Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen ay İç  Anadolu  ve Doğu  Anadolu  bölgesinde görülen don afetinden dolayı patates,  şeker  pancarı ile soğan üreticilerinin güç durumda kaldığını belirterek, bu çiftçilere yönelik borç ertelemesi yapılmasını istedi. 



Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada don afetinden en çok patatesin zarar gördüğünü vurguladı. İklim şartlarından ötürü önemli üretim merkezlerinde patates 
ekiminin  geciktiğini, bu nedenle hasada da geç başlanabildiğini kaydeden Bayraktar, "Ülkemizde toplam patates üretiminin yüzde 30'unun yapıldığı Niğde  ve  Nevşehir ile Bitlis 'in Ahlat, Kayseri'nin Yeşilhisar ,Tomarza ve Konya 'nın Seydişehir ilçelerinde  kasım  ayında görülen don afeti üreticileri mağdur etmiştir. Bu sene iklim şartları nedeniyle patates ekimlerinin geç yapılması hasadı geciktirmiş, erken gelen don olayıyla da tarladaki ürün zarar görmüştür. Niğde 'de üretilen yaklaşık 700 bin ton patatesin yüzde 30'u, Nevşehir 'de üretilen yaklaşık 50 bin ton patates don afetinden zarar görmüştür. Bitlis 'in Ahlat  ilçesinde bu sene beklenen 150 bin ton üretimin 40 bin tonu,  Kayseri'nin Yeşilhisar  ilçesinde yaklaşık 3 bin 500 dekar alandaki, Tomarza  ilçesinde ise 140 dekar alandaki patates zarar görmüştür." dedi. 



Doğu Anadolu  bölgesinde düşük hava sıcaklıklarının halen sökülmemiş şeker pancarının donarak üreticinin ürününün tarlada kalmasına neden olduğunu aktaran Bayraktar, "Sezon öncesi şeker fabrikalarıyla teslim edecekleri pancar miktarı konusunda 'kota' sözleşmesi yapan üreticiler, zamanında pancar teslimatı yapamamışlar, zor durumda kalmışlardır. Tahminen Muş 'ta 18 bin, Ağrı 'da bin 800 ve Van Erciş'te 10 bin dekar olmak üzere pancar sökümü yapılamayan yaklaşık 30 bin dekar alanda toplam 120 bin ton şeker pancarında zarar meydana gelmiştir." ifadelerini kullandı. Hasat dönemi için borçlanan üreticilerin, don nedeniyle üretim için kullandığı girdi borçlarını ödemede zorlandığına işaret eden Bayraktar, bu çiftçilere yönelik borç ertelemesi yapılmasını istedi.




Editör: TE Bilişim