Kalkınma Bakanlığı bünyesinde 2008 yılında kurulan Sosyal Destek Programı 2011 kadar (DAP ve GAP)  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerini kapsıyordu.2011 yılından itibaren bazı Akdeniz bölgesi illeri de katıldı. 14 Mart 2013 tarihinde Niğde, Yozgat ve Sivas illeride SODES kapsamına alındı.

 

SODES; İstihdam, sosyal içerme, kültür - sanat ve spor olmak üzere üç bileşenden oluşmakta. Niğde ve Bor İlçelerinde SODES Proje tanıtım seminerleri verildi. Hazırlanan projelerin süresi en fazla 1 yıl, projeler için en alt limit 60 bin, en üst limit ise 600 bin lira olarak belirtilmişti.

 

SODES’E İLGİ BÜYÜK OLDU – EĞİTİMLER VERİLDİ

 

Niğde genelinden SODES’ten sorumlu Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu’nun ifadesine göre “ Beklentimizin üstünde proje başvurusu oldu. 194 proje sisteme giriş yapıldı. Bunlardan 139 tanesi bizimle gerekli temasları kurarak, devreye girdi. 30 adet proje sivil toplum kuruluşlarına ait. Bunlardan 60 tanesi kültür ve sanat içerikli, %16’sı istihdam içerikli, 60 adet proje ise sosyal içerikli. Malumunuz üzere, en az %25’i sivil toplum kuruluşları tarafından yapılmak zorunda, biz bu oranı geçtik. Bu süreçte Kalkınma Bakanlığı’ndan arkadaşlarımız ciddi eğitim verdiler” dedi.

 

VALİ YARDIMCISI  BÜTÇE 4 MİLYON OLACAK DEDİ ANCAK 2 MİLYON DA KALDI.


SODES’ten sorumlu Vali Yarımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu,  projeler onaylanmadan ilginç açıklamalarda bulunmuştu.

 

SODES’e başvuruda Niğde’ye ayrılan bütçenin 1,5-2 milyon lira arasında olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Türkoğlu; “Sayın Niğde Valisi Alim Barut’un çaba ve gayretleri sonucu 4 milyon lira beklentisi oluştu. Sanıyorum öyle olacak.” dedi. 

 

SODES’e valilik, üniversite ile toplamda 10 kurum erken evlilik karşısında ciddi bir proje hazırladıklarını ifade eden Türkoğlu, bu proje ile 2 yıl içerisinde Niğde’de erken evliliğin önüne geçeceklerini ifade ettiler. Projede Dündarlı Kasabası’nın pilot bölge olacağını ifade eden Vali Türkoğlu, özellikle STK’lardan spesifik projelerin geldiğini vurgulayarak, projelerin faaliyete geçmesiyle açıklama yapacaklarını ifade etmişti. 

Niğde Valiliği bünyesinde kurulan SODES biriminde inceleme ve elemeler yapıldı. Kalkınma Bakanlığına gönderildi. 


ONAYLANAN PROJELERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

 

Geçtiğimiz gün, 2013 Yılı kabul edilen  SODES projesi listesi il il yayınlandı. Niğde’den sadece 25 proje onaylandı.  Niğde ile aynı anda SODES kapsamına alınan Sivas’ın 31, Yozgat’ın ise 33  projesi onaylandı. Adıyaman’ın 68, Şırnak’ın 36,  Diyarbakır’ın 78, Aksaray’ın 32 projesi onaylandı.

 

SODES’e proje yazan çoğunluğu Bor merkezli bazı projeciler ile görüştük. Tam bir hayal kırıklığı yaşanıyordu. Kalkınma Bakanlığı’na Bor ve kasabaları merkezli kaç proje gönderildiği merak ediliyor. Niğde için çok önemli projeler geçmedi. Projelerin Niğde’de tasnifi, elenmesi  ve Kalkınma Bakanlığı’nda takibi iyi yapılamadı düşüncesi hakim. 

 

En önemlisi de 25’in üzerinde proje verilmesine rağmen SODES’te Bor İlçesi yoktu.

 

 

BOR İLÇESİ’NDEN 25 PROJE GİTTİ… SADECE 1 PROJE ONAYLANDI

 

SODES için Bor İlçesi’nden 25 proje hazırlandı. Sadece bir proje onay aldı. Bor İlçesi’nde bu durum tepki çekti.

 

Bor İlçesi ve kasabaları merkezli hazırlanan projelerin çok kaliteli olduğu, hazırlık ve eğitim ve inceleme aşamasında tam not alan, birinci olabilecek kapasitede projeler olmasına rağmen sadece bir derneğin projesinin onay alması farklı yorumlara sebep oldu.

 

Bu güne kadar Bor için dillendirilen bir çok projenin gerçekleşmemesi, SODES gibi küçük bütçeli de olsa hazırlanan projelerden yoksun kalması Bor halkının tepkisini çekiyor.

 

 ****

SODES PROJELERİ HAKKINDA YAPILAN BASIN AÇIKLAMALARI 

 

İL ÖZEL İDARESİ’NİN BİR  PROJESİ KABUL EDİLDİ.



Köyler SODES'le Şenleniyor

 

Niğde Valiliği İl Özel İdare Sekreterliğinin  Sosyal Hayatın Desteklenmesi (SODES) Projesi 2013 yılı çağrısına teklif ettiği projelerden biri olan "11 Köye Çocuk Oyun Grubu Kurulması" projesi hibe almaya hak kazandı.

 

 

Niğde Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin ortağı olduğu proje kapsamında İl Özel İdaresince 11 Köye Çocuk Oyun Grubu Kurulması Projesi kapsamında 197 Bin 774 TL hibe alacak.

 

Niğde Merkez İlçede Ağcaşar, Kömürcü, Altunhisar İlçesinde Uluören, Bor İlçesinde Obruk, Tepeköy, Çamardı İlçesinde Eynelli, Yelatan, Çiftlik İlçesinde Çardak, Kula, Ulukışla İlçesinde Beyağıl Hasangazi köylerinde Proje ile çocuk oyun grubu inşaa edilecek.

 

İl genelinde köylerin seçilmesi esasında nüfus yoğunluğuna dikkat edilirken en fazla çocuğun istifadesi için 11 köy seçildi. Seçilen köylerin 2012 yılı Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) verilerine göre nüfusunun 17 Bin 67 olduğu belirlendi.

 

Kalkınma Bakanlığı tarafından bu yılı ilimizi de içine alacak şekilde uygulamaya konulan proje kapsamında Niğde’den ise toplam 25 adet proje hibe almaya layık görüldü.

 

Niğde İl Özel İdaresi'nin aldığı hibe özelinde SODES Projesi hakkında genel bir değerlendirmede bulunan Vali Âlim Barut, il genelinde toplam 25 adet projenin desteklenmeye hak kazandığını söyledi.

 

Vali Barut, Niğde İl Özel İdaresi'nin hibe mekanizmalarının her ayağında olduğunu ve hibe mekanizmalarından ile kaynak aktaran kurumların başında olduğunu belirtti.

 

“NİĞDE ÖZEL İDAREYE AYRI BİR PARANTEZ AÇMAK GEREKİR”

Vali Barut; "Sosyal Hayatın Desteklenmesi Projesi bilindiği üzere bu yıl ilimizde uygulanmaya başladı. Gerek özel gerekse sivil toplum kuruluşlarının istifade ettiği proje kapsamında ilimizden 25 adet proje desteklenmeye, hibe almaya uygun bulundu. İlimize SODES Projesi kapsamında yaklaşık 3 milyon TL hibe alması öngörüldü” dedi.

 

Niğde Valisi Alim Barut, İl Özel İdaresinin Sosyal Hayatın Desteklenmesi (SODES) Projesi 2013 yılı çağrısına teklif ettiği projelerden biri olan "11 Köye Çocuk Oyun Grubu Kurulması" projesi konusunda daha sonra şöyle konuştu:

“Niğde İl Özel İdaresi'ne ise hiç kuşku yok ki ayrı bir parantez açma lüzumu vardır. Son aylarda hangi hibe programı sonuçları açıklanırsa açıklansın Niğde İl Özel İdaresi'nin bir veya bir kaç projesinin destek aldığını görüyoruz. Bu bizim için bir övünç, gurur kaynağıdır. Kamunun hantal bir yapıda olmayıp, aksine lokomotif rol üslenerek özgün proje yapma isteği takdire şayandır.Buradan tüm hibe almaya hak kazanan proje sahiplerini kutluyorum. Hibe alamayan proje sahiplerini de iyi bir deneyim yaşadığını ve bir sonraki teklif çağrısı döneminde eksiklerini gidererek daha özgün projelerle hibe mekanizmalarının kapısını aşındırmasını bekliyorum."

 

KAVAKLIOĞLU’NUN SODES AÇIKLAMASI 

 

AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Kalkınma Bakanlığı tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Niğde’nin 25 projesine destek sağlandığını söyledi.

 

Sosyal Sorumluluk ağırlıklı projelerle Niğde’nin özellikle kırsal alanda sosyal hayatının gelişimine büyük katkısı olacağını belirten Kavaklıoğlu; “Kamu kuruluşlarımızın yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşları ile Belediyelerimizin de projelerinin sunulduğu Kalkınma Bakanlığı’nın Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında 25 projemize destek sağlandı” dedi.

 

Milletvekili Kavaklıoğlu, istihdam projelerinden çocuk oyun parkına, okuma salonlarından spor komplekslerine ve sınavlara hazırlanan öğrencilerin gidebileceği ücretsiz kurslara kadar pek çok alanda 25 projenin SODES desteğiyle hayata geçirileceğini belirtti.

 

Kavaklıoğlu; “Desteklenen sosyal sorumluluk ağırlıklı projelerle Niğde’de istihdam edilebilirliğin artırılması, meslek edindirme, gelir getirici faaliyetlerin geliştirilmesi ile kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin desteklenmesinin yanı sıra özellikle kırsal alanda sosyal hayatın gelişimi sağlanacaktır” dedi. 
 

MİLLETVEKİLİ ÖMER SELVİ “ SODES PROJELERİ HAYIRLARA VESİLE OLSUN”

 

Niğde Milletvekili Ömer Selvi’de facebook sayfasından yaptığı paylaşım da “ SODES kapsamında ilimiz projelerine aktarılan ödeneklerin hayırlara vesile olması duası ile” dedi.

 Borhaber.net


SODES HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN


Editör: TE Bilişim