Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Niğde’de, üniversiteden mezun olduktan sonra evinin alt katındaki patates deposunda genç çiftçi projesi kapsamında aldığı destek ile kurduğu tesiste istiridye mantarı üretmeye başladı.

Genç çiftçi projesi kapsamında evlerinin altında bulunan 100 metre kare alanda bulunan patates deposunu istiridye mantarı üretim tesisine çevirerek mantar üretimine başlayan Niğde merkeze bağlı Tırhan köyünde üniversite mezunu 39 yaşındaki Serap Noyer, tesiste 6 ton komposto bulunduğunu ve 2 ayda yaklaşık 2 ton ürün elde ettiğini söyledi.

PATATES DEPOSUNDA MANTAR ÜRETİMİ YAPIYOR

Üniversiteden mezun olduktan sonra mantar üretimini araştıran ve evinin altında bulunan patates deposuna kurduğu 100 metre kare alanda İstiridye mantarı üretimine başlayan Noyer; “ Mantar önceden de çok merak ettiğim bir konuydu. Kendimiz çiftçi olduğumuz için araştırmasına girdim, istiridye mantarına yöneldim. Genç çiftçi projesine başvurdum ama ilk yıl çıkmadı. Sonraki yıl ise Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan bir kursa katıldım. Tekrardan başvurdum ve çıktı, o süreçten beri devam ediyorum” dedi.

ÜNİVERSİTEDEN MEZUN OLDU, MANTAR ÜRETİM TESİSİ KURDU

Köyde evlerinin altında patates deposunu istiridye mantarı üretim tesisine çeviren Noyer; “İlk tesisimizi kurarken 50 metrekareden başladık ve daha sonra bu alanın iki katına çıkarak şu anki 100 metrekarelik tesisimizi oluşturduk. Şuan tesisimizde bulunan kompostomuz 5 buçuk 6 ton civarında. Aynı zamanda üniversite mezunuyum, köy yaşantısını ve üretmeyi sevdiğim için üniversite hayatım bittikten sonra bu şekilde bir şeyler üretmek istedim ve mantarı üretimini araştırdım ve şuanda evimin altına kurduğum tesiste mantar üretimine başladım” diye konuştu.

ET KADAR PROTEİNLİ

İstiridye mantarının et kadar proteinli olduğuna dikkat çeken Noyer, "Kolesterolü düşürür. Kalp hastalıklarına iyi gelir. Antioksidandır. B vitamini ve demir bakımından zengindir. İlaç gibidir. Zaten ilaç sektöründe kullanılıyor. Ürettiğimiz mantarlar, kilosu 10 liradan piyasada satılıyor" dedi.

İlk başta 50 metre kare ile mantar üretimine başladığını belirten Serap Noyer; “ kendimiz köylü olduğumuz için mantar üretimini araştırdık. Evimizin altına kurduğum 50 metre kare alanda mantar üretim tesisimi 100 metre kare alana çıkartım. Şuanda tesiste yaklaşık 6 ton komposto bulunuyor ve buradan her 2 ayda ortalama yaklaşık 2 tona yakın mantar almayı planladıklarını belirtti.

Editör: TE Bilişim