KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası yaptığı basın açıklaması ile ülkenin ekonomik gündemini değerlendirdi.

SES Niğde Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada; "İktidarın suni gündem yaratma çabaları ve çizilen pembe tablolar emekçi sınıfların, yoksullaştırılan halkın yaşadığı gerçeği perdelemeye yetmiyor.

İşsizlik rekor üstüne rekor kırıyor.

Resmi işsizlik %14,2 ile son 15 yılın en yüksek seviyesinde. Resmi işsiz sayısı 4 Milyon 650 bin. Her 100 Gençten 28’i, her 100 Genç Kadından 43’ü işsiz. Üstelik bu rakamlar dar işsizliği temel alan resmi rakamlar.

Buna iş bulma ümidini kaybedenleri, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olanları, mevsimlik ve zamana bağlı eksik çalışanlar da eklediğimizde ulaştığımız geniş tanımlı işsizlik oranı %20,6 oluyor. Geniş tanımlı işsiz sayısı ise 7 milyon 305 bine ulaşıyor.

Enflasyon TÜİK vasıtası ile ne kadar perdelenmeye çalışılsa da milyonlar iğneden ipliğe zamlarla çekilmez hale gelen hayat pahalılığını iliklerine kadar yaşıyor. Çarşı, pazar el yakıyor. Son iki yılda elektrik fiyatları yüzde 72.4, doğalgaz fiyatları ise yüzde 60.7 artmış bulunuyor. Geliri gittikçe eriyen, borçları artan emekçiler, dar gelirliler olarak bu fahiş zamlarla önümüzdeki kışı nasıl atlatacağımızı düşünüyoruz.

Adalet; gelir dağılımında, vergide, sokakta, mahkemede her yerde aşınıyor, yok ediliyor.

Nüfusun yüzde 1’lik kesimi ulusal servetin yüzde 54,4’ünü elinde tutarken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik kesimin toplam gelirden aldığı pay ise sadece yüzde 6’da kalıyor.

Az kazanandan çok, çok kazanandan az vergi politikası sürdürülüyor. Hem dolaylı vergilerin hem doğrudan vergilerin yükü biz bordrolulara yıkılıyor. Toplam vergi gelirlerinin yüzde 70’i oluşturan dolaylı vergiler de Gelir Vergisinin yüzde doksanı da bizim cebimizden çıkıyor.

Bakmayın bir kısmının isminin saklandığı, açıklanmadığı vergi şampiyonları listelerine. İster mavi yakalı olsun, ister beyaz yakalı; Bu ülkenin gerçek vergi şampiyonu ücret geliri ile yaşam mücadelesi veren emekçilerdir.

Rakamlar, veriler bir yana ..“Tünelin sonundaki ışık büyümeye başladı” masalları anlatılan 2019’un Türkiye’sinde işsizlikten, yoksulluktan bunalan insanlarımız canlarına kıyıyor. Kapılarında “Dikkat siyanür var, polisi arayın, içeri girmeyin” yazan, yoksulluğun sindiği evlerden cansız bedenler çıkarılıyor.

İşsizliğe, yoksulluğa çare üretmekle görevli olanlar ise çareyi internetten siyanür satışını yasaklamakta arıyor.

Bu ağır koşullara rağmen ücretine zam istemek, hak istemek, adalet istemek hainlik(!) olarak görülüyor, en meşru talepler gözaltı ve tutuklamayla karşılık buluyor.

İşçilerin, sendikaların grev kararları yasaklanıyor. Ankara’nın yolları gerçek grevli bir toplu iş sözleşmesi için taleplerini ifade etmek isteyen kamu emekçilerine, tazminatını isteyen maden işçilerine, emeklilik hakkını arayan EYT’lilere kapatılıyor.

Bu zor koşullarda hepimizin geleceğini yakından ilgilendiren bütçe süreci TBMM’de şeklen görüşülerek tamamlandı.

2020 Bütçesi tam da ifade ettiğimiz biçimiyle krizin yükünü emekçilere yıkan bir biçimde sonuçlanmış, TÜİK verilerine göre %11,84’lük enflasyonla Kamu emekçilerine ve kamu emekçisi emeklilerine enflasyon payı ile birlikte %5,5, SSK ve BAĞKUR emeklilerine ise %6,49 artış verilirken; vergi harç ve cezalara%22,58, Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine %14 oranında artış yapılmıştır. Kamu emekçilerinin en yoğun yaşadığı illerin başında gelen Ankara’da yeni yılın ilk gününden itibaren ekmeğe %25 zam yapılmıştır .

Peki, %1’in çıkarı için %99’u yok sayan bu adaletsizliğe, haksızlığa karşı işçiler, emekçiler, yoksullaştırılan halk çaresiz midir?

Elbetteki hayır. Onlar bir avuç, biz milyonlarız. Biliyoruz ki, bizim gücümüz birliğimizdedir. Tek yapmamız gereken el ele vermek, yan yana gelmek, omuz omuza yürümek.

Liyakatsiz kişilerin işin başına getirilmesi karşıyız.

Bunun için sendikalar, emek, meslek örgütleri, emekten yana siyasi partiler, örgütler olarak ülkemizi krize sürükleyen politikalardan, faizden, ranttan beslenen %1’lik asalak takıma karşı işçisi, kamu emekçisi, emeklisi, EYT’lisi, asgari ücretlisi ile birlikte emeğin, halkın, %99’un taleplerini oluşturduk.

Öncelikli taleplerimiz;

1-Açlığa mahkum edilen asgari ücret artışı insan onuruna yakışır düzeye çekilsin ve vergiden muaf tutulsun,

2-İşsizlik fonu işçilere verilsin,

3-Emeklilikte yaşa takılanların talepleri kabul edilsin,

4-Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılsın,

5-Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar geri alınsın,

6-Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğinden vazgeçilsin, emekçilerin temel tüketim ihtiyaçlarından alınan KDV sıfırlansın,

7-Toplumsal barış sağlansın; sosyal devlet olmanın gereği bütçenin öncelikleri başta eğitim ve sağlık olmak üzere kamusal hizmetlere öncelik verilsin.

8-Niğde il sağlık müdürlüğü olarak sağlık emekçilerinin promosyonlarını diğer illerde 5.500.00Tl 6.000.00TL ve 6.500.00Tl gibi rakamlarla peşin olarak alırken Niğde de çalışan sağlık emekçilerinin promosyonları yıllık 590.00TL gibi bir rakamla anlaşmasını doğru bulmuyoruz. Yeniden yapılması ve bütün sendikalarında bu ihaleye çağrılmasını istiyoruz.

9-KHK ile ihraç olan arkadaşlarımızın derhal işlerine geri dönmesini istiyoruz.

SES olarak bütçe hakları ellerinden alınan, krizin faturası üzerlerine yıkılmak istenen, anti demokratik uygulamalardan nasibini alan emek ve demokrasi güçleriyle birlikte mücadeleye çağırıyoruz.

Editör: TE Bilişim