CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üretimi ile ilgili farklı kaynaklardan farklı açıklamalar yapılması üzerine soruyu Tarım Gıda ve Hayvancılık  Bakanına  yazılı soru önergesi olarak iletti.

 Gürer,“TUİK verilerine göre Niğde İlinde 227. 466 dekar alanda 675 bin ton patates ürünü elde edildiği belirtilmiştir. 1995 yılında sayılarla Niğde Valiliğinin yayınladığı kitapçıkta ise 242.750 dekar alanda 1.022.279 ton üretim elde edildiği belirtilmektedir. 1995 yılından 2016 yılına ekim alanı aynı sayılabilecek dekar olmasına rağmen patates üretim rakamının bu kadar düşmesinin nedeni nedir?”dedi.

Tarım Gıda Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yanıtında,“Ülkemizde, ekim alanları ve bitkisel üretime ilişkin istatistiki veriler düzenli olarak TÜİK tarafından kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır. TÜİK verilerine göre; 2015 yılı itibariyle, ülkemiz patates üretimi bir önceki yıla göre % 14 artış göstererek 4,76 Milyon ton olarak gerçekleşmiş olup, Niğde İlimizde ise 2015 yılı itibariyle, patates üretimi bir önceki yıla göre % 9 artış göstererek 675 Bin ton olarak gerçekleşmiştir.Etkin politikalar, sağlanan destekler ve uygulamaya konulan birçok proje ile birim miktardan alınan patates veriminde önemli artışlar sağlanmıştır. Bu kapsamda 1995 yılında Türkiye geneli ortalama patates verimi dekara 2.377 kg iken 2015 yılında 3.095 kg'a yükselmiştir.”dedi.

 CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakanın açıklaması ile resmi sonucun TÜİK verileri olduğu ifade edildiğini ancak TÜİK  verilerinde kayıt dışı yer almadığı için rakamın gerçekçi olmadığını bu nedenle de ürünün üretimi pazarlanması ve ürüne yönelik bakanlığın uygulamalarında sıkıntı yaşandığını ifade etti. Niğde ilinde Valiliğin belirttiği rakamın gerçekci olduğunu ülkemizde öncelikle verilerin doğru olarak tutulur kılınmasının ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bu arada CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakanlığın yazılı sorulara verdiği yanıtta “Kırsal Kalkınma Programı (IPARD Programı) kapsamında AB hibe fonlarından yararlanan 42 İlimizde proje bazlı yatırımlara destek verilmektedir.” ifadesinin de bulunduğunu belirterek “Niğde ne yazık ki IPARD kapsamı dışında bırakılmıştır.Niğde ili bu destekten mahrum iken birden fazla soru önergemizde Bakanlık bürokratlarının sık sık IPARD illerine yapılan destekleri ifade eder durumda olmaları ve Bakan vasıtası ile de yazılı yanıtta  bu durumu ifade etmeleri  de düşündürücüdür.”dedi.

IPARD  Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Ajansı desteğinden mahrum Niğde için  patates  işleme tesislerinin kurulması için devlet desteğinin de şart olduğunu söyledi.

ÇİLEK ÜRETİMİ ARTTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e yönelttiği soruda “Ülkemizde farklı illerde çilek yetiştiriciliği teşvik edilmektedir. Uygulanan projeler ülkemizde bu alanda ihtiyaç belirlenerek mi yapılmaktadır? Ülke genelinde üretilen ve tüketilen çilek miktarı ne kadardır? Ne kadar yurt dışı satım vardır? Bu alanda Bakanlığın sağladığı destek tutarı ne kadardır? Yaygınlaşması sonucu oluşacak ürün fazlalığının işlenebileceği tesisler ülkemizde var mıdır? Yapılması düşünülen iller bulunmakta mıdır?”dedi. Bakan Çelik, “Ülkemizde son 10 yılda çilek üretimi ve ihracatı önemli oranda artmıştır. Çilek üretimi 2002 yılında 145 Bin ton iken, 2015 yılında 375,8 Bin tona ulaşmış olup, 2016 yılında I. tahmin rakamlarına göre 407,2 Bin ton üretim beklenmektedir. Çilek ihracatı ise 2002 yılında 78,5 Bin dolar iken, 2015 yılında 21,7 Milyon dolara yükselmiştir.”dedi. Bakanlığımızca çilek üreticilerimize destekler sağlanmakta ve çilek üretimimizin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. 2016 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı ve işletme büyüklüğü toplam 5 dekar veya altında olan açıkta veya örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticilere dekar başına 100 TL aile işletmesi desteği ödemesi başlatılmıştır.Üreticilerin finansman ihtiyaçlarının karşılanması, üretimin artırılması, verimliliğin ve kalitenin artırılması amacıyla düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmaktadır.”yanıtını verdi.

Editör: TE Bilişim