Niğde Arıcılar Birlik başkanı Mustafa Ünal, Türkiye’de arı sütünün bir yılda 3 Ton üretildiğini şuan da arı sütünün kilosunun 10 Bin TL civarında satıldığını ve 20 ton arı sütü ithal edildiğini söyledi.
Türkiye’de arı sütü üretimi çok az olduğunu belirten Niğde Arıcılar Birlik başkanı Mustafa Ünal; “ Bunun sebebi de her şey de olduğu gibi arıcılık üzerinde de yoğun bir çalışmanın bugüne kadar olmaması. Şuanda haddinden fazla kovan arı üretiliyor ama bunun geliştirilmesi yani arının ürünlerinin geliştirimse noktasında bir çalışmamız yok. Ancak 2 yıl öncesinde TAB (Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği) Tarım Bakanlığıyla beraber bir protokol hazırladılar ve bu protokol çerçevesinde 5 tane ilimizde arı sütü ve anaç arı üretimiyle ilgili bir proje üzerinde çalışma yapılmaktadır. Bizde Niğde Arıcılar Birliği olaraktan Niğde’mizde Ana arı ve arı sütü üretilmesi noktasında bir proje hazırlıyoruz” dedi.

Arı sütünün üretilmesinin zor olduğunu ifade eden Ünal, “ arı sütü ancak kadınların elleriyle, kadınlar buna gönül verir ve devletimizde destek verirse bu arı sütünün artacağına eminiz. Çünkü kırsal kesimde endemik bitkiler noktasında çok geniş bir alana sahibiz ve ülke olarak bu konuda da zengin olduğunu ifade etti.

Şuanda Türkiye’de yaklaşık 3 ton gibi arı sütü üretildiğini belirten Ünal; “ ülkemizde arı sütü şuanda yaklaşık 2 ile 3 tonu gibi üretiliyor. Ama Türkiye’nin yaklaşık 20 ton gibi bir arı sütüne ihtiyacı var. Biz ülkemizde 20 ton gibi bir arı sütü üretimi yapamadığımız için yurt dışından ithal arı sütü alıyoruz. Çin’den veya başka ülkelerden en az 20 ton arı sütü ithal ediyoruz. Arı sütü hakikaten çok değerlidir. Sadece işçi arımız arı sütüyle beslenir. Ana arıda işçi arı gibi arı sütüyle beslendiği için biz arıcılar içinde çok önemli bir üründür. İşçi arı 1 gram arı sütünü yemek suretiyle işçi arı olur. Ana arıda 3 gram arı sütü yer ve büyür gelişir. İşçi arımızın ömrü 45 gün, ana arı ise ne kadar arı sütü tüketiyorsa ona göre 5 ile 6 yıl olur.  Biz arıcılar ve arılarımızın can damarı arı sütüdür. Arı sütü ve polenlere ülkemizde yatırımlar yaparak bunun geliştirilmesi gerekmektedir. Arı ürünlerimizin bugüne kadar yoğunlukla baldan istifade etmek bal üretmek suretiyle sıhhatimize sağlımıza gelecek faydaları görüyorduk. Ama şimdi tıp âleminde alternatif tıp da arının bütün ürünleri şuanda kullanılmaya başlandı. Onun için ülkemiz açısından olsun biz arıcılar açısından olsun arı sütü çok önemlidir” diye konuştu.

Türkiye’de 115 bin ton bal üretimi yapıldığını söyleyen Niğde Arıcılar Birliği Başkanı Ünal; “  Türkiye'de üretim zorluğu nedeniyle yılda sadece 3 ton kadar üretilen arı sütünün kilosu 10 bin lirayı bulmakta. Arı sütünün ülkemizde üretimini yaygınlaştırabilirsek fiyatının da düşmesini sağlayabiliriz. Ülkemizde 115 bin ton civarında bal üretilen, 8 milyon kovanın olduğu bir ülkede en azından devletimizin de destekleriyle bu arı sütünü arttırmalıyız. Şuanda ülkemiz genelinde 55 bin arıcımız bulunuyor. Arı sütünün en çok üretildiği ülke Japonya ve daha sonra ise Ortadoğu ülkeleri gelmekte” dedi.
Ünal, arı sütünün tıbbi bir ilaç olmadığını ancak insan vücudunu destekleyici bir ürün olduğunu dile getirerek, "Arı sütünün insan metabolizmasındaki en büyük faydası, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. Mevsim değişim günlerinde insanlarda görülen üst solunum enfeksiyonlarında ve gribal enfeksiyonlarda da etkisini görmekteyiz. Merhem olarak da kullanıldığında insan cildinin güzelleşmesi gibi farklı cilt hastalıklarında olumlu etkileri görülmekte" diye konuştu.
 
Editör: TE Bilişim