Bor Salı Pazarı üzeri kapatılarak modern bir Pazar haline sokuldu. Bor Belediyesince  ihale edilerek modern bir kapalı sebze pazarı kazandırıldı. Pazar da alış veriş daha rahat ve modern hale geldi. 

 
Tezgahlar arasında vatandaşlar daha rahat dolaşabiliyor. Üzeri kapalı olduğundan da yazın sıcaktan kışın yağıştan korunmak mümkün, belirli yerlere konulan çeşmeler ile pazarcı esnafının rahatlığı, geçmiş sıkıntıları giderilmiş. Kısa süre sonra çevre düzenlemesi de tamamlanarak eksiksiz şekilde hizmete girecek.
 
 
Pazar tamam da pazarcı esnafı tamam mı?
 
Meşhur Bor Sebze Pazarı modern hale geldi… Pazarcı esnafı da , pazara gelen müşteri de memnun ancak bence pazarcı esnafı daha tamam değil.
 
Geçmişte, pazarcı esnafı bozulmuş atılması gereken sebze ve meyveleri Pazar içerisinden geçen Özlen deresine boca eder, çok çirkin görüntüler oluşurdu. Dere etrafı ıslah edilince pazarcı esnafı  bu tür sebze ve meyva artıklarını, çöplerini dereye atamaz oldu. Bu sefer olduğu yere döküyordu. Bu yıllarca devam etti.
 
Ancak artık Bor Pazarı üzeri kapandı, modern,  çağdaş şehirlerdeki gibi sağlıklı, düzenli bir Pazar yapıldı.
 
Fotoğraflardan da anlaşılacağı gibi, dün Bor Meşhur Bor Pazarı pazarın bitimine doğru çök kötü bir durumda idi. Bor Belediyesi tarafından pazarın sona ermesinden hemen sonra bu çöpler kaldırılıyor nitekim fotoğrafları çekerken de işe başlamışlardı. Ama çöpçüler gelecek diye bütün çöpler böylesi ortalığa saçılmaz ki. Bu işin de bir adabı olması lazım. Eskisi gibi sağlıksız, kötü görüntüler oluşacak şekilde gelişi güzel her bir şey ortalığa saçılmaması lazım.
 
Bu güzel modern sağlıklı ortama yakışan onu bütünleyen bir tavır gerekiyor.
 
Bor ekonomisi için Bor Pazarı çok önemli, bu konuda Bor Belediyesi üzerine düşen görevi yaptı. Sıra pazarcı esnafında… Bu konuda gözlemlediğimiz aslında basit gibi görülen ama çok önemli  sorunlar var.
 
Pazarda çığırtkanlık yapmanın da bir usulü var. Argo ve imalı bağıranlar oluyor.   Pazar alışverişini bayanların da yaptığı düşünüldüğünde bu konular büyük önem kazanıyor. Bor ve Niğde Pazarı müşterisinin profilinin  her iki pazara giden birisi olarak farklı olduğunu biliyorum, gözlemliyorum.
 
Pazarcı esnafının giyimi kuşamı, temizlik kuralları, halkla ilişkisi, müşteriye hitap şekli, bakışları,  alışveriş öncesi ve sonrası davranışlar, hatta diksiyonu, yardımcı olması, ahlaki-etik alışveriş, üretim ve yıkama hijyen kuralları,   kendi kendilerini oto kontrol sistemi, denetimi vs.  bu konular çok geniş ve çoğaltılabilir, ama çözülmesi gereken sorunlar ve basite alınmaması gerekiyor. Bu sorunların çözümünde bundan da en kazançlı  çıkacak olan marketlere karşı pazar esnafı olacaktır.
 
 
 
 
Modern Pazar bir başlangıç ama gerisini Pazarcı Esnafının getirmesi lazım… Bor Belediyesi ve Esnaf Odalarının bu konuya öncülük ve denetim görevlerini yerine getirmeleri gerekiyor. Bu konularda kanun, yönetmelik ve hatta meclis kararları var. Meşhur Bor Pazarı sadece üzeri kapatılmakla yaşatılamaz, büyütülemez, yeterli ekonomik fayda sağlanamaz. Onu bütünleyen, tamamlayan uygulamaların da devreye sokulması lazım. Araştırılırsa örnekleri var.
 
 
Yarın  “ Geçti Bor’un Pazarı Sür Eşeğini Niğde’ye “ dememek için  bu günler tam zamanı.
 
 Selim GÖKEL : Haber-Yorum
Editör: TE Bilişim