Türkiye Şeker Fabrikası A.Ş.’ye ait 14 Şeker Fabrikası içerisinde bulunan Bor Şeker Fabrikasının özelleşmemesi için siyasi partiler destek vermeye devam ediyor.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Karaman, mevcutta 295 ve sezonda 600’e yakın işçisi olan Bor Şeker Fabrikasına gelerek basın açıklamasında bulundu.

 Karaman, Şeker Fabrikalarının satışının hem milli varlıkların kaybına, hem de şeker ithaline neden olacağını söyledi.

Karaman açıklamasında şunları söyledi; “Şeker fabrikalarının satışı hem hem milli varlıkların kaybına , hem de şeker ithaline neden olacaktır. Geçmişte Et-Balık kurumunun pek çok ilde satılması ve kapatılması sonunda canlı hayvan ve et ithalatına neden oldu. Her ne kadar et ve süt kurumu olarak yeniden açılsa bile ithalat durdurulamadı. Tekel sigara fabrikalarının satışı, yabancı sigara ithalatına neden oldu. Şeker fabrikalarının akıbeti de şekerde dışa bağımlılık olacaktır. Ülkemizin geleceği için talihsiz, yanlış bir kararla karşı karşıyayız. Şeker fabrikası, tarımdan hayvancılığa, doğadan sağlığa, sanayileşmeden bölgesel kalkınmaya birçok konuyu kapsayan milli meseledir ” dedi.

Nişasta bazlı şeker kanser yapıyor

Nişasta bazlı şeker ile pancar şekeri arasındaki farkın bilindiğini ve insan sağlığına büyük zarar verdiğini hatırlatan Karaman, “Nişasta bazlı şekerle pancar şekeri arasındaki farkı bütün dünya biliyor ve buna göre adımlar atıyor. Sağlık Bakanlığı Nişasta Bazlı Şekerin zararları ile ilgili 2 defa rapor hazırladı. Kanser yapıyor. 10 binlerce aile bu özelleştirmenin doğrudan hedefindedir. Nakliyeci, çabacı, küspeci, pancar çiftçisi, esnafı ve birçok alanda vatandaşlar etkilenecek. Pancar tarımı toprağın fiziki yapısını iyileştirir. Topraktaki biyolojik döngüyü artırır. Kendinden sonra ekilecek ürünlerde verimi artırır. Pancar üretimi istihdama ve tarım makinelere desteği olduğu gibi gübre ve ilaç sanayisi için vazgeçilmezdir” diye konuştu.

Çiftçi, besici, işçi, nakliyeci kaybedecek

Şeker-İş Bor Şube Başkanı Celal Tuğrul ise, “Şeker fabrikalarının özelleştirme programına alınması nedeniyle fabrika önünde sürekli direniş halindeyiz. Amerika asıllı Yahudi firmasının baskısıyla Hükümete sunulan raporla böyle bir özelleştirme kararı vatandaşlarımız ve siyasi partiler tarafından tepki alıyor. Özelleşirse çitçi, üretici, işçi, nakliyeci, besici kaybedecek. Sanayimiz Nişasta bazlı şeker firmalarının eline geçecek” şeklinde konuştu.
 

Editör: TE Bilişim