TESK Başkanı Palandöken ; Kaçağın artması ile esnafın kazancı kaçakçının cebine gidecek”

 

Sigaraya getirilmesi düşünülen yüksek vergi artış haberlerini değerlendiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Türkiye,  dolaylı vergilerin yüksekliği ile dikkat çekiyor. Vergilerdeki yükseklik bir yandan uzmanlar tarafından eleştirilirken, diğer yandan bu vergilere gelen zamların ardı arkası da kesilmiyor. Eylül ayından bugüne; petrol ürünleri, otomotiv, alkol gibi ürünlere gelen vergi zamlarına ek olarak şimdi de sigaradan alınan özel tüketim vergisinin artacağı yönündeki haberler bile kaçağın artmasına fazlasıyla yetiyor. Ülkemizde dolaylı vergilerin toplam vergiler içindeki payı AB ve OECD ülkelerinde yüzde 30 civarında iken Türkiye’de yüzde 70’lere tırmandı. Nitekim 2012 yılı Kasım itibariyle ÖTV kalemlerinden petrol ve doğalgaz ürünlerinden 32,4 milyar TL, motorlu taşıtlardan 7,2 milyar TL, alkollü içeceklerden 4,2 milyar TL, tütün mamullerinden 18,4 milyar TL vergi toplandı. Bir de bunun üzerine KDV ve diğerlerini ekleyin. Dolaylı vergiler daha ne kadar artırılabilir?” dedi.

  

“VERGİLERDEKİ ARTIŞ, KAYIT DIŞILIĞI ARTIRIR”

 

Bakkal esnafının çok güç bir duruma geldiğini belirten Palandöken, mazot, benzin, doğalgaz, elektrik ve alkoldeki zamlardan sonra şimdi de sigara vergilerinin artacağının konuşulmasının esnaf üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsetti. Palandöken açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bugün tütün mamullerinin vergilerinin yüksek orandan artırılmasından bahsediliyor. Fiyatların 1- 2 TL artabileceği konuşuluyor. Unutulmamalıdır ki; dolaylı vergilerdeki her artış, kayıt dışılığı artırmakta, daha da önemlisi bu alandaki mücadelenin yara almasına neden olacaktır. Bir taraftan esnafın maliyetleri artarken, diğer taraftan bakkalın ana gelir kalemlerini kaçağa itecek vergi zamları gündeme geliyor. Biz son 2-3 yıldır kaçaktan, sahteden dert yanıyoruz. Yüksek vergi artışları; esnafın kazancını alıp, kaçakçının cebine koyacak. Kaçakçılar zam haberleriyle şimdiden ellerini ovuşturmaya başlamıştır bile. Sırf kaçak sigara sebebiyle her yıl yaklaşık 4-5 milyar TL’lik vergi kaybı yaşanıyor. Hem dürüst esnaf, hem de devlet gelir kaybedecek” diye konuştu.

  

“BATAKLIĞI BÜYÜTÜP, SİVRİSİNEKLERLE MÜCADELEYE KALKIŞIYORUZ”

 

1 - 2 TL’lik fiyat artışlarının, tüketicileri vergisi ödenmemiş alternatiflere iteceğini belirten Palandöken makul artışların önemini vurgulayarak açıklamasını şöyle tamamladı; “Kaçak elektrik, 10 numara yağ, kaçak sigara, açık tütün, sahte içki varken bu yüksek zamlar; ruhsatıyla çalışan, vergisini ödeyen esnafın helal kazancını alıp, kaçakçının cebine koyuyor. Devletin kaçakla mücadelesi güzel, ama yüksek zamlar bu mücadeleyi zorlaştırır. Bataklığı büyütüp, sonra sivrisineklerle mücadeleye kalkışıyoruz. Komşu ülkelerde çok daha düşük fiyata satılan mazot, içki, sigara tek kuruş vergi ödenmeden yasadışı yollarla ülkemize sokuluyor ve sudan ucuza satılıyor. Türkiye genelinde her 5 sigaradan 1’i, Güneydoğu’da ise her 2 sigaradan 1’i kaçak. Kaçak alıp başını yürümüşken, vergiyi daha nereye kadar artıracaksınız? Bugün zaten bir paketteki 20 sigaradan 16’sı vergi. Bunu daha da artırıp, bahsedildiği gibi enflasyonun çok üzerinde zam yaparlarsa, korkarım kaçak sigarayla mücadele ciddi zarar görecek. Yetkililerin, esnafın bu sıkıntılarını dikkate alacağını ümit ediyoruz. Bütçe açıkları, yeni vergi zamlarıyla değil, kayıtlı ekonomi büyütülerek kapatılmalı.”

 

 

Editör: TE Bilişim