CHP Milletvekili Gürer’den, Türk özel sektör temsilcilerini tarımsal yatırım yapmak için Sudan’a götüren Tarım Bakanı Pakdemirli’ye çağrı: 
 
Gürer: Sudan’da tarım yatırımı için vermiş olduğunuz çabayı neden ülkemizde göstermiyorsunuz?
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’deki tarım arazileri yabancılara satılırken, Tarım ve Orman Bakanlığının bir Afrika ülkesi  Sudan’da TİGEM  ve Türk girişimciler için tarım arazileri alınmasını, “mevcut koşullarda anlaşılması güç bir durum” olarak değerlendirdi. 
 
NE İŞİN VAR SUDAN’DA 
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 9-11 Eylül tarihleri arasında, tarımsal yatırım yapabilecek özel sektör temsilcileriyle birlikte Sudan’a yapacağı resmi ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 
 
ANLAŞILMAZ BİR DURUM 
 
Gürer, Bakan Pakdemirli’nin Sudan’da 780 bin 500 hektar alanda Türk girişimcilerin yatırımına açılacak olan tarım arazilerinin tanıtımının yanı sıra, burada  TIGEM tarım yatırımlarının başlatılması konusunda görüşmeler yapacağına değinerek, “Tarım ve Orman Bakanlığı, anlaşılması güç olaylarla gündemi işgal ediyor. Türkiye’de tarım arazileri birer birer yabancılara satılırken ve TİGEM işletemediği çiftliklerini kiraya verirken, bakanlık bir Afrika ülkesi  Sudan’da tarım arazileri kiralayıp, Türk işadamlarını burada tarım yapmaya teşvik ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığının bu uygulaması anlaşılabilir bir durum değildir. Ülkenin içinde bulunduğu koşullarda her işimiz tamam, Sudan çiftçisi, işçisi  ve devleti için tarıma yatırım yapmamız eksik kaldı. Ülkemizde binlerce dönüm tarım alanı tarım alanı olmaktan çıkarken, bilimsel tarım nerede ise yabancılara bırakılmışken önce ülkemiz tarımı için gerekenler yapılması gerekmez mi?” dedi. 
 
KENDİ ÇİFTLİKLERİNİ BİLE İŞLETEMEYEN TİGEM, SUDAN’DA ÇİFTLİK KURDU 
 
Türkiye’de tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlara çözüm bulmak, üreticiyi teknolojiyle buluşturmak, bitkisel ve hayvansal üretimin artmasına katkı sağlamak gibi önemli bir görevi üstlenen Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) bu görevlerini yerine getiremediği gibi bünyesindeki çiftçiliklerin önemli bölümünü  işletemediğini ve bunları kiraya verdiğini anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye’deki özel sektör firmalarının, Sudan’da çeşitli bölgelerde toplam 780 bin 500 hektar arazide tarımsal yatırım yapmasının özendirilmesi ve bu kapsamda TİGEM ile Sudan Tarım ve Orman Bakanlığının ortak bir şirket kurması nasıl izah edilebilir?” diye sordu. 
 
PES ARTIK!
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP’nin Türkiye’de yabancılara tarım arazilerinin satışını yasalaştırdığını da hatırlatarak, “Geçen yıl verdiğimiz soru önergesine verilen yanıtta, yabancılara tarım arazisi satılmasının yasalaştığı 2016 yılından 2017 yılının ilk 6 ayına kadar,  23 yabancı ülkeden 85 yabancı uyruklu kişinin, ülkemizde 20 ilde 2 bin 159 hektar tarımsal arazi satın aldığı açıklanmıştı. Yabancı şirketlerin Türk ortaklarıyla aldıkları arazilerin ilave edilmediği bu rakam bile yabancı yatırımcıların, Türk tarım arazilerine olan ilgisini gösterirken, Tarım ve Orman Bakanlığının, Türkiye’de tarım arazisi kalmamış gibi Sudan’dan arazi kiralayıp Türk yatırımcıları bu ülkeye götürme girişimine ekonomik sorunlar yaşanan bu dönemde  nasıl açıklanabilir, demekten başka bir şey söyleyemiyoruz” şeklinde konuştu. 
 
TÜRKİYE’DE TARIMSAL SORUNLAR BİTTİ Mİ?
 
Türkiye ile Sudan arasında 2014 yılında “İkili Tarım İşbirliği ve Ortaklığı” anlaşması yapıldığını, 2015 yılında da yasal prosedürlerin tamamlanarak anlaşmanın uygulamaya konulduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Anlaşma kapsamında Türkiye – Sudan ortaklığıyla Sudan’da 12 bin 500 hektar alanda örnek bir çiftlik kurulacak ve Türk özel sektörünün bu ülkede 5 ayrı bölgede 780 bin 500 hektar arazide tarımsal alanda yatırım yapması özendirilecek. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise sanki Türkiye’de tarımsal sorunlar çözülmüş gibi, Türk yatırımcılarla bu ülkeye giderek, Sudan –Türkiye arasında imzalanan tarımsal işbirliği kapsamında hayata geçirilecek projelere son şeklini verecek. Bu akılla, mantıkla izah edilebilecek bir durum değildir” ifadelerini kullandı. 
 
TÜRKİYE’DE TARIMI BİTİRDİLER
 
AKP’nin son 16 yıldır uyguladığı yanlış politikalarla Türkiye’de artık tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirten CHP milletvekili Gürer, “15-20 yıl öncesine kadar Türkiye, tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten, bu sektörde ithalattan çok ihracat yapan bir ülke idi. Ancak, AKP’nin ithale dayalı  politikaları sonucu, Türkiye’de tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Hem tarımsal girdilerde ve hem de gıda ürünlerinde ithalatçı bir konuda düştük. İlaç, mazot, gübre gibi girdilerin yanı sıra et, süt, saman, sarımsak, canlı hayvan, hububat gibi onlarca ürünü de ithal eder hale geldik. Artan girdi maliyetleri nedeniyle tarım arazilerinin önemli bir bölümünde tarım ve hayvancılık yapılamaz oldu, köyler sürekli göç verdi. Böylece Türk tarımı, 16 yılda ciddi bir ivme kaybı yaşadı. Tarım Bakanlığına bağlı bir kuruluş olan TİGEM kendi çiftçilerini bile işletemediği için kiraya verdi. Yabancı yatırımcılar ya doğrudan ya da dolaylı olarak Türk ortaklarıyla birlikte binlerce hektar tarım arazisi satın aldı. Hal böyleyken, TİGEM’in Sudan’da çiftlik kurması, bu ülkede 780 bin 500 hektar arazide tarım yapılması için Türk özel firmalarını teşvik etmesinin altında yatan gerçek nedenler nelerdir?” diye sordu. 
 
TÜRK ÇİFTÇİSİNİN SORUNLARINI ÇÖZÜN 
 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, Sudan’da değil, Türkiye’de tarımsal sorunlara eğilmesi, Türk çiftçisinin ve hayvan yetiştiricisinin yaşadığı mağduriyetlerin sonlanması gerekir” ifadelerini kullandı. 
 
Editör: TE Bilişim