Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar Geçen 2014 yılında kuraklık nedeniyle açıklanmayan buğday taban fiyatı bu yıl 86 kuruş olarak açıklandığını belirtti. 

Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde hükümetimiz buğday alım fiyatlarını açıkladı diyen Kenar; “ Buğday alım fiyatını geçtiğimiz 2014 yılında açıklanmamıştı. Çünkü devletin vereceği fiyatın üzerinde kuraklıktan dolayı bir fiyat artışı vardı, devlette bunu taban fiyat olarak açıklamamıştı. Görülüyor ki bu yıl yağışların bol olması nedeniyle sadece Niğde’de değil tüm Türkiye’de Buğdayda bir rekolte artışı yaşanacağı bekleniyor. Bununda ilk girilen Adana bölgesinde iyi bir şekilde başladığını ve daha sonra da destekleme lama fiyatlarının altına kadar düştüğünü gördüler. Bu konuda buğday taban fiyat açıklamasını hükümet uygun gördü. Buda bizim ekmekte çoğunlukla kullandığımız kırmızı buğday dediğimiz ve en çok ilimizi ilgilendiren buğdayın şuanda taban fiyat olarak açıkladıkları fiyat 86 kuruştur. Bu geçtiğimiz 2013 yılında 72 kuruştu. Bu yıl ise 86 kuruştur. Enflasyon oranında bir artış yapılmış” dedi.

Kenar; “ İç Anadolu bölgesinde bu yıl yağışlar çok ama ne kadar çok yağış olsa da bilindiği gibi sel felaketi ve havaların soğuk gitmesinden dolayı buğdayların kınacık dediğimiz bir hastalık buğdayların alt taraflarında görülmeye başlandı. Bu hastalıkta buğday başaklarının buğday doldurmasını, sağlıklı buğday olması gibi rekolteyi etkileyeceğini düşünüyoruz. İnşallah bizim bölgemize gelene kadar serbest alımlarda fiyatların yükselmesini, geçen yıl gibi 95 kuruş civarında satılmasını temenni ediyorum. Çiftçilerimizin bereketli bir yıl olmasını temenni ederim” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim