Pazarda patatesin 1 TL’den satılmasını değerlendiren Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, pazar fiyatlarının üreticiye yansımadığı belirterek, “Çiftçimiz patatesini aylar öncesinden zaten satmıştı patates fiyatlarının yükselmesi ne yazık ki çiftçiğe yansımadı ”dedi.
         Pazardaki patates fiyatlarının artışını değerlendiren Kenar, “Şuanda çiftçinin elinde patates olmamasından dolayı pazarda patates 1 TL’den satılıyor. Çiftçimiz yüzde 98’i patatesi aylar öncesinden sattığı için köylerdeki patates bulunmamakta bazı büyük şirketlerin bazı illerdeki soğuk hava depolarında bulunan patatesler şuan Niğde pazarında satılmakta hal böyle olunca da patatesin fiyatı 1 TL’yi buldu. Tabi pazarda satılan 1 TL’lik patatesten çiftçimiz ve üreticimize yansımıyor çünkü çiftçimiz zaten aylar öncesinden patatesini satmıştı” dedi. 
 
DALGALANMALARI ÖNLEMEK İÇİN
PATATES BİRLİĞİ KURULMALI
 
           Bu tür fiyat dalgalanmalarını önlemek için Patates Birliği oluşturulması gerektiğini ifade eden Kenar, “Tabi bu durumlar için ilimizde bir Yaş Sebze Meyve Birliği kurulması gerekli Ziraat Odası olarak bu kapsamda çalışmalarımız var zaten genel başkanlığımızda bu çalışmalar yürütülüyor. Bazı illeri kapsayan bir Patates Birliği kurulması söz konusu bunun alt yapı çalışmaları devam ediyor tabi ilimize böyle bir birlik kurulduğu zaman ilk başta çiftçimizin ne kadar patates üreteceğinden tutun da patatesin kalitesi üretim miktarı gibi birçok konuyu takip edebileceğiz. Bunu kontrol altına aldığımız zaman elbette patates fiyatlarında da bir iyileşme olacak çiftçimizin kazanımları oldukça artacak yani çiftçilerin aklında bu sene patates para eder mi? etmez mi? endişesini ortadan kaldırmış olacağız. Öte yandan semt pazarlarındaki pazarcılar ise patates fiyatlarının bu hafta 1 TL olduğunu fakat önümüzdeki haftalarda bu fiyatın 2 TL’ye kadar çıkabileceğini belirterek yeni mahsule kadar fiyatlarda dalgalanmaların olabileceğini ifade ettiler” diye konuştu. Yeni Yıldız Gazetesi / NİĞDE


Editör: TE Bilişim