Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli patates NAHİTA satış sözleşmesi imzalanan Ar Tarım sayesinde 15 Ülkede deneme dikimine yapılacak ve yabancı ülkelere satışı yapılan ilk yerli çeşit olma unvanını kazanacak.

Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda Enstitü Müdürü Uğur Pırlak ve tohumu pazarlayacak olan Ar Tarım Genel Müdürü Ekrem Suad Sadak arasında AR Tarımla yurtdışı satış sözleşmesini imzalandı.

Niğde Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur Pirlak Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de bir ilk olarak enstitümüzce geliştirilen yerli ve milli patates tohumluklarının ihalesini gerçekleştirmiştik. Tescil edilen 8 adet yerli patates çeşidinden ilk etapta 4 tanesi, enstitümüzde yapılan ihale ile “Tohumluk Üretim ve Pazarlama Hakkı” satışa çıkartılmış, bunun sonucunda NAHİTA adlı yerli çeşidimizin satış hakkı ülkemizde tohumluk patateste en fazla üretim yapan firmalardan biri olan Ar Tarıma devredilmişti.  Yapılan sözleşme kapsamında NAHİTA adlı yerli çeşidimizin ileri kademedeki tohumlukları enstitümüz tarafından firmaya teslim edildi. Bu üretim sezonunda firma yerli çeşidimizin dikimini gerçekleştirerek yurtiçinde üretim ve sertifikalandırma çalışmalarına başlamıştır” dedi.

Pirlak; “Bugün yine Türkiye’de bir ilk olarak NAHİTA adlı çeşidin yurt dışındaki ülkelerde de satılabilmesi için çeşidi alan Ar Tarımla “Yurtdışı Satış Sözleşmesi” imzalayacağız. Yapılan bu sözleşme ile ilk kez bir Türk çeşidi 15 ülkede deneme dikimine gidecek ve bu vesileyle yabancı ülkelere satışı yapılan ilk yerli çeşit olma unvanını kazanacaktır. İmzalanan tüm bu sözleşmelerin ülkemiz tarımına ve patates sektöründeki tüm paydaşlara hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Ar Tarım Genel Müdürü Ekrem Suad Sadak "Yerli bir çeşidi imkânlarımızı kullanarak bütün dünyaya tanıtma imkânıdır. Yani Türkiye'de yıllarca üzere çalışan bir çeşidinin artık yalnız Türkiye'de değil bütün dünyaya tanıtacağız. İlk aşamada gelecek seni yani bu hasadın ürünlerini gelecek sene Avusturya, Hollanda ve Fransa'ya denemeler için göndereceğiz arından da Belçika, İtalya, İspanya, Romanya, Polonya bir de Hırvatistan onun ardından da Fas'a gidecek son aşamada da Kenya ve Brezilya'ya. Bu çalışma bizim için çok önemli. Zira yerli bir patatesin ilk defa dünyanın tanımasıdır" diye konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim