Bir takım inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Bursa ilini ziyaret eden Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen Niğde Yatırım İmkânları Tanıtım toplantısında işadamı ve sanayicilere Niğde’ye yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulundu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında (BTSO) gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yılmaz Şimşek, AK Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, NİTSO Başkanı Şevket Katırcıoğlu, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur ve BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda Bursalı işadamı katıldı.

BTSO hizmet binası meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Yılmaz Şimşek, Niğde’nin gerek coğrafi konumu ve ekonomik durumu, gerekse kalifiye işgücü nedeni ile yatırımcılar için oldukça cazip bir kent olduğunun altını çizdi.

2013 yılından bu yana Niğde ve Bursa’nın kardeş şehir olduğunu belirten Vali Şimşek, “Ülkemizin 2023 ve 2071 vizyonu çerçevesinde, sanayi ve kalkınma hamlesinde üstlenmiş olduğunuz rol ve göstereceğiniz gayreti çok önemsiyoruz. Zira yatırım ve üretimde süreklilik, bu ülkenin vazgeçilmez önceliklerindendir ve bunu başardığımızda işsizlik sorununu çözmüş, ekonomimizi sağlam temellere oturtmuş, bunun verdiği güç ve özgüvenle dünyada sözü daha çok dinlenir bir ülke haline gelmiş olacağız.

Niğde’nin yöneticileri ve sanayicileri olarak bizler de bu sorumlulukla yola çıktık, Bursa İlimizin “Bursa Büyürse Türkiye Büyür” sloganıyla özetlenebilecek güç ve potansiyelinin farkında olarak buraya gelip sizlerle buluştuk.

Bugün yaklaşık yıllık 11 milyar dolarlık ihracatla ilk beşe girmiş bir il olma başarısının arkasında siz değerli kent yöneticileri ve sanayicilerinin azim ve gayreti yatmaktadır.

Amacımız Bursa’nın yatırımdaki tecrübe ve sermaye birikimi ile Niğde’nin kendine has hammadde, iklim, yatırım ve üretim avantajlarını birleştirme fırsatları aramak, bu sayede hem Bursalı sanayicilerimize yeni fırsatlar sunmak hem de Niğde ve Türkiye ekonomisini geleceğe hazırlamaktır.

Bizleri burada sizlerle buluşmaya teşvik eden başka bir nokta daha var. Bursa ve Niğde illerimiz 2013 yılından buyana kardeş şehirler. Kardeş olmak her alanda işbirliği, yardımlaşma ve dayanışma demektir. Belediyeler nezdinde başlamış ve devam etmekte olan güzel ilişkileri inşallah ticaret ve sanayi alanına da sizlerin destekleriyle taşıyacağız.

Niğde ilimizi daha uygun zaman ve zeminlerde sizlere uzun uzun anlatmak, sizleri ilimizde ağırlamak isteriz. Zaman darlığını dikkate alarak, burada bulunma amacımız çerçevesinde, birkaç cümle ile sizlere Niğde’yi özetlemek isterim.

İlimizin özellikle patates, elma, lahana gibi ürünlerde Türkiye’de ilk sıralarda olması, ciddi hayvancılık faaliyet ve kapasitesine sahip olması tarımın endüstrileşmesi noktasında değerli sanayicilerimiz için büyük fırsatlar sunmaktadır.

Bu kapsamda Hayvancılık Besi Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmalarımız devam etmekte olup sonuçlanmak üzeredir.

Diğer taraftan gıdadan tekstile, kimyasallardan yapı sanayiine kadar birçok alanda yoğun olarak kullanılan kalsit madeninde gerek rezerv miktarı, gerekse saflık ve beyazlık bakımından Niğde Dünyada önemli bir yere sahiptir. Kalsit sektöründe iç ve dış piyasaya ürün satan önemli firmalarımız bulunmakla birlikte sektörün dünya ticaret hacmi göz önüne alındığında çok büyük bir potansiyele sahip olduğu bilinmektedir ve yeni yatırımlara müsait durumdadır.

Bu gerçeklikten hareketle; katma değeri yüksek ürünler ile uluslararası pazarda rekabet gücümüzü artırmak, özellikle kimya sektörünün dış ticaret açığını kapatmak ve ülke ekonomimize yeni istihdam olanakları kazandırmak için Kimya İhtisas OSB kurmayı arzu ediyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız başlamış olup ön talep topluyoruz. Kurulmasını planladığımız Niğde Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yaklaşık 730 hektarlık bir alanı kapsamakla birlikte en az bir o kadar daha genişleyebileceği uygun alanı bulunmaktadır. En az 200 adet sanayi parseli oluşturarak 8.000 kişilik istihdam potansiyeli çıkarmayı amaçlıyoruz.

Bu alan tamamen kamu arazisi olup herhangi bir kamulaştırma bedeli ödenmeyecektir. Dolayısıyla yatırımcılarımız için çok cüzi bir arazi bedeli ortaya çıkacaktır.

Hesaplarımıza göre m2 si 10 ile 20 TL arasında bir bedel çıkacak, bunun da %60’lık kısmı bedelsiz tahsis edilebilecektir yani burada yatırım yapmak isteyecek olan siz değerli sanayicilerimize m2 si 4 ile 8 TL arasında bir bedel ile yer tahsis edebilme imkânımız olacaktır.

Kurmayı düşündüğümüz Kimya ve Besi İhtisas OSB’ler dışında İlimizde aktif olan iki OSB’miz olup toplamda 177 firma ve 5.000 üzeri istihdam söz konusudur.

Ülkemizin deprem riski en düşük coğrafyasında, kuzey ile güneyin, doğu ile batının kesiştiği noktada bulunan İlimiz, Mersin limanına yakınlığı, bir yıl içinde tamamlanacak olan ve ilimizden geçen otoyol ağına sahip olması, yüksek hızlı ve hızlı tren hatlarının kesiştiği noktada olması avantajları ile özellikle sanayicilerimizin hammadde ve ürün sevkiyatlarında da önemli lojistik avantajlar sunmaktadır

Sizler için üretim maliyetlerinin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Niğde’nin bu konudaki diğer bir artısı da yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisindeki konumudur. Güneş ışınlarının diklik ve süre açısından en verimli olduğu sınırlı bölgelerden birisi olan ilimizde Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilmiş olup yakın zamanda bu alanda GES’lerin kurularak üretime geçeceğini beklemekteyiz.

Ben sözü çok fazla uzatmak istemiyorum zira birazdan arkadaşımız sizlere İlimizin sosyo-ekonomik durumu, tarım ve hayvancılık, sanayi, enerji ve turizm verileri ile teşvik avantajları konusunda detaylı bilgilendirme yapacaktır.

Bu güzel buluşmaya vesile olduğu için başta yeşil Bursa’nın çok değerli Valisine, Ticaret ve Sanayi Odasının değerli başkan ve yönetimine tekrar teşekkür ediyorum. Siz değerli sanayicileri Niğde İlinde görmekten mutlu olacağımızı, her türlü destek ve yardıma hazır olduğumuzu belirtiyor hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Niğde’nin yatırım imkanlarına ilişkin bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. Daha sonra ise BTSO ve NİTSO arasında işbirliği protokolü yapıldı. Protokolü, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve NİTSO Başkanı Şevket Katırcıoğlu imzaladı.

Editör: TE Bilişim