Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Ali Cengiz Demiray, canlı hayvan ithalinin yem fiyatlarının artmasına sebep olurken, süt fiyatlarını düşürdüğünü söyledi.
Bu süre içerisinde süt fiyatları konusunda hükümetin önlem almadığını dile getiren Demiray, süt fiyatlarındaki düşüşün şu an durdurulamadığını belirtti. Bu durumun 70 TL olan yem fiyatına karşın 6 TL 60 Kr’ye düşen süt fiyatını ortaya çıkardığını dile getiren Demiray, “ Bu 6 TL 60 Kr olan da sağmane yani en kaliteli sütün fiyatıdır. Sütün fiyatı geçtiğimiz sene bu tarihlerde 9 TL 70 Kr idi sonra 8 TL 60 Kr’ye düştü şu anda ise 6 TL 60 Kr’ye kadar indi. Bu fiyatlar merkezi tanklardan direk olarak soğutucuya giden sağmane sütünün fiyatıdır. Dolayısıyla dökme sütün fiyatında da düşüş yaşandı” dedi.
İthal edilen et ve süt hayvanlarının ülkemizde yapılan hayvancılıkta istikrarsızlığa sebep olduğunu dile getiren Demiray, “Bütün bunlar bilinçli bir politikanın olmamasından kaynaklanıyor. İthal canlı hayvan konusu bizlere sorulmuş olsaydı, ülkemizde damızlığın yanı sıra et hayvanı olduğunu da söylerdik kendilerine. Hükümet bazı spekülatörlerin hızını kesmek adına damızlık ve et hayvanı ithal etmiş olabilir ama bunu bir an önce de durdurmanın yoluna bakmaları gerekir” dedi.
  “ Bunu biz hallederiz demekle olmuyor” diyen Demiray, hükümetin uyguladığı politikayla hayvan yetiştiricilerini de nasıl koruyacağını bilmesi gerektiğini söyledi.
Uygulanan politikanın ve bağlamında gelişen hayvan ve tarım sektörünün iç açıcı olmadığını dile getiren Demiray, “ İnsanlarımız sıfır faizli kredilerle ipotek altına girdiler. Neticesinde hayvan besleyemez konuma gelen süt inekçisi çok zor durumda yaşıyor” dedi. 
 
Kaynak: Yeni Yıldız Gazetesi - NİĞDE
Editör: TE Bilişim