Niğde Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veli Kenar, fasulye hastalıkları konusunda ilimiz çiftçilerinin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

İlkbahar mevsiminde havaların yağışlı gitmesi ve ekim alanlarında yapılan incelemeler sonucunda İlimizde fasülye ve patates hastalıklarına karşı koruyucu ilaçlamalara başlanması için çiftçilerimizin cep telefonlarına mesaj atıldığını belirten Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, birçok üreticinin Ziraat Odamızdan bilgi alarak koruyucu ilaçlamalarını yaptığını ancak bütün çiftçilerimizin muhtemel hastalıklara karşı ürünlerini korumaları gerektiğini belirtti.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, bu yıl yağışlara bağlı olarak daha fazla ortaya çıkması beklenen Fasülye Adi Yaprak Yanıklığı (Xanthomonas axonopodis pv. Phaseoli) ,Fasülye Antraknozu (Colletotrichum lindemuthianum) ve Fasülye Hale Yanıklığı (Pseudomonas savastanoi pv. Phaseolicol) hastalıkları ile mücadelede erken davranılmasının ve koruyucu ilaçlamanın önemli olduğunu vurguladı.

Koruyucu ilaçlamanın yapılmaması halinde hastalık giren tarlalarda çözüm üretmenin çok zor olduğuna işaret eden Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, “Hastalık zamanla baklalara ve fasulye tanelerine kadar ulaşabilmekte bu da önemli verim ve kalite kayıplarına yol açmaktadır. Nitekim çiftçilerimizin Ziraat Odamıza getirdikleri fasulye bitkisi örneklerinde de bu hastalıkların yeni yeni tarlalarda gözükmeye başladığı anlaşılmıştır” dedi.

Erken fide döneminde bitkileri tamamen öldürebilen, daha sonra tüm tarladaki fasfulye bitkilerine bulaşabilen bu hastalıklarla zamanında mücadele etmenin önemli olduğuna değinen Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Bütün bitkisel hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda Niğde Ziraat Odasının çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğini belirtti.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, konuşmasında; İlimiz çiftçilerinin de özellikle uyarılarımızı dikkate almalarını, hastalıklarla mücadelede önceden tedbir almanın hastalık çıktıktan sonra yapılacak mücadeleden hem daha ucuz, hem de çok daha etkili olacağına dikkati çekti.
 
 
Editör: TE Bilişim