3308 Sayılı Kanun kapsamında bulunan 153 meslek dalında kalfalık ve ustalık belgesi almak isteyenlere müracaat hakkı doğdu.
 
Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fahri EKER , 3308 Sayılı Kanun kapsamında bulunan 153 meslek dalıyla ilgili af sonrası kalfalık ve ustalık belgesi almak isteyenlere müracaat hakkı doğduğunu söyledi.
Başkan EKER “ Mesleğin 3308 sayılı yasa Kapsamına alındığı tarihte 18 yaşını tamamlayan ve 19 yaşından gün alan Meslek erbablarının Mesleğin kapsama alındığı tarihten önceki bir tarihte 1 ( Bir) gün O meslek dalında çalışmış olduğunu belgelendirmeleri ( Vergi Kaydı,SSK kaydı,Bağkur kaydı veya Bir işletmede 1 gün SSK.sız da olsa çalıştığını belgelemelerinin aftan yararlanmak için yeterli olduğunu söyledi.
 İşyeri açmak için 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanuna göre ustalık ve kalfalık belgesi alınmasının zorunlu olduğunu ifade eden Başkan EKER Niğde’de  ve Türkiye'de birçok meslek dalında kişilerin ustalık belgesi olmadığından dolayı işyeri açamıyorlardı. Bu nedenle sıkıntılar yaşanıyordu. Gerek odalarımız gerekse konfederasyon tarafından Çıraklık Eğitim Genel Müdürlüğü'ne yapılan başvurularda bu konular değerlendirildi. 22. Mesleki Eğitim Kurulunda bu konu görüşüldü. Çıkan karara göre de 153 meslek dalında son bir af gündeme getirildi. 3308 Sayılı Kanun kapsamında bulunan 153 meslek dalıyla ilgili af 12 Eylül tarihi itibariyle Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda 6 aylık bir af gündeme sokulmuştur. Buradan Niğde Esnaf ve Sanatkarlarına ve Niğde halkına seslenmek istiyorum. Bu konuda büyük sıkıntılar yaşanıyordu. İş yeri sahipleri veya iş yeri açmak isteyenler belge alamıyorlardı. Bu Ustalık Belgesi olmayan Üyelerimiz için büyük bir fırsattır. 6 aylık süre 12 Eylül tarihi itibariyle başladı. Bu süre içerisinde daha önce ustalık belgesi alabilmek için, yani 3308 Sayılı Kanun gereği kapsam içerisinde bulunan 153 meslek grubuna dahil olanlar Mesleki Eğitim Merkezimize gelerek müracaatlarını yapacaklar. Önce müracaat edenleri kalfalık imtihanına girecekler ve kalfalık belgelerini alacaklar. Daha sonra müracaatlarını alıp ustalık belgesi verme yoluna gidilecektir. Bize bugüne kadar birçok kişi ustalık belgesini nasıl alabileceklerini sorup duruyorlardı. Gelsinler müracaatlarını yapsınlar ve belgelerini alsınlar. Bu af, mesleği 3308 Sayılı Kanun kapsamına alınıp, müracaat hakkı olup da müracaat edemeyenleri kapsıyor. Herkes gelip de belge alacak diye anlaşılmasın. Mesleği kanun kapsamına alındığı tarihte 18 yaşını doldurmuş ( 19 yaşından gün almış) olan kişiler ise doğrudan kalfalık eğitimine girecekler. Önce kalfalık belgesi akabinde ustalık belgesi alacaklar. Özellikle belirtmek istiyoruz ki, bu son bir aftır. Belge alma ihtiyacı olanları Bilgi almak için Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğimize Ustalık ve Kalfalık Belgesi almak isteyenleri ise Mesleki Eğitim Merkez Müdürlüklerimize bekliyoruz" dedi.
 
Başvuruların başladığını ve 12 Mart 2011 tarihinde ise sona ereceğini sözlerine ekleyen Nesob.Başkanı Fahri EKER ,"Bu güne kadar faydalanamayan meslek erbabı kişilerin bir an önce Mesleki Eğitim Merkez Müdürlüklerine müracaat etmeleri  gerekmektedir.” Dedi.
 
Editör: TE Bilişim