğinde yavaşça matlaşmaktadır.

KALİFORNİYUM NE İŞE YARAR?
Kaliforniyum, nükleer araştırmalarda fisyon parçacıkları kaynağı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca nötron kaynağı olarak, petrol kuyularında nem ölçüm aygıtlarında ve altın ya da gümüş araştırma çalışmalarında da kullanılan bir elementtir.



 


 
Editör: TE Bilişim