CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a yönelttiği soru önergesi, Altunhisar’ın Ulukışla köyünde ÇED Raporu hazırlanmadan, özel bir şirkete “Jeotermal Kaynak Arama Sondajları” kurma yetkisi verildiğini ortaya çıktı. Bakan Berat Albayrak, ÇED Proje Alanının tarımsal nitelikli arazi olması nedeniyle kurum görüşleri ve gerekli izinler alınmadan, özel firmanın faaliyete geçemeyeceği açıkladı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Altunhisar ilçesinin Ulukışla köyü yaylasında özel bir şirkete verilen jeotermal enerjiyle elektrik üretimi konusunda ÇED raporunun hazırlanıp hazırlanmadığını sordu. Gürer, doğa ve endemik bitkilerin zarar görmesi ve yaylanın özelliğini yitirmesi gibi olumsuz etkenlerin olup olmadığı yönden bir çalışma yapılıp yapılmadığının da açıklanmasını istedi. 

CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak,  “Altunhisar İlçesi sınırları içerisinde bulunan sahada uygulanmak üzere, "Jeotermal Kaynak Arama Sondajları" konulu proje ile ilgili olarak; Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin Ek-2 listesi 55. Maddesinde yer alan "Maden, petrol ve jeotermal kaynak arama projeleri, (Sismik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, jeofizik vb. yöntemle yapılan aramalar hariç)" hükmü çerçevesinde hazırlatılarak sunulan Proje Tanıtım Dosyası, ÇED Yönetmeliği'nin Ek-IV'ün de yer alan "Proje tanıtım dosyasının hazırlanmasında esas alınacak seçme-eleme kriterleri" kapsamında incelenerek değerlendirilmiş olup, ÇED Gerekli Değildir kararı verilmiştir” dedi. 

Bakan Albayrak, proje tanıtım dosyasının yer alan bilgiye göre arama sondajlarının yapılacağı alanın (ÇED Proje Alanı) ise tarımsal nitelikli araziler kapsamında kalması nedeniyle ilgili kurum görüşleri ve gerekli izinler alınmadan faaliyete geçilmeyeceğini bildirdi 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; “Altunhisar Ulukışla Köyünde Hasandağ  eteklerinde Jeotermal kaynak arama yapılan alan ile ilgili köy halkının kaygısı vardır. Bu sorunu aşmanın yolu ÇED raporudur. Bölge köyün yaylasıdır. Köyde bir kesimin yatırım nedeni ile kaygısı bulunmaktadır. Jeotermal kaynak arama sondajlarında olumlu sonuca erilmiştir ancak köy halkı ile yaptığım görüşmede kaygılarını ifade edenler oldu. Bölge için yapılan çalışmanın doğaya etkisi sorgulanmaktadır. Doğal olarak bu gibi çalışmalarda ÇED raporunun olması, yurttaşlara konunun anlatılmasına ve bilimsel olarak yapılacak çalışmanın çevreye etkisinin ortaya konması yararlı olacaktır. Açığa çıkacak enerji ile sağlanacak getiri ve fayda kadar mevcut doğa ve çevre etkisi ile oluşacak durumu köy halkının anlamak ve öğrenmek hakkıdır" dedi.

Editör: TE Bilişim