Gürer: “Çiftçiyi 300 koyunla uyuttular”


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yerel seçim çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği köy ve kasaba ziyaretlerine ara vermeden devam ediyor.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, köy kahvelerinde dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ve AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftçiye vaatlerini hatırlatıp, son üç yılda çiftçiye verilen sözlere ve yapılmayanlara dikkat çekti.


“NEREDE MAZOT DESTEĞİ?”


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP’nin çiftçi için her proje açıkladığında dışa bağımlılığımızın arttığına dikkat çekerek, “Başbakan iken Binali Yıldırım  2016-2017  yıllarında ayrı ayrı dönemlerde, ‘Mazot için de diyoruz ki deponun yarısı sizden yarısı bizden. Hayırlı uğurlu olsun’ dedi. Bu desteği alanlar el kaldırsın diyorum hiç el kalkmıyor. Bu durumda bu mazot indirimini kimler aldı? Gerçi mazot 7 liraya dayandı, yarısı karşılansa da bu durumda maliyete etkisi yine sürecek. Çiftçimiz dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyor. Bu revamı” dedi.


“300 KOYUN NEREYE GİTTİ?”


CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanının Saraya Şubat 2018 de 81 ilden 2000 çiftçiyi çağırdığını anımsattı. Gürer, “Çok Sayın Cumhurbaşkanı 23 Şubat 2018’den itibaren, çiftçinin mazot maliyetinin yarısını devletin ödeyeceğini, yetiştiricilere Ziraat Bankası'ndan kredi kullandırılarak 300 başa kadar damızlık koyun ve yem temin edileceğini açıkladı. Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Gıdasını dışarıdan alan, en temel ihtiyaçlarını ithal eden bir ülkenin bağımsızlık iddiası havada kalmaya mahkûmdur.’ Dedi. Aklımızla dalga geçiyorlar resmen. Şaka gibi, soğanı, patatesi dahi ithal ediyoruz. Buğday, arpa, nohut, fasulye… Akla gelen her ürün ithal. Tohum, gübre, ilaç ithal. Cumhurbaşkanının  söylediğini dikkate alırsak durum vahim” dedi.


AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Tarım Kredi Kooperatifleri üyesi yetiştiricilerimize TİGEM aracılığıyla Ziraat Bankası'ndan kredi kullandırarak 300 başa kadar damızlık koyunu ve yemini temin ediyoruz’ sözüne tepki gösteren Gürer, “Sayın Cumhurbaşkanının konuşmasından bugüne bir yıl geçti. Köylüye, vatandaşa sizin köye koyunlar geldi mi diyorum. Ne gezer diyorlar. İyide seçim öncesi verilen sözler ne oldu?” dedi.


Gürer, “Cumhurbaşkanı, 300 koyunu dağıtıp birde üreticinin bakım, hizmet bedeli ve sigortasını avans olarak ödeyerek, doğacak kuzulara da alım garantisi verdiklerini söylemişti. ‘Ona göre ha bunlara evlatlarınız gibi bakacaksınız. Yetiştiriciye verilen avansları da üreticilerden alınacak kuzuların bedellerinden mahsup edeceğiz’ demişti. Ziraat Bankası kanalıyla yetiştiricilere hayvan ve yem temini için yüzde 10 sübvansiyonlu kredi sağladıklarını da söyleyip, ‘Hüseyin Efendi, ona göre çok çalışacağız. Yetiştiricimiz borcunu ilk iki yılı geri ödemesiz, bak bu kıyağı da unutmayın ha, yedi yılda bankaya ödüyor’ sözünden bu güne bir yıl geçti. Köylümüze, “kaç koyun geldi köyünüze” dediğimde ses yok.” Dedi.


“İKTİDARIN TARIM POLİTİKASI YANLIŞ”


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP’nin tarım politikasının kırsal kesimi değil yandaşı önemseyen bir yaklaşıma sahip olmasının sorunları katladığını belirterek, “Köy ve kasabaya yoğurt, peynir, yumurta, tavuk, et şehirden geliyorsa orada sorun vardır. Yeniden kırsala dönüş sağlanıp aile tipi işletmeler desteklenmeden, bilgi, bilimsellik, planlama sağlanmadan, doğru adrese teşvik ve destek verilmeden tarımda sorunlar bitmez. İktidarın anlayışı ithalata dayalı, kaynakları kayırmacı ve yandaşa doğru akıtan bir anlayış. Çiftçi ve besici doğrudan destek bulamazsa, iktidarın hayali vaatleri ile sorunlar aşılamaz” dedi.
Editör: TE Bilişim