Patetes çiftçisi “ Girdiler ucuzlasın vatandaş ucuz patates yesin”

Borhaber.net : Özel Haber


Patates konusu bu yıl Niğde’nin en çok konuşulan konusu oldu. İlk defa köylüler eylem yaptılar, gündeme geldiler. Bir çok yetkili konuştu, sorun tartışıldı.

Borhaber.net olarak  patates sorununu yerinde tespit etmek için patates üreticileri ile görüştük. Sıkıntılarını kendilerinden dinledik.

TARLALAR İPOTEKLİ, FİLİSTİN’E DÖNECEĞİZ

Üretici olarak pazarlarının olmadığını belirten Çiftçi Halit Şahiner; “Maliyetlerimiz çok yüksek, biz istiyoruz ki vatandaşlar patatesi 10 krş a yesin. Bizi yönetenler veya yönettiğini zannedenler girdileri ucuzlatsınlar. Bu gün bir litre mazot 3,75 TL, bir kg ilaç 1,5 TL bir kilovatsaat elektrik 0,444 TL bunların hepsi faturalı. Elektriği MEDAŞ’a sattılar. Çiftçinin parası yok kaçak olarak suluyor mecburen. Çiftçinin geçimi bundan çiftçi evindeki ineğini sattı. Herhalde Filistin’e döneceğiz. Tarlalarımız hep ipotekli. Tarlalarımız gidecek. Mazot, gübre, ilaç, elektrik, tohum bunların girdileri azaltılmalıdır mutlaka” dedi,

TOHUM TEMİNİ ŞİRKETLERDEN ALINSIN

Tohum meselesinin ayrı bir konu olduğunu belirten Şahiner, “Patates tohumunu şimdi şirketlere verdiler onlardan almak zorundayız. Önceden Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası veya resmi kuruluşlar tohum getiriyordu. Biz bir ton tohum alıp beş yıl ekiyorduk. Şimdi şirketlere verildi. Bu tohumu her yıl almak zorundayız” dedi.

Patates Araştırma ya da Tarım İl Müdürlüğü ilgilenmiyor mu? sorusuna “Yok efendim Tarım İl Müdürlüğü sadece şikayet olursa işte patates hasta dersen ilgilenir. Ben 59 yaşındayım 30 yıldır çiftçilik yapıyorum. Ben her yıl 10 bin TL arttırsam 300 bin TL olurdu ama nerde ben 50 bin TL borçlandım. Buraları sulamak için boru aldım, tohumu kilosu bin 500 - iki bin TL alıyoruz ve her yıl almak zorunda bırakılıyoruz. İnsanlar bu patatesi ucuz yesinler ama bizim girdilerimizi de ucuzlatsınlar. Tohumu eski düzendeki gibi getirsinler. Bizler 3-5 yıl tohuma para vermeyelim” yanıtını verdi.

BÜTÜN DEVLETLER ÇİFÇİYE DESTEK OLUYOR

TÜRKİYE’DE BU DESTEKTEN YOKSUNUZ

Patatesini satamadığını söyleyen Şahiner; “10 dönüm araziden 30 ton patates çıkacak 7 bin TL masraf ettim. Şu an patatesin kilosu 0,17 kuruş. Yetkililerden beklentimiz şudur, tohumu resmi kuruluşlara versinler, girdileri ucuzlatsınlar, pazar bulsunlar. Bugün Suriye ile kavga ettik. Suriye üzerinden yedi ülkeye patatesimizi gönderiyorduk şimdi gönderemiyoruz. Şimdi patatesimiz dışarıya gitmiyor. İhracatçıya ton başına destek verilmiyor. Dünyada bütün devletler çiftçisine destek oluyor. Bizim süspansemiz yok bırakın onu biz 1 LT mazotu 3,75TL’ye alıyoruz. Yazık değil mi bu vatandaşa yapılan eziyet.”

Patates üretmek konusunda neden ısrar ediyorsunuz diye sorduğumuzda ise çiftçi Halit Şahiner; “Bizim burada patates daha randımanlı üretiliyor. Mesela fasulye eksek geçen yıl 0,130 kuruş du bu yıl 0,180 kuruş. Destek verilmesi gerekiyor. Fasulye dönüm başına 250-300 kg civarında veriyor oda randıman vermiyor. Ayrıca topraklarımızda küçük randıman alamıyoruz. Şu memlekette en hesaplı benim, bende borçluyum. Dört sefer hesaplarım yine borçluyum. Geçen sene patatesi soğuk aldı bu yılda verim yok” yanıtını verdi.





Editör: TE Bilişim