Daha önceki yıllarda 3 defa gerçekleştirilen ‘’TOBB Nefes Kredisi” tekrar başladı. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) finansmana erişimde yaşadıkları sıkıntılara çözüm sağlamak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Niğde Ticaret ve Sanayi Odasının da katkıları ile TOBB Nefes Kredisi Projesinin dördüncüsü başlatıldı.

TOBB Nefes Kredisinin Niğde ilinde NiTSO üyelerine kullandırılması amacı ile Niğde Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde NiTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu ve Niğde Denizbank Şube Müdürü A. Ejderhan Arabacı’nın katılımı ile TOBB Nefes Kredisi Protokolü imzalandı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NiTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu; “Birçok küçük işletmemiz haftalardır kapalı durumda. İhracatta, üretimde, hizmetlerde ciddi sorunlar yaşıyoruz” , “KOBİ’lere işyerini açamadığı bu dönemde acil ve zaruri giderlerini karşılamak üzere nefes olmayı amaçladık.

Katırcıoğlu; İlimizde proje kapsamında Odamızın Nefes Kredisi için finansman karşılığı ayırdığı tutar 2 milyon lira olup, üyelerimize kullandırılmak üzere toplam 20 milyon TL tutarında bir kaynak oluşturduk. Üyelerimiz bugünden itibaren Nefes Kredisi’nden faydalanmaya başlayacak. Dedi.

Katırcıoğlu; Projenin gerçekleşmesine öncülük eden TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıkılıoğluna, Projeye destek veren Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a Kredi Garanti Fonu Yönetimi ve Denizbank’ a teşekkür ediyorum. Dedi.

NİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu; yapmış olduğu açıklamada Nefes Kredisinin şartları ile ilgili detayları da anlattı.

KİMLER BAŞVURABİLİR

Cirosu 25 milyon TL'nin altında olan işletmelerimiz bugünden itibaren odamızdan alacakları üyelik belgesi ile Denizbank şubelerine başvurabilecekler. ( Üyelik Belgeleri www.nitso.org.tr web adresinden online olarakta alınabilecek )

KREDİ HACMİ

Üyelerimize kısa sürede TOBB ve bankaların da sağlayacağı kaynakla 20 Milyon TL'nin üzerinde kredi sağlanacak.

LİMİTİ VE FAİZİ

Bir üyemiz azami 100 bin lira kredi kullanabilecek. Bu tutar işletmelerimizin yıllık cirosuna göre 50 bin ila 100 bin arasında değişebilecek. TOBB Nefes Kredisi faizi yıllık yüzde 7,50 olacak.

ÖDEME KOŞULLARI

2020 yılında anapara ve faiz ödemesi olmayacak. Kredi 2021 yılında 12 eşit taksitte geri ödenecek. Kredinin %80'i Hazine destekli KGF kefaleti kapsamında olacak.

HANGİ BANKALAR VERECEK

Üyelerimiz ilk aşamada kredilerini Denizbank aracılığı ile kullanılabilir. Yaklaşık 2 hafta sonra kamu bankaları da projeye katılacaklar. Onlarla birlikte Nefes Kredisi projemiz daha da güçlenecek.

Nefes Kredisi’nde; Vergi-SGK borcu yoktur yazısı istenmeyecek , İlave maddi teminat istenmeyecek, 50 bin lira kredi için 150 TL, 100 bin lira için 300 TL banka masrafı dışında ek masraf olmayacak. (Binde üç ), KGF kefaleti için mevzuat gereği %0,75 komisyon alınacak. Tüm sektörler başvurabilecek. Niğde Denizbank Şube Müdürü A. Ejderhan Arabacı’ da TOBB öncülüğünde hayata geçirilen Nefes Kredisi ile ilgili şunları söyledi; Ekonomimizi ayakta tutan, istihdamın, üretimin, ihracatın yükünü sırtlayan KOBİ’lerimizin yanındaki güç olmak amacıyla, piyasaya faiz oranlarının altında gerçekleştirilen tüm projelerde yer aldık. KOBİ’lerimiz Koronovirüs ile mücadelenin zirveye çıktığı bu dönemde ülkemiz için fedakarlık yaparak kepenklerini gönüllü olarak kapattı. Onlar üzerine düşeni yaptı. Bizlerde üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz. TOBB nefes kredisini kullandıran banka Denizbank ailesi olarak KOBİ’lerimizin yanında olmaktan gurur duyuyoruz ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum dedi.

Editör: TE Bilişim