Niğde Üniversitesi  ve Niğde Defterdarlığı’nın Vergi Haftası nedeniyle düzenlediği “Vergi” konulu panel Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.


Niğde Üniversitesi  öğretim üyeleri Doç. Dr. Taha Bahadır Saraç, Doç. Dr. Ali Deran ve Yrd. Doç. Dr. Vedat Acar’ın konuşmacı olarak katıldığı panele, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Doğan, Niğde Defterdarı Cabir Döner, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademik personel, öğrenciler ve davetliler katıldı.


Program Gelir İdaresi Başkanlığının hazırlamış olduğu tanıtım filminin izlenmesiyle başladı. Ardından panelin ilk konuşmasını Doç. Dr. Taha Bahadır Saraç yaptı. Araştırma –Geliştirme Harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini konu alan çalışmasında, Doç. Dr. Taha Bahadır Saraç; araştırma-geliştirme harcamalarının ekonomik büyüme için önemini belirtti. Ayrıca Türkiye’de araştırma-geliştirme harcamalarının teşviki noktasında mevcut vergisel teşvikler hakkında değerlendirmeler yaptı.


Kamu hizmetlerinin gerçekleştirilmesi bakımından verginin önemini bilen toplum bireylerinin, vergi ile ilgili ödevlerini yerine getirmedeki istekliliklerinin düzeyine vergi bilinci denildiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Doç. Dr. Ali Deran; “ Toplumun genel eğitim düzeyi, genel eğitim içinde vergi ile ilgili eğitim rolü, vergi idaresinin faaliyet ve uygulamaları, toplanan kaynakların etkin kullanımı ve vergi kanunlarının vergi ilkelerine uygunluğu vergi bilincini etkileyen faktörlerdir” dedi.


Doç. Dr. Ali Deran konuşmasının devamında vergi, vergi ahlakı, verginin fonksiyonları, verginin dayanağı, Türk Vergi Sistemi, muhasebe ve muhasebenin amaçlarından bahsetti.


Panelin son konuşmasını Yrd. Doç. Dr. Vedat Acar yaptı. “Vergilendirilmiş Kazanç Kutsaldır” Bu söz Vergi Dairelerinin birçoğunda asılır diyen Yrd. Doç. Dr. Acar; “Vergi mükellefleri yada mükellef olması gerekenlerin bu söze ne kadar itibar ettiklerini görmek için Devlet’in resmi rakamlarına bakmak yeterli olacaktır” dedi.

Kutsal kelimesinin açılımını yaparak konuşmasına devam eden Yrd. Doç. Dr.Vedat Acar; “ Güçlü bir dini saygı uyandıran veya uyandırması gereken kabul görmüş; bozulmaması, dokunulmaması gereken, kutsi, mukaddes üstüne titrenilen değerlerdir.Kutsallık kelimesini, vergi ile ilgili konularda kullanmak doğru olmayacaktır. Milli ve dini değerlerimiz açısından çok anlamlı olan bu kelimeyi olur olmaz yerlerde kullanılması doğru değildir. Böyle kullanılırsa Kutsallık kelimesine, kayıt dışı ekonomi ve bununla birlikte değerlendirilmesi gereken vergi kayıp ve kaçaklarının çok yüksek olduğu ülkemizde gereken önemin verilmediği görülür” dedi.


Dolaylı ve dolaysız vergiler konusuna da giriş yapan Yrd. Doç. Dr. Acar,dolaylı vergilerin ekonomik, sosyal ve siyasal etkilerini de anlatarak konuşmasını sonlandırdı.

Niğde İl Defterdarı Cabir Döner vergi ve vergi bilincinin önemine değinerek öğrencilerin bu konuda merak ettikleri soruları cevaplandırdı.

Soru-cevap bölümünün ardından panel konuşmacılarına teşekkür plaketini, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Doğan takdim etti.
 

 
Editör: TE Bilişim