Sanayi ve Teknoloji Niğde İl Müdürlüğü Sanayi Sicil Belgesinin önemi ile ilgili bilgilendirme açıklaması yaptı

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce yapılan açıklama aynen aşağıda;

CHP’li Adem; AKP'nin tarım politikaları enflasyonu artıracak! CHP’li Adem; AKP'nin tarım politikaları enflasyonu artıracak!

6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu 1. maddesinde sanayi işletmesi "Bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini makine, cihaz, tezgâh, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler" olarak tanımlamaktadır. Ana faaliyetin sınıflandırıldığı NACE Kod listesinde yer alan "05.10-35.30 arası faaliyet gösteren", "38.32-Geri Dönüşüm (sadece granül imalatı)" ve "62.01-Bilgisayar Programlama (sadece kod yazılımı)" faaliyetleri gösteren sanayi işletmelerine verilen belgeye sanayi sicil belgesi denir.

Sanayi işletmelerinin kuruluş faaliyetleri, sermayeleri, makine ve teçhizatları, üretim kapasiteleri ve fiili üretimleri gibi sanayi işletmelerinin ekonomik ve teknik durumlarının gösteren verilerin kayıt altında olması sanayi politikalarını belirlemek ve yatırımlara yön vermek açısından büyük önem arz etmektedir. Bununla birlikte sanayi sicil belgesi olmayan işletmeler, belgenin sağladığı avantajlardan faydalanamaz.

SANAYİ SİCİL BELGESİ ZORUNLULUĞU?

Sanayi işletmeleri üretim faaliyetine başlamadan önce sanayi siciline ön kayıt olmak zorundadır. Sanayi işletmelerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlemesi için sanayi siciline kaydolduğuna dair yazı, işyeri açma ve çalışma ruhsatı veren idareler tarafından aranır. Kayıt olunmadığı takdirde işletmeler, idari para cezası ile karşılaşabilmektedir.

SANAYİ SİCİL BELGESİ ALMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Elektrik tarifesi; sanayi tarifesi olur ve yaklaşık %25 daha az fatura bedeli,
  • İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil-Terkin uygulamasından yararlanma,
  • Kamu ihale kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantaj sağlaması,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı desteklerden faydalanması (KOSGEB vs.),
  • Kamu alımlarında orta ve yüksek teknoloji yerli malı ürün teklif eden istekliler ile yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine %15 fiyat avantajından yararlanma,
  • Organize Sanayi Bölgeleri, Serbest Bölgeler, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Sanayi sitelerinde yapılan yatırımlarda arsaların tahsisine ilişkin sözleşme ve taahhütnamelerden damga vergisi alınmaz, yine bu bölgelerde arsaların tahsisi nedeniyle şerhi gerektiren işlemleri, bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis sözleşmeleri uyarınca tahsis edilenlere devir ve tescil işlemleri, bu arsa üzerine inşa edilen binaların cins değişikliği işlemleri, harçlardan muaf olması ve bu alanlardaki binaları, emlak vergisinden istisna tutulmak.

Halen sanayi işletmesi olup da sanayi sicile kaydolmayan işletmeler https://sanayisicil.sanayi.gov.tr adresinden e-devlet şifreleri ile veya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne giderek kayıt yaptırabilirler.

Editör: TE Bilişim