CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan Helal Akreditasyon Kurulu kurulması ile ilgili yasa tasarısında yaptığı konuşmada, gıda ürünlerinin çoğunun içeriğinin bilinmediği ülkemizde, helal ürünlerin belgelendirilmesini yapacak olan “Helal Akreditasyon Kurulunun” kurulmasını eleştirdi ve bu çabayı AKP’nin ‘oy devşirme oyunu’ olarak değerlendirdi. 

Gıda ürünleri ve tohumların çoğunun ithal olduğu ve insanların ne yediğini bilmediği bir yerde, Türkiye’nin helalin ya da haramın peşine düşecek noktada olmadığını ifade eden Gürer, AKP’nin dini değerleri siyasi anlamda kendi lehine kullandığını ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda “Helal Akreditasyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı’nın birinci bölümünün geneli hakkında şahsı adına söz alarak bir konuşma yaptı.

DOLAR HELAL Mİ HARAM MI?

CHP Milletvekili Gürer, mevcutta bir Akreditasyon Kurumu olmasına rağmen, Helal Akreditasyon Kurumunun, 36 İslam İşbirliği Teşkilatı üyesiyle birlikte helal ürünlerin belgelendirilmesinin sağlanması amacıyla kurulacağının açıklandığını ifade ederek, “Peki, Helal Akreditasyon Kurumunun helal olarak değerlendirerek ticari anlamda dönüşümünü sağladığı ürünler hangi parayla yapılacak? Örneğin o doların helal olup olmadığının kararını kim veriyor? Üzerindeki işaretlere bakınca onu cebe nasıl koyuyor "Müslümanım." diyen insanlar? Şimdi, o noktadan bakınca hiç kimsenin sesi çıkmıyor, ürünle ilgili konuşuyor” dedi. 

AYETLER NE DİYOR?

Nisa Suresi’nin 119 ve 120’nci ayetleri ile Bakara Suresi’nin 205’ince ayetine atıfta bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu ayetler, genetiğiyle oynamaya, ürünün yani tohumun genetiğinin değiştirilmesine izin veriyor mu? Ama ülkemizde genetiği değiştirilmiş ürünlerin girişi yasak olduğu hâlde genetiği değiştirilmiş yem girince hayvanlar o yemi yemiyor mu? O yemi yiyen hayvanları da biz tüketmiyor muyuz?” diye sordu.

HERŞEY İTHAL OLDUĞU ÜLKEDE HANGİ HELALİN PEŞİNDEYİZ

Türkiye’nin tohumu, İsrail, Hollanda gibi ülkelerden  aldığını, mercimek, fasulye, domates gibi onlarca ürünün ithal edildiğini vurgulayan Gürer, “Bu ürünlerin genetiğiyle oynanmamış mı? Gıda ürünlerinde şu anda dışa bağımlılığımızda neyin helalinin, neyin haramının peşindeyiz. İslam ülkelerine helal ürünlerle ilgili böyle bir oluşum yaratalım diyoruz ama Somali’de, Sudan’da açlıktan kırılan insana ne gönderirsen yemiyor mu? Onun derdi ne? Yiyecek, aş. Bizim ülkemizin derdi ne? Aş, iş, çalışacak alan” ifadelerini kullandı. 

AKP DÖNEMİNDE AHLAKİ DEĞERLERDE ÇÖKÜNTÜ OLDU

AKP’nin dinî değerleri siyasi anlamda kendi lehine kullandığını ve on beş yıllık iktidarları döneminde, fuhuş, uyuşturucu, kumar, kadın cinayetleri, iş cinayetlerinin patladığını anlatan Gürer “Bu konuda niye bir şey yapılmıyor? On beş yıldır ülkeyi yöneten sizsiniz. Ahlakta büyük çöküntü var. Bununla ilgili de bir şey yapın” dedi.

TOHUM, GÜBRE VE İLAÇ İTHAL AMA GIDA HELAL…

Türkiye’de tohum, gübre, ilaç ve ekipmanın ithal olmasına rağmen Milli Tarım Politikasından bahsedildiğini ima eden Gürer, ülkede neredeyse herşey ithalken ‘helal gıda’ tanıtımının getiriliyor olmasını eleştirdi. 

SIRBİSTANLI KASAP ETİ BESMELEYLE Mİ KESİYOR?

Gürer, “Şimdi, bir de bakınız, Sırbistan'la ilgili daha geçen gün açtım okudum, Adalet ve Kalkınma Partisinin başındakilerin söylediği söz şu: "Müslümanların kasaplarıyla bizim hiçbir anlamda ticari ilişkimiz olmaz." diyorsunuz, Sırbistan’dan da et getiriyoruz. Şimdi, bu eti kesen kişi besmeleyle mi kesti?” diye sordu. 

Türkiye’ye giren gıda ürünlerinin helal olduğu konusunda inancının olmadığını anlatan CHP Milletvekili Gürer, “Örneğin, glukozlu, fruktozlu ürünlerin Türkiye'ye girişine neden izin veriliyor?” dedi. 

AKP OY DEVŞİRME PEŞİNDE…

Ülkemizde çiftçinin, esnafın, öğrencinin ve toplumun büyük kesiminin mağdur olduğunu kaydeden Gürer, “İşsizin derdi var; çalışan, işinden mutlu değil çünkü hak ettiğini almıyor. Üretici ürettiği değere ürününü satamıyor. Ama biz nelerle uğraşıyoruz? Toplum dokusunda sempati yaratacak konulardan oy devşirmenin peşindeyiz. Ülke elden gidiyor arkadaşlar. Yapmayın, bu konuları bu şekilde değerlendirerek alacağınız 3 oyla yarın belki gene bir şey olabilirsiniz ama ülke elden gidiyor. Ahlak konusunda yapacağımız çok şey var; gelin, onlara yönelelim. Helalle, haramla herkes kendi vicdanında değerlendirme yapsın. Bugün, ne yediğimizi bilmiyoruz. Gıda ürünlerimizin çoğunun içeriği konusunda benim şüphelerim var. Bu anlamda yapılan çalışmalar yetersiz. Kurumlarımızın kadrosu dahi bu konuda yeterli değil. Bunlara bakalım. Yediğimizi, içtiğimizi bilmediğimiz bir yerde helalin, haramın peşine düşecek noktada bile değiliz. İnsan aç, işsiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim